Vurrud on äärmiselt tundlikud näiteks õhuvooluste suhtes ja aitavad koeral end ümbritsevat paremini mõista. Näiteks tänu vurrudele tajub koer lähedal asuvate asjade suurust ja kuju, aga ka kiirust.

Kuna koerte nägemine pole just kõige paremini arenenud, siis aitavad vurrud ja vibratsioonide tajumine maailma justkui pisut paremini näha. Tänu vurrudele saab koer paremini aru ka sellest, kas teda on varitsemas mõni oht.

Kuna vurrud aitavad ümbritsevat tajuda, kasutavad koerad neid mingil määral ka sarnaselt pisikestele imetajatele: vurrude abil saab koer infot selle kohta, kas ta mahub mingist kohast läbi või mitte.

Uuringute abil on proovitud selgeks teha ka seda, kas koerad kasutavad vurre toidu otsimiseks. Kuigi sellele ei ole veel teadkuslikku alust leitud, võib arvata, et ajaloo jooksul on koerad seda teinud küll, sest näiteks rotid, hülged, morsad ja paljud öise eluviisiga loomad või veeimetajad kasutavad vibratsioone toidu leidmiseks ära.

Lisaks annavad vurrud aimu, kuidas koer end tunneb. Kui koer tunneb end ohustatuna, siis on enamasti tema vurrud suunatud ette poole. Mõned teadlased usuvad, et selline käitumine väljendab vurrude rolli koera enesekaitsestrateegias, kui peaks minema võitluseks mõne kiskja või teise koeraga.

Olenemata vurrude kasulikkusest, otsustavad mõned koeraomanikud need ära lõigata. Eelkõige teevad seda omanikud, kes koertega näitustel käivad, on ka neid, kes lõikamise asemel lasevad vurrud sootuks eemaldada.

Allikas: livescience.com