Ei tohi olla lapsi, ei tohi elada majas ja kui on rõdu, siis see peab olema klaasitud. Tingimused arvati sellisteks, et kassil ei ole seal turvaline. Seetõttu otsustasime uurida MTÜ Kassiabilt, MTÜ Kelmiküla Kassijaamalt, MTÜ Tallinna Loomade Varjupaigalt ja Eesti Loomakaitse Seltsilt, millised tingimused peavad kodus olema ja millistele inimestele üldse kass antakse.


MTÜ Tallinna Loomade Varjupaik

Kõige paindlikum on MTÜ Tallinna Loomade Varjupaik. Lühidalt käib protsess nii: kui inimene soovib endale kassi võtta, külastab ta loom24.ee kodulehte ja vaatab, milline loom talle meeldib. Seejärel tuleb minna Paljassaare tee 85 asuvasse loomade varjupaika ja tutvuda kassitoas erinevate
Hoiukodud pole kummist ja me ei saa viimseni ideaalperekonda taga otsida.
Eesti Loomakaitse Selts
kassidega. Seal on üle 50 kassi. Mõned kassid on karantiinis ja neid külastajatele ei näidata, sest nad paranevad. Kui kass on välja valitud ja kõik klapib, siis vormistatakse paberid, registreeritakse kiip ja allkirjastatakse loovutusleping ning tasuda tuleb ka loovutustasu 25€.

Tallinna Loomade Varjupaiga jaoks on eelkõige tähtis, et inimene teavitab endale, et ta võtab vastutuse. Varjupaiga poolt on eelnevalt loomale kõik vajalikud protseduurid ja ravikuurid tehtud. Kodus peab olema liivakast, mänguasjad ja söök-jook. Pole oluline, kas elatakse korter- või eramajas. Mõlemal juhul saab endale kassi. Samuti võib olla ka rõdu ja see ei pea olema klaasitud ega võrguga kinni pandud. Oluline on see, et kass ei pääseks üksi rõdule. Omanikuga koos võib kass aga rõdule minna ja selles probleemi ei nähta. Kassi ei tohi lasta ka üksinda õue niimoodi, et omanik ise istub toas. Kokkuvõttes peab kassil silma peal hoidma, et ta kaduma ei läheks.

Keelatud ei ole ka lastega pere. Tallinna Loomade Varjupaiga sõnul on lastega pere pigem tervitatav. Nimelt õpivad lapsed kassi eest hoolitsedes, mida tähendab kohusetunne. Kui lapsed on kiuslikud ja teevad kassile liiga, siis see on vanemate probleem, mille nad peavad lahendama.

Kui on korralik ja tore noorpaar, siis muidugi anname neile kassi. Meie jaoks on oluline, et loom saaks võimalikult kähku uue kodu. Kuus leiab endale pere umbes 60 looma kui mitte rohkem.
MTÜ Tallinna Loomade Varjupaik

MTÜ Kassiabi

Kassiabi põhimõte on lihtne: inimene peab oma otsuse läbi mõtlema ja kassi võtmises kindel olema. Seetõttu küsitleb Kassiabi enne inimest, et tema soovi tõelisuses veenduda. Näiteks ei anna nad kassi inimesele, kes jätab looma linnas järelvalveta õue. Õues tohib olla ainult traksidega.

Kodusid MTÜ Kassiabi kontrollimas ei käi ja otsus langetatakse vestluse põhjal. Samuti ei mängi mingit rolli korteri suurus ega tubade arv. Tähtis on see, et kassil oleks WC, söök-jook ja mänguasjad ning ronimispuu. Lisaks ei ole oluline, kas inimene elab korter- või eramajas. Eelkõige rõhutab ka Kassiabi, et kassi ei tohi mitte mingil juhul õue lasta: kass läheb kaduma või jääb auto alla. Maapiirkondades võib kassiga hoovi minna. Kõik sõltub sellest, kus maja ja aed asub. Linnapiirkonnas ei tule see aga kõne alla. Kui kass läheb kaduma ja ta tänu kiibile üles leitakse, siis leiab ta tee koju tagasi. Kui omanik esimesest korrast ei õpi ja kass läheb korduvalt kaduma, kantakse omaniku nimi musta nimekirja. Kusjuures jagavad ühingud omavahel nimekirju.

