Miks kassid häälitsevad?

Ikka sellepärast, et nad soovivad midagi. Olgu selleks toit, vesi, hoolitsus või hoopis üritus end millegi eest kaitsta, kui kass tunneb, et teda ohustab miski. Teinekord võivad nad häälitseda ka siis, kui tunnevad, et vajavad rohkem isiklikku ruumi. Vahel häälitseb kass hoopis seetõttu, et tal on ebamugav või tal on midagi korrast ära. Kuna iga kass on aga erinev, tasub oma lemmiku häälitsusi tähele panna, sest kui muidu palju häälitsev kass lõpetab häälitsemise täielikult ära, siis ka see võib olla märk, et midagi on väga valesti.

Tüüpilised häälitsused

Kui oled kassiga aega veetnud, oled ilmselt kursis tüüpiliste häälitsustega, mida kass eneseväljendamiseks teeb. Tüüpilised häälitsused on näugumine, nurrumine, urisemine, aga ka hammaste plagin, kui kass näeb akna taga mõnda linnukest, oravakest või muud pisikest loomakest. Ta teeb seda isegi siis, kui ta pole iial õuekass olnud. See on tema loomulik instinkt.

Näugumine

Kui kass hakkab näuguma, võib see tähendada poolt tosinat asja, sest kass saab näuguda väga erinevatel viisidel. Näugumist saab mõõta selle helikõrguse ja pikkuse järgi. Erinevatel kõrgustel näugumine väljendab erinevaid soove. Näiteks lühikesed või pikad näugumised võivad väljendada kassi arvamust millegi suhtes. Kõrged ja madalad näugumised aga kassi soove. Näiteks üks või mitu lühikest mäud tähendab, et kass tervitab. Kui kass näugub aga madalalt ja pikalt, tähendab see hoiatust. Keskmisel kõrgusel näugudes tahab kass süüa või tähelepanu. Kõrgelt näugumine tähendab, et midagi on valesti.

Millal tunda muret?

Kui kass näugub vahetpidamata, teeb seda kõrgelt ja vahel meenutab näugumine just kui kaeblikku nuttu, siis järelikult on tal midagi viga ja peaksite minema loomaarsti juurde. Eriti ilmne on see, kui kassil esineb ka mingi muu sümptom. Näiteks kui ta peaks end mingist kohast väga tihti lakkuma või ei taha üldse sülle tulla ega silitamist, kuigi varem meeldis see talle väga. Igal juhul tasub kassile tähelepanu pöörata, kui ta hakkab vahetpidamata näuguma. Ta üritab sulle märku anda, et tal on su abi vaja.

Veel kasside rääkimisviisidest

Kassid kasutavad inimeste ja teiste kassidega suhtlemiseks lisaks häälitsemisele ka oma kõrvu, silmi ja saba. Kui kassil on kõrvad lidus, siis ilmselgelt tähendab see, et temast peaks eemale hoidma. Kasside viis suhtlemiseks on ka oma territooriumi märgistamine. See ei tähenda tingimata sirtsutamist. Kass võib seda teha nii, et ta hõõrub oma vurre ja keha millegi vastu.

Allikas: cuteness.com