Mida lemmiku kõrvade puhul silmas pidada, mis kõrvatõved neid tabada võivad ja mida haiguste puhul peale hakata, räägib loomaarst Liisi Kulasalu.

Mida just nimelt pidada silmas lemmiku kõrvade hooldusel? Või on neid üldse vaja spetsiaalselt hooldada?
Lemmiku kõrvu peaks puhastama siis, kui sinna on kogunenud nõret või loom raputab pead ja/või sügab kõrvu. Kui kõrv on puhas ega tekita vaevusi, siis seda puhastada polegi vaja.
Kui kõrvu puhastada, siis võiks kasutada spetsiaalset loomadele mõeldud kõrvapuhastusvahendit, mis pehmendab ka kõrvavaiku. Vahendit peaks valama kõrva, seejärel tuleks kõrva masseerida ning siis kogunenud mustus ja vedelik näpu ümber keeratud marlilapiga ära puhastada.
Ülejäägi raputab loom ise välja. Kindlasti ei tohi kuulmekäiku torgata vatipulka, kuna selle ots võib murduda, samuti on oht, et nii lükatakse kõrvanõre veel sügavamale tropiks.
Kõrvu ei maksa ka väga tihti puhastada, sest iga manipulatsioon omakorda ärritab kõrva. Ka liiga tihe või vale puhastamine võib soodustada kõrvapõletiku teket.
Seega – kui on probleem, siis määrab sobiva vahendi ja selle kasutamise sageduse loomaarst. Lisaks võib olla vaja kasutada ravitoimega kõrvatilkasid.

Kuidas aru saada, et looma kõrvadel midagi viga on?
Kui loomal on väliskõrvapõletik, siis ta võib pead raputada, käpaga kõrva sügada. Samuti võib esineda kõrva valulikkust, punetust või liigset nõretust kõrvast. Mõnikord tekib kõrvadesse ebameeldiv lõhn või kratsimise tagajärjel suisa nahapõletik peapiirkonda.

Mis on põhilised haigused, mis lemmiku kõrvu kimbutavad?
Igat seisundit, kus kõrvast tuleb eritist, esineb punetust või sügelust, nimetatakse väliskõrvapõletikuks. Lemmikutel esineb tihti kõrvapõletikke. Küll on kõrvapõletik lihtsalt haigustunnus ega viita ühelegi konkreetsele haigusele. Kõrvapõletikke võivad põhjustada allergiad, parasiidid, võõrkehad, kasvajad jne. Koertel ja kassidel on haigused natuke erinevad. Enamus koerte kõrvapõletikest on tingitud allergiatest, mille korral kõrva mikrofloora võib muutuda ning tekkida tüsistusena infektsioon. Sellistel juhtudel võib esineda ka muid nahaprobleeme: sügelust, loom nakitseb ennast, hõõrub ennast igalt poolt (nt käpad, pepu, kube jne). Kassidel esineb rohkem kõrvaparasiite. Loomulikult ei tähenda see seda, et kassidel ei oleks allergiaid ja koertel parasiite.
Kui kõrvapõletikud hakkavad korduma, siis on kindlasti oluline pöörduda loomaarsti poole, et välja selgitada kõrvapõletiku ja infektsiooni tegelik algpõhjus.

Kas eri tõugudel on ka erinevad kõrvaprobleemid?
Eri tõugudel otseselt erinevaid haigusi ei ole. Haigused on samad, lihtsalt osadel tõugudel on suurem eelsoodumus kõrvapõletike tekkeks. Rolli võivad mängida lontis kõrvad, kitsad kuulmekäigud jne. Rohkem näeme me kõrvaprobleeme kokkerspanjelitel, labradoridel, saksa lambakoertel, kuldsetel retriiveritel, aga need tõud on ka väga populaarsed ning neid esineb palju.

Kas mõni tõbi võib looma suisa kurdiks teha?
Põhimõtteliselt võib iga tugev kõrvapõletik, millega kaasneb kuulmekäigu turse ja ahenemine, põhjustada kuulmislangust. Samuti võib kuulmine kaduda kroonilise kõrvapõletiku tagajärjel ning sellisel juhul ei pruugi olla kuulmise taastumine võimalik.

Kuidas meil siin on, kas on palju kõrvamuredega patsiente?
Kõrvaprobleemid on ühed levinumatest haigustest. Ma näen selliseid patsiente iga päev. Kahjuks jõuab minuni palju loomi, kellel on kõrvapõletikud kestnud pikka aega ning seetõttu on tekkinud juba kõrva püsivad muutused. Kroonilise kõrvapõletiku tagajärjel võib kuulmekäik aheneda ning selle nahk vohada, nii et kuulmeava ei olegi enam näha. Samuti võivad muidu kõhrelised kuulmekäigud põletiku tagajärjel luustuda. Sellistel juhtudel tuleb juba kaaluda kirurgilist kõrvaravi ehk kuulmekäigu operatiivset avamist või eemaldamist. Tore oleks, kui loomad ei jõuaks sellisesse seisu.

Kas mõni kõrvaprobleem võib mõne muu haigusega kaasneda?
Võib küll. Mõnikord võib esineda kõrvapõletikke ka teatud munandikasvajate ja näiteks kilpnäärme alatalitluse korral. Küll on need siiski süsteemsed haigused ehk siis loomal esineb tavaliselt muid kaebusi veel.

Palju meil on üldse just kõrvaprobleemidele spetsialiseerunud loomaarste?
Eraldi kõrvaarsti meil pole. Kuna lemmikute kuulmekäigud on inimesega võrreldes väga pikad ning terves ulatuses nahaga vooderdatud, siis lemmikute kõrvaprobleemid loetakse tegelikult nahaprobleemide hulka. Seega saab aidata iga nahahaigustega tegelev arst. Diplomeeritud dermatolooge on meil Eestis siiski vaid üks – loomaarst Svetlana Belova. Kes, muide, valiti 2010. aastal Eesti Aasta Loomaarstiks!