Samuti ei pane MTÜ Kassiabi lastega peredele kätt ette. Kassiabi eelistab, et pered tuleksid lastega koos kassi vaatama. Kui on näha, et kassil ja lastel tekib hea omavaheline kontakt ning kass ei võõrasta lapsi ega ole liialt arglik, on kõik hästi. Mõnikord on tegemist aga väga argliku kassiga ja siis teda lastega perele ei anta. See lihtsalt ei ole kassile hea.

Ma ei ütleks, et me kassi andmisel väga karmid oleme. Kõik sõltub kassi võtjast. Inimesel peab olema raha raviprotseduuride ja korraliku kassitoidu jaoks. Kassiga tohib õue minna ainult juhul, kui tal on traksid.
MTÜ Tallinna Loomade Varjupaik

MTÜ Kelmiküla Kassijaam

Kassijaama sõnul on kasside iseloom erinev. Nad tulevad tänavalt ja mõned on julgemad, teised arglikumad. Näiteks ei anta trauma läbi elanud arglikku kassi lastega perele. Küll aga võivad lapsega pere endale saada kassi, kes on seltsiv ja sobib perega hästi kokku. Sarnaselt teistele varjupaikadele rõhutab ka Kelmiküla Kassijaam, et looma ei tohi õue lasta. Rõdule võib kassi lasta ainult siis, kui kassiomanik läheb temaga rõdule kaasa. Küll aga ei tohi Kassijaama sõnul kass üldse õue saada.

Kassijaam rõhutab, et asi ei ole elamises, vaid inimese suhtumises kassi. Kui kassil on näiteks mingid tervislikud probleemid, siis antakse see kass ainult inimesele, kes suudab kassi aidata ega karda neid probleeme. Kass peab olema kiibistatud. Kiip peab olema registreeritud, sest lihtsalt kiibi olemasolu ei aita omanikku ja kassi uuesti kokku viia, kui kass peaks kaduma minema.


Eest Loomakaitse Seltsi kommentaar:
Me ei nõua kodudelt suuri tingimusi. Kõik pereliikmed peaksid saama loomadega tegeleda. Kindlasti ei ole meil nii, et me ei luba looma korterisse või lastega perre. Loomulikult on tähtis, et kass ei pääseks õue hulkuma. Rahuliku kassiga rõdule minek ei ole keelatud. Küll aga peab pere käima loomaga aeg-ajalt kliinikus ja olema suuteline katma kõik loomaga seonduvad ravikulud. Kui meil on alust arvata, et midagi ei ole hästi, käime ka kodusid ja tingimusi kontrollimas. Meil on ka õigus loom tagasi võtta, kui tingimused on halvad või omanik ei hoolitse looma eest hästi.


Meil on hoiukodudes ka selliseid kasse, kes tahavadki õues käia ja õues aega veeta. Lihtsalt peab hindama, kui kaugel sõidutee ja naabrid on. Tuleb tagada, et kass oleks kodu territooriumil ja turvaliselt. Me ei ole aga pärid sellega, kui väga arglik ja stressis kass lastakse õue. Näiteks Tallinna või Tartu kesklinnas asuva eramaja õue ei tohiks kindlasti kassi lasta. Kui kass on aga rahulik ja talle meeldib õues olla ning ta ei jookse ära, siis võib rahulikus piirkonnas kass koos omanikuga õues olla küll.


Kasse on Eestis meeletult palju ja neid on tihti rohkem kui inimesi, kes saavad pakkuda kodu. Kui me ajame tingimused hästi kõrgele, jäävad kassid koduta. Peame oleme paindlikud ja proovima ning andma inimestele võimaluse. Alati saab kassi hoiukodusse tagasi anda, aga kohe inimestele ei öelda on vale. Elad sa korteris või eramajas, on sul rõdu või aed, igas tingimuses saab kassi pidada. Tuleb arvestada looma iseloomuga.