Eelmisel nädalal postitas Floridas Boca Ratonis asuv Gumbo Limbo Nature Center, mis tegutseb keskkonnahoiu ja -haridusega, sotsiaalmeediasse pildi, millel on väike, käelabasuurune elutu merikilpkonn. Suuruse järgi oli see kilpkonn kõigest ühe-kahe kuu vanune. Kilpkonna kõrvale on ritta seatud 104 väikest plastikildu, mis leiti tema seedekulglast. Plastikildude hulgas leidub nii õhupalli tükke kui ka plastpudeli kraesid.

„Gumbo Limbos on praegu tagasiuhte hooaeg, mis tähendab, et meri kannab kaldale tagasi väikesi kilpkonni, kes vajavad meie abi,“ on kirjas Gumbo Limbo Nature Centeri Facebooki postituses. „Kõiki tagasi uhutud merikilpkonni ei suudeta päästa. Kilpkonnad, kelle seest leitakse plastkilde, surevad, sest need ummistavad looma seedekulgla. Plastkilde söönud loomi on kahjuks väga palju, leiame neid iga päev.“

Florida randades käib paljunemas mitut liiki merikilpkonni, kes kuuluvad kõik ohustatud liikide hulka.
Emased merikilpkonnad teevad liiva sisse pesa, kuhu munevad oma munad. Seejärel jätavad nad munad sooja liiva sisse hauduma ning lähevad ise merre tagasi. Pärast rannal koorumist liiguvad merikilpkonnad merre elu alustama. Esimeste aastate jooksul otsivad kilpkonnad toitu ja kaitset merevetikate keskelt, kus on peale väikeste krevettide ja koorikloomade ka palju mittesöödavaid plastkilde.

Allikas: livescience.com