Vali koerale kaelarihma hoolikalt, sest jäik ja ebamugavust põhjustav kaelarihm võib teha palju kurja. Siin on välja toodud 5 erinevat viisi, miks kaelarihm ei ole igas olukorras alati kõige parem valik.

Lämbumisoht

Valesti kasutades võib kaelarihm põhjustada lämbumisohtu. On ette tulnud juhtumeid, kus aias vabalt ringi liikuv koer hüppab aiaposti najale püsti ning libiseb seejärel kaelarihmapidi aialipi vahele kinni. Jäädes õhku rippuma, võib koer kiiresti lämbuda. Sellist ohtu võib endas kujutada isegi hästiistuv kaelarihm või kaelarihma küljes rippuvad nimesildid ja muud aksessuaarid.

Vigastused

Kaelarihm võib põhjustada ka erinevaid vigastusi, eriti suur vigastuste risk kaasneb lõdvalt kaela ümber asetseva rihmaga. Näiteks, kui lemmikloom kratsib oma kõrva, võib tema käpp kaelarihma vahele kinni jääda. Kuna koer tahab kiiresti lahti rabeleda, võib see viia luumurru või jala välja väänamiseni. Loomaarst Barbara Hodges sõnab, et on näinud isegi juhtumeid, kus koerad on vigastanud oma hambaid või keelt.

Nahaprobleemid

Kaelarihm, mis on väga pingul või pidevalt koeral kaelas, võib talle põhjustada palju ebamugavust, kõige sagedamini kaasnevad sellega ka nahaprobleemid, nähaärritus ja karvakaotus. Kaelarihm, mis on liiga pingul hakkab pikapeale hõõruma ja võib tekitada kaelapiirkonna vigastusi.

Kui koer kasvab, tuleb kaelarihma sobivust pidevalt kontrollida ja vastavalt koera kaela ümbermõõdule see vajadusel ka suurema vastu välja vahetada. Loomaarst Barbara Hodges on kokku puutunud ka väga ekstreemsete juhtumitega, kus koerale väikseks jäänud rihm on pideva hõõrumise tulemuse tagajärjel nahka sisse lõiganud.

Oluline on koera jälgida, kui koer on kodus ja kaelarihm parasjagu kasutust ei leia, võiks selle kaelast ära võtta. Kindlasti võiks lasta koeral öösel ilma rihmata magada. Tema nahk hingab ja koer saab end kodus vabalt tunda.

Kaelapiirkonna vigastused ja pinged

Ka kõige tavalisem kaelarihm võib koera kaela vigastada, kui ta rihmas tirib. Vigastused on kerged tulema ka juhul, kui peremees koera rihmast sikutab, äkitselt tagasi tõmbab või teda muul moel rihmast tirib. Hodgesi sõnul on sel viisil käitudes oht koera vigastada väga suur, sest kaelapiirkond on äärmiselt õrn.

Pidev pinge koera kaelale võib viia ka tõsiste ja pikaajaliste probleemideni, probleemid kilpnäärmega või kaelapiirkonna nahakudede kahjustumine on neist kõige enamlevinumad. Kaelarihma asemel on traksid turvalisem alternatiiv, need ei survesta õrna kaelapiirkonda.

Traksid ei avalda koera kaelapiirkonnale survet.

Üldine ebamugavus

Isegi siis, kui midagi tõsist ei juhtu, võib ebasobiv kaelarihm põhjustada koerale palju ebamugavust. Pidev ebamugavustunne võib põhjustada omakorda ebasobivat käitumist ja koera motivatsiooni langust. Koer, kel on halb olla, ei taha ka sõna kuulata.

Valides kaelarihma, on hea seda ka loomale kaela proovida. Rihm, mis tundub käes ebamugav, on ilmselt ka kaelas ebamugav. Vali oma lemmikloomale pehme ja kvaliteetne rihm. “Jäik kaelarihm põhjustab umbes sama ebamugavat tunnet, mida põhjustavad liiga pingul olevad ehted," sõnab loomaarst. Jäik ja ebamugav kaelarihm piirab koera liikuvust ja tal on raske keskenduda. Kui koer oma kaelapiirkonda pidevalt kratsib või end alatasa raputab, võib ka see viidata ebamugavustundele, mida kaelarihm põhjustab.

Kaelarihma turvaline kasutamine

Kaelarihma kohta kehtib üldlevinud reegel: kaks sõrme mahtugu rihma ja koera kaela vahele. Kui rihma ja koera kaela vahele mahub terve käsi, siis on see ilmselgelt liiga lõdvalt, kuid kui sinna ei mahu mugavalt isegi mitte üks sõrm, on see jällegi liiga pingul.

Hoia ka seda meeles, et kaelarihma sobivus oleneb koera asendist. Kui koer end pikali viskab ja selili keerab, liigub ka tema nahk ja naha all olev rasvkude. "Kaelarihm, mis tundub olevat ideaalselt paras, siis kui koer seisab, võib olla liiga pingul, siis kui koer pikali heidab," toonitab Hodges.

Allikas: petmd.com