Tavapärasemast suurema kehaehitusega kass oli olnud Korsikal legend juba aastakümneid, kui 2008. aastal õnnestus kogemata üks seda tüüpi kasssidest kätte saada, sest üks isenditest jäi saare põhjaosas kinni kanadele mõeldud silmusesse.

Prantsuse metsade ja jahi organisatsiooni (ONCFS) peatehnik Pierre Bendetti ütles möödunud reedel toimunud avalikul üritusel Prantsuse meediale, et loomakaitsjad ja teadlased usuvad, et tegemist on liigiga, mida teati olevat olemas, aga mille olemasolu polnud saanud seni teaduslikult kinnitada. Nimelt on seda liiki loomad väga märkamatu ja öise eluviisiga. Möödunud reedel toimunud uuringu esitlemisel arvasid teadlased ja eksperdid aga, et on suutnud uuringuga uue liigi teket kinnitada.

Bendetti sõnul on kass-rebane osa kohalike karjaste mütoloogiast. Mitme generatsiooni vältel on räägitud lugusid sellest, kuidas metskassid ründasid karjatajate tallesid ja kitsi. Seega peeti teadlasi alguses "hulludeks", kui nad hakkasid 2008. aastal leitud kassi ja selle liigikaaslasi otsima.

Kasutades infrapuna lõkse, said uurijad mitmeid erinevaid karvaproove, mille DNA erines Euroopas elava tavakassi omast. Viimase 10 aasta jooksul on ONCFS-i teadlased enda sõnul suutnud tuvastada 16 kass-rebast, sealhulgas näiteks ka piirkonna ühes kõrgemas piirkonnas ühe emase isendi.

12 looma on seni ka kinni püütud ja pärast uurimist uuesti vabadusse lastud.

Seda tüüpi kass erineb kodukassist tegelikult väga vähe. Prantsuse raadio RFI kirjeldab looma, kui veidikene pikemat tavapärasemast kassist (ca 90 sentimeetri pikkune), suuremate kõrvadega, pikemate hammastega ja musta tutiga saba otsas.

Kohalikud on kassi ristinud nimega "ghjattu volpe" ja prantslased nimega "chat renard". Tõlkes tähendavad mõlemad sisuliselt "kass-rebast".

Kuigi palju on juba ära tehtud, nõustuvad teadlased, et loomade uurimiseks on vaja veel tööd teha. Näiteks on teadlastel hüpotees, et kass-rebane saabus Maale umbes 6500 aastat enne meie aega ehk teise inimkolonisatsiooni ajal. Kui see hüpotees peab paika, siis Benedetti sõnul pärineb see kass ilmselt Lähis-ida regioonist.

"Lõpptulemusena tahaks me näha, et seda liiki tunnustatakse ja võetakse kaitse alla," lisas teadlane.