Libedal liikumine nõuab head tasakaalu ja on oluliselt koormavam lihastele kui heades tingimustes liikumine. Lisaks on libedal kukkudes või libastudes tavapärasest suurem vigastusteoht. Seetõttu vajab sel perioodil koeraga väljas käimine natuke rohkem planeerimist. Selleks, et koerad terved püsiksid ja vigastusi ei tekiks, toon välja mõned näpunäited, mida talvel koeraga liikudes jälgida tasub.

Võimalusel tasuks vältida koeraga libedal liikumist nii palju kui võimalik. Jääga kaetud asfaldi ja kinnitallatud radade asemel tasub jalutada teepervel või raja kõrval, kus pinnas ei ole tugevalt kinni tallatud.

Järsud liigutused libedal on koera liigeste vaenlased ja võivad kergesti lõppeda vigastustega. Libedal liikumine tuleks hoida rahulik ja sujuv. Teiste koertega mängimine ja pallimängud jääl või muul libedal pinnal peaksid olema täielikult välistatud.

Libedal jääl liikudes peab koer olema ettevaatlik.

Libedal pinnal ja ka näiteks sulalumes liikumine on koerale füüsiliselt koormavam ning seetõttu tuleks hoida jalutuskäigud tavapärasemast lühemad. Samuti tuleks võimaldada koerale peale jalutuskäike ka rohkem aega taastumiseks. Koera keha vajab peale füüsilist koormust taastumisaega täpselt samamoodi nagu inimese kehagi.

Lumises metsas liikudes tasub vältida kohti, kus lumel on kõva korp peal. See kooriklumi, mis justkui natuke kannab, aga siis annab järgi on koertele ohtlik, sest koera käpad võivad astudes tugevast kihist läbi vajuda, jäädes hetkeks justkui lumeserva taha kinni. Mitmete vigastuste suurimaks põhjuseks loetakse olukordi, kus koera jalg jääb joostes kuhugi taha kasvