Reisiärevus ja merehaigus käivad üldjuhul ikka käsikäes ning võivad muuta autosõidu ühtmoodi ebamugavaks nii koerale kui ka tema omanikule. Merehaigus vaevab enamasti kutsikaid ja nooremaid koeri, kuna tasakaal areneb neil tavaliselt lõplikult välja täiskasvanueas.

Kui su koer ei tundnud end esimesel autosõidul hästi, jääb see talle ka pärastiseks negatiivse kogemusena meelde. Seetõttu on oluline teda tasapisi, aga järjepidevalt sellega harjutada, et hirm autosõidu ees liiga suureks ei süveneks.

Koerad, kes on varasemate autosõitude ajal iiveldust tundnud, muutuvad enne järjekordset reisi ärevaks. Neil võivad ilmneda haigusnähud, samuti võivad nad teid paaniliselt vältida või muutuda isegi agressiivseks. Mõnel koeral ajab stress lausa iiveldama.

Märgid ärevusest on kergesti täheldatavad. Siiski võivad mõne koera sümptomid olla raskemini loetavad. Nad võivad end kerra tõmmata, väriseda või keelduda sõidu ajal liigutamast. Kui sul on kahtlusi, et su koeral võib olla merehaigus, leiad ehk abi järgnevatest abinõudest.

Turvalisus ennekõike

Kõige olulisem on teha kindlaks, et su koer tunneb end autos turvaliselt. See aitab ka hõlpsasti merehaigust ära hoida. Nii on soovitatav kasutada spetsiaalselt koertele mõeldud turvavööd. Sel moel julgeb su lemmik otse enda ette vaadata, selle asemel et pidevalt närviliselt akendest välja vaadata või paaniliselt oma seljatagust kontrollida.

Teine võimalus on panna oma lemmik koerapuuri – nii ei näe ta väljas toimuvat. Sinulgi on märksa lihtsam koristada tema korraldatud segadust puuri põrandalt kui autoistmetelt. Sellegipoolest on turvavöö autoõnnetuse korral tunduvalt turvalisem valik.

Veendu, et autos oleks õhku

Pole oluline, mis temperatuur parasjagu väljas on. Proovi siiski avada aknad kasvõi mõne sentimeetri võrra, et õhk pääseks autos vabalt ringlema. Nii on su lemmikul märksa kergem hingata, ühtlasi hoiab see ära iivelduse ja halva enesetunde.

Ravimid kui väärt abimehed

On mitmeid ravimeid, mis aitavad edukalt merehaigust leevendada või ära hoida, antihistamiinid ja iiveldusvastased ravimid nende seas. Seejuures on aga väga oluline pidada enne nõu oma loomaarstiga, kas ja millist neist kasutada. Tema oskab juba täpselt öelda, mis ravimeid ja millises koguses tohib koerale anda.

Pidev harjutamine tagab edu

Selleks et kogu protsess loomulikult kulgeks, pea nõu mõne spetsialistiga, kes koerte käitumist paremini tunneb. Eesmärk on ikkagi oma lemmikut sammhaaval autosõiduga harjutada. Koer tunneb end autosõidu suhtes mugavalt siis, kui ta suudab juba ise autole läheneda ning sõidu ajal rahulikult paigal istuda. Kui see on saavutatud, võid juba järjest pikemaid reise planeerida.

Feromoonidega sprei päästab hädast!

Feromoonispreidel on rahustav toime, mis aitab koeral stressi leevendada. Enne teele asumist tasub oma lemmiku istumisalune – olgu selleks siis puur või autoiste – spreiga üle lasta.

Tuttav lõhn!

Miski ei rahusta koera paremini kui omaniku tuttav lõhn. Kui sul on vaja autoreis ette võtta, anna enda lemmikule mõni riideese, mida oled hiljuti kandnud. Nii tunneb ta kohe, et on kindlates kätes!

Allikas: yummypets.com