Koeri tunnustatakse positiivse mõju eest inimese vaimsele tervisele. Nimelt on täheldatud, et koerad aitavad inimestel vähendada ärevust ja üksildustunnet. Vähem on aga räägitud sellest, kuidas mõjutavad koerad inimese füüsilist tervist.

Inglismaal uuriti 3,8 miljoni patsiendi haiguslugusid ning teadlased leidsid, et koer aitab parandada südame- ja veresoonkonna tööd. Eriti patsientidel, kes on elanud üle südameataki või insuldi ja elavad üksi.

Ameerika südame assotsiatsiooni teadlased leidsid, et koeraomanikel on 24% väiksem üldine suremuserisk ning 65% väiksem tõenäosus haigestuda südame- ja veresoonkonnahaigustesse. Koeraomanike hulgas, kellel juba on südamega probleeme olnud, oli suremus 31% väiksem.

Ameeriklaste tulemusi toetab Rootsis Uppsala ülikoolis tehtud uuring, mis näitas lausa 33% suuremat eluvõimalust südameataki üleelanute hulgas, kellel on kodus koer. Sarnast tulemust täheldati ka insuldi üleelanute hulgas – 27%.

„Nende uuringute tulemused annavad aimu, et koera omamine on seotud südame ja üldise suremuse vähenemisega,“ leiab Ameerika südame assotsiatsiooni teadlane Glenn N Levine. Tulemused ei anna küll kindlaid tõendeid selle kohta, kuid tugevaid viiteid kindlasti.

Uppsala ülikooli professor Tove Fall sõnas, et koer motiveerib kindlasti rohkem liikuma, kuid kindla tõestuse jaoks positiivse mõju kohta on tarvis teha rohkem uuringuid. „Uuringute tulemused viitavad tõesti, et koer mõjub omaniku südame tervisele positiivselt, kuid seda teemat on kindlasti tarvis rohkem uurida enne, kui patsientidele saab soovitada koer koju tuua. Pealegi on looma tervise ja heaolu seisukohalt oluline, et koera omanik on piisavalt terve, et looma eest hoolitseda ja temaga tegeleda.“

Allikas: metroo.co.uk