Köhimine on kaitserefleks, et väljutada tolmu, mikroobe ja muid osakesi, mida sisse hingatakse. See, et koer aeg-ajalt köhatab, on normaalne. Siiski esineb koertel ka nakkus- ja viirushaiguseid, mis ärritavad ja kahjustavad hingamisteid ning tekitavad köha. Kui köhatamine muutub sagedaseks või hakkab koer lakkamatult köhima, võib olla tegu tõsise terviseprobleemiga, mis vajab juba arstipoolset tähelepanu.

Koerad on ka väga sotsiaalsed loomad ja nende loomuses on nuusutada ning kõike ettejuhtuvat ka lakkuda ja maitsta. Ka see on üks põhjusest, miks bakterid ja viirused kiiresti koeralt koerale levivad. Loetelu tõsisematest põhjustest, miks koer köhida võib, leiad altpoolt.

Tõsisemad põhjused, miks koer võib köhida:

  • Kennelköha ehk nakkav rinotrahheiit, mida põhjustavad erinevad viirused (adenoviirus tüüp 2, parainfluentsaviirus, herpesviirus), bakterid (bordetella bronchiseptica) ning mükoplasmad. Kennelköha on väga nakkav, kuid üldjuhul möödub 1-2 nädalaga ilma tõsisemate komplikatsioonideta. Köha on katkendlik ja omanikule võib jääda mulje nagu oleks koeral midagi kurgus kinni. Umbes sellisena see tundub. Mõningatel juhtudel võib köha aga süveneda ja vajada ka antibiootikumikuuri.
  • Kopsupõletik, bronhiit ja põletikulised muutused hingamisteedes. Viirused ja bakterid võivad tekitada ka tõsisemat põletikku nii kopsudes kui ka bronhides, mis vajab kindlasti ravi. Sellisel juhul tundub köha “märjana”(produktiivne köha) ja paljudel juhtudel kaasneb ka üldise enesetunde halvenemine ja koera haigestumine, võib kaasneda isutus, loidus ja palavik.
  • Südamehaigused. Köha on sage sümptom erinevate südamehaiguste korral (mitraalklapi puudulikkus, endokardoos, kardiomüopaatia ja südamepuudulikkus).Köhimine on intensiivsem füüsilise pingutuse ajal või peale seda, öösiti ja hommikul, peale vee joomist ja siis kui koer on lamavas asendis.
  • Trahhea kollaps ehk trahhea kokkuvajumine. Eelsoodumus selleks on väikest tõugu koertel. Trahhea kollaps on krooniline ja progresseeruv haigus, mis on kaasasündinud või eluajal omandatud. Enamasti esineb köhahooge söömise ja joomise ajal, põhjustab treeningvõimetust, hingamispuudulikkust ja lämbumistunnet.
  • Võõrkeha hingamisteedes. Kui koerale on hingamisteedesse midagi kinni jäänud (mänguasja osakene, kont vms), siis algab köha järsult ja koeral tekib lämbumistunne, kaasneb ka huulte lakkumine ja pidev neelatamine, sest koer püüab kinni jäänud osakest sealt eemaldada. Kõik see viitab sellele, et koeral on midagi hingamisteedes kinni. Arsti poole tuleks pöörduda viivitamatult.
  • Kasvajalised muutused kopsudes. Köhimine on üks esimesi sümptomeid, mida omanik märkab, kui tema koeral on kopsudes kasvaja. Kasvajaliste muutustega kaasneb aga ka koera üldise enesetunde halvenemine.
  • Parasiidid. Mitmed parasiidid migreeruvad oma elutsükli jooksul seedetraktist kopsudesse. See võib koertel põhjustada kerget köha. Sagedane on see kutsikatel.
  • Tagurpidi aevastamine. Inglise keeles tuntud kui reverse sneezing ei ole tegelikult köha, kuid omanikud võivad selle köhaga segamini ajada. Esineb suuresti brahhütsefaalsetel tõugudel (näiteks buldogid, mopsid, bostoni terjerid). Tagurpidi aevastamine on põhjustatud pehme suulae spasmist ja on enamasti ohutu. Tagurpidi aevastamist võib esile kutsuda väga erinevad ärritajad (tolm, suits, liiga kiire söömine, rihmas tirimine, kiire temperatuuri vahetus jne).

Köha puhul tuleks kindlasti loomaarsti poole pöörduda järgmistel juhtudel: kui koer on köhinud rohkem kui nädala, tema enesetunne on halb, koer on loid ja apaatne, kui köha on alanud järsku ja ei taha lõppeda ja kui koeral on lisaks köhale ka muid kaebusi. Oma koera tuleb jälgida, kui koera käitumises või tavapärastes harjumustes esineb muutuseid, võib teda vaevata mõni tervisemure.

Kennelköha, mis võib algusjärgus tunduda kohati väga dramaatiline, tihti arstiabi siiski ei vaja. Kui koer end halvasti ei tunne, ei ole vaja ilmtingimata kliinikusse pöörduda. Sellest hoolimata tasub meeles pidada, et see on äärmiselt nakkusohtlik haigus, mistõttu lemmiklooma teiste koertega kokku lasta ei tasu. Kui aga köha kestab juba üle 2 nädala ja/või koer tunneb end ka muidu halvasti, vajab koer kindlasti arstiabi!

Kennelköha kohta saad lähemalt lugeda SIIT.