Eelkooliealisi lapsi või nooremaid ei tohiks koeraga omapäi jätta. Küll aga võivad nemadki täiskasvanu juhendamisel koeraga tegeleda, teda tundma õppida ja koera koolitada. See on kasulik nii koerale kui ka lapsele.

Siin on 10 trikki, mida laps saab koerale õpetada

1. Nimeharjutus. Koeraga suhtlemisel kasuta tema nime. Koera tervitades vaata talle otsa ja kasuta suhtlemisel ka tema nime. Korda seda. Kutsudes koera enda juurde, kasuta koera tähelepanu saamiseks samui tema nime. Kui ta nimepidi kutsudes juurde tuleb, kiida ja premeeri koera ohtralt.

2. Istumine. Hoia koera nina kohal väikest maiuspala. Maiusekäsi koos maiusega võiks olla võimalikult koera nina ligidal. Seejärel liiguta maiusekätt aeglaselt ülespoole ja koera selja taha, nii et koer on sunnitud oma tagumiku maha panema, vastasel juhul kaotaks ta maiuse silmist. Kui koer jälgib maiust ja paneb tagumiku maha, premeeri koera rohkelt ja lisa käsklus "istu". Korda käsklust, kiida ja premeeri koera veel. Käsklust korda igapäevaselt, kuid hoia treeningsessioonid lühikesed.

3. Ootamine. Selle harjutuse õpetamiseks võiks eelnevad harjutused olla koeral selged. Pane koer kõigepealt istuma, ütle koerale "oota" ja astu vaid pool sammu tahapoole. Kui koer tahab kohe püsti tõusta, tee alguses veelgi lühem samm ja proovi tabada hetke, mil koer sinu liikumise peale ei reageerinud ja endiselt paigal püsis. Premeeri ja kiida koera.

Kui koer liigub, pane ta tagasi istuma ja korda sama asja uuesti. Kui koera jaoks on see käsklus uus, siis ei peagi ta kaua paigal püsima. Premeeri vaid seda ühte sekundit, mil ta veel istub ja pane tähele, et sa ei annaks koerale maiust siis, kui ta istuvast asendist juba püsti on tõusnud. Oluline on, et maiuse saamise hetkel istuks koer maas. .

Kui koer saab harjutusest aru, saad paigal püsimise aega tasapisi pikendada. Aja pikendamisel astu veel mõned sammud eemale. Tee seda järk-järgult. Kõik uued trikid nõuavad aega, kordamist ja kannatlikkust. Hoia treeningsessioonid lühikesed ja kasuta positiivseid treeningmeetodeid!

4. Juurde tulemine. Jäta koer ootama ja astu koerast paari sammu kaugusele. Hüüa tähelepanu saamiseks tema nime ja lisa seejärel käsklus "siia" või "tule" Kasuta rõõmsat hääletooni ja kiida teda, kui ta sinu juurde tuleb. Lase tal enda ette istuda, et harjutuse lõppasend oleks fikseeritud. Et käsklus koera jaoks huvitavam oleks, võid proovida kutsudes ka selja keerata ja natukene maad eest ära joosta. Sina pead olema koera jaoks huvitavam, kui kõik ülejäänud lõhnad, inimesed ja loomad, kelle poole ta võib-olla hoopis parema meelega joosta sooviks. Asi peab olema koera jaoks lõbus!

Harjutuse õnnestumisel kiida ja premeeri koera, võid temaga ka mängida. Kui käsklus on koera jaoks selge, ei pea sa talle enam igakord maiust andma, kuid kiida teda alati. Pea meeles, et iga juurde kutsumine ei tähendaks koera jaoks rihma panemist, vastasel juhul saab ta sellest mustrist üsna pea aru ja hakkab sinu juurde tulemist vältima.

5. Anna käppa. Pane koer esmalt istuma ja seejärel tõsta õrnalt üles istuva koera käpp. Kiida ja premeeri koera, et ta lubab sul käppa puudutada ja üles tõsta. Korda harjutust ja lisa käsklus: "käppa". Korda seda tegevust mitmeid kordi ja premeeri koera. Seejärel siruta oma käsi välja, aseta see koera käpa juurde ja ütle: "käppa", kuid ära enam ise koera käppa üles tõsta. Las ta mõtleb selle tegevuse ise välja. Kohe, kui näed, et koer hakkab käppa kergitama, innusta teda, kiida ja premeeri.

6. Otsi. Peida maiuspala tuppa ära ja lase see seejärel koeral üles otsida. Koera haistmismeel on 1000 kuni 10 miljonit korda inimeste omast tundlikum (sõltuvalt tõust). Alustuseks peida maiuspala selgelt nähtavale kohale ja vajadusel suuna koera seda otsima. Seejärel peida see ära nii, et koer maiust kohe ei näeks. Lõpuks võid maiuseid peita pappkastide sisse, tekkide alla ja sisse jne. Ka õues on väga hea otsimismägnu teha. Talvel saab maiuseid lume sisse peita. See pakub koerale pinget ja väsitab teda vaimselt. Otsimismängu võib teha ka koera õhtusöögiga.

7. Jalutusrihma toomine. Pane koera jalutusrihm tema kõrvale põrandale ja utsita teda seda võtma: „Võta jalutusrihm“. Kiida teda, kui ta selle hambusse võtab. Seejärel kõnni ukse poole ja kutsu koera endaga kaasa. Premeeri teda jalutuskäiguga.

Milliseid nippe on sinu laps koerale õpetanud?

Allikas: dogtime.com