Austraalia lambakoer on üks tõug, kelle seas on levinud ka marmormustriga ehk merle-karvatüübiga koerad. Välimuselt on nad kirjud. Tervisehädade ja probleemide ära hoidmiseks ning tõu elujõulise ja tervena hoidmise nimel ei ole kahe marmormustriga koera omavaheline paaritamine soovitav. Kahte marmormustriga koera omavahel paaritades võivad tulemused olla üsna radikaalsed ja tervisehädade risk on väga kõrge. Noel on vaid üheks näiteks, mis sellise paarituse tulemusel juhtuda võib.

Sinimarmor ehk blue merle karvatüübiga austraalia lambakoer.

"Kaasasündinud kurtus võib tekkida hoolimatu aretustöö tagajärjel," selgitab kurtide koertega tegelev Christina Lee. Ta toob näitena välja, et igal kutsikal, kes kahe marmormustriga koera paaritamise tulemusel sünnib on lausa 25%-line tõenäosus sündida pimeda või kurdina.

Olenemata sellest, et paljud erinevate tõukoerte kasvatajad on vastutustundlikud, hingega asja juures olevad fanaatikud, leidub iga tõu kasvatajate seas ka neid, kes koera heaolu ja tervist esmatähtsaks ei pea. USAs on selliseid juhtumeid palju.

Tõu aretamine ning pesakonna ilmale toomine on väga vastutusrikas töö, mistõttu ei tohiks seda kergekäeliselt teha. Alahinnata ei tohiks ka tööd, mida pesakonna üles kasvatamine endast kujutab, sest vastutustundlik kasvataja on teinud tohutu eeltöö ja iga pesakond on olnud kaalukas ja läbimõeldud otsus. Loomulikult ei saa alati ideaalset tulemust garanteerida, kuid läbimõeldud otsuse tulemusel on võimalik paljusid riske välistada ja ennetada.

Videos olev austraalia lambakoer Noel on vastutustundetu aretustegevuse ehe näide. Ta on kurt ning pooleldi pime, kuid olenemata Noeli lugematutest tervisehädadest pakub perekond talle armastavat kodu ja kohtleb teda kui täiesti tavapärast koera. Noel ei saa ise aru, et ta on teistsugune, kui teised tema liigikaaslased. Ta on elurõõmus ja õnnelik selle elu juures, mis talle võimaldatud on.

Allikas: The Dodo