1. Ülekaalulisus on üks suurimaid probleeme

Ülekaalulisus on suurim probleem, mis loomi kimbutab. Kuna inimesed kipuvad sageli oma armastust just kõhu kaudu välja näitama, siis saavad ka lemmikloomad sellest oma osa. Loomale oma armastust sõnade kaudu väljendada ei saa, mistõttu poetatakse talle preemiana igasuguseid parimaid palasid. Uskumus, et see loomale hästi mõjub ei pea paika. Lisades veel ka maiused, mida anname koerale trenni tehes ja preemiana hea käitumise eest, võib probleem süveneda ja ülekaalulisus on kerge tekkima.

Toiduportsjonitel tasub rangelt silm peal hoida ja armastuse väljendamiseks teisi alternatiive leida, sest ülekaalulisus mõjub tervisele koormavalt. Lisaks mõjutab see silmnähtavalt koera elukvaliteeti ja võib lühendada ka tema eluiga. Armastuse näitamiseks on palju paremaid ja tervislikumaid viise. Ilusa ilma korral vii oma koer parem loodusesse liikuma, sest normaalkaalus lemmikloom on kordades õnnelikum ja krapsakam!

2. Lemmiklooma suuhügeen ja hammaste tervis

Inimesed pesevad oma hambaid igapäevaselt, kuid kui tihti mõtleme me oma lemmikloomade suuhügeeni peale? Olgugi, et tegemist on loomaga, tasub ka tema hammaste seisukorrale tähelepanu pöörata, sest igeme- ja hambapõletikud on samuti väga sagedaseks probleemiks, millega veterinaarid kokku puutuvad.

Unarusse jäetud hambad põhjustavad mitmeid terviseprobleeme ja mõjutavad kogu looma organismi. Paljud lemmikloomaomanikud aga ei tea, et ka neljajalgsete hambad vajavad regulaarset hoolt. Looma suhu ei vaadata ja nähtavad sümptomid ilmnevad alles siis, kui asi on juba väga tõsine. Valu tõttu võib loom lõpuks lausa söömisest loobuda.

Lase loomaarstil lemmiku suud pidevalt kontrollida ja pese regulaarselt ka tema hambaid. Ära toida oma lemmikut vaid märgtoiduga, sest kuivtoit, mida koer närima peab, puhastab samuti hambaid. On olemas ka spetsiaalseid hammastele mõeldud kuivtoite. Aeg-ajalt anna talle närimiseks ka kõvemaid maiuspalasid või konte, mis hambaid puhastaksid.

Ka loomakliinikus on võimalik looma hambaid puhastada. Vajaduse korral teeb veterinaar hammastele korraliku süvapuhastuse, mis sarnaneb pisut sellele, mida hambaarst inimestelegi teeb.

3. Steriliseerimata või kastreerimata jätmine

Steriliseerimise/kastreerimise vajalikkust kuuleme pea igapäevaselt, sest maailmas on tohutul hulgal kodutuid ja abivajavaid loomi. Siiski on veel palju neid, kes oma looma steriliseerida/kastreerida ei taha. Kui sinu lemmikloom ei ole aretuse eesmärgil võetud, tasub ta soovimatute pesakondade vältimiseks ära lõigata. See hoiab ära ka hulga potentsiaalseid tervisehädasid. Pea meeles, et ükski lemmikloom ei pea pesakonda saama, lisaks on kutsikate ilmale toomine ja nende üleskasvatamine emasloomale kurnav töö.

4. Olulise sotsialiseerimisprotsessi edasi lükkamine

Kui sa oled äsja omale kahekuuse kutsika saanud, tasub sotsialiseerimisega esimesest päevast peale algust teha. Tugev sotsialiseerimistöö tagab tulevikus tasakaaluka ja hästi käituva koera, kes saab tänapäevases stressirohkes keskkonnas edukalt hakkama.

Väga palju levib informatsiooni, et lemmik peab olema koduseinte vahele naelutatud seniks, kuni ta on saanud kõik vajaminevad vaktsiinid. See ei vasta aga tõele. Sotsialiseerimisega tuleb esimesest päevast peale algust teha. Väikese kutsika immuunsussüsteem ei ole veel väga tugev ja kindlasti ei ole vaja temaga otsejoones koeranäitusele või jalutusaedikusse tormata, sest need on kohad, kust käib läbi palju erinevaid loomi. Seetõttu levib seal ka haiguseid.

Sotsialiseerimine algab kodust, kus saab juba väga palju ära teha. Väikesele kutsikale võib tutvustada erinevaid helisid, erinevaid pindasid (vaip, kumm jne), erinevaid asju ja kujusid. Kindlasti võib kutsikat kokku viia erinevate inimestega ja tuttavate loomadega, kelle puhul on kõikvõimalikud haigused välistatud. Tervete, vaktsineeritud ja heatahtlike loomade seltskond mõjub sinu uuele pereliikmele ainult hästi. Positiivsed kokkupuuted inimeste ja loomadega arendavad tema enesekindlust.

5. Kalade pidamine ümmarguses klaaskausis

Veterinaarid tegelevad peamiselt küll koerte, kasside ja pisiloomadega, kuid nende kõrval on väga populaarseteks lemmikloomadeks ka kalad. Silmailu pakkuv akvaarium vajab aga eelnevaid teadmiseid ja igapäevast hoolt. Kalad vajavad ujumiseks ruumi ning tahavad akvaariumisse okste, kivide ja taimede näol ka peidupaikasid, kuhu varjuda.

Idee, et kalu hoitakse ümmargustes kaussides, on tulnud Aasiast, kus vanasti igapäevaselt õuetiigis peetud kalad maja dekoreerimise eesmärgil külaliste tulekuks väikestesse ümmargustesse kaussidesse sätiti. Sealt alguse saanud idee on paraku tänini väga levinud kalapidamise viis. See ei ole aga looma eluks piisav.

Ümmargune, minimaalse sisustusega akvaarium ei ole kalade heaolu tagamiseks piisav.

Hoolitsetud ja korras akvaarium pakub palju silmailu, kuid nagu iga lemmikloomaga, tasub ka akvaariumit soetades eelnevalt informatsiooni koguda ja asjad enda jaoks läbi mõelda. Kindlasti tasub asjatundjatelt nõu küsida ja korralikku tehnikasse investeerida.

7. Loomaomanikud ei katsu ega harjuta oma looma piisavalt

Mängi oma lemmiklooma käppade, kõrvade, saba ja teiste kehaosadega juba siis, kui ta alles väikene kutsikas on. Katsu teda, tõsta ühte käppa, teist käppa ja uuri siit ning sealt, et loom katsumisega harjuks. Puhasta tema kõrvu ja silmi, lõika küüsi ning kammi karva - nii harjub lemmik juba väikesest peale inimest ligi laskma ja teda usaldama. See hoiab ära hilisemad ebamugavused ja loom õpib, et katsumine on igati normaalne ja vajalik. Olgugi, et seeei pruugi talle alati meeltmööda olla, kannatab ta selle vajadusel ära ning tulevikus ei ole arstivisiidid ei loomale ega sulle suure tõenäosusega enam nii pingelised, sest loom laseb endaga teha seda, mis vaja. Pea meeles, et katsumise all ei mõelda asjatut looma kiusamist. Tee seda treeningu eesmärgil, rahulikult ja premeeri oma lemmikut hea käitumise eest.

Allikas: cuteness.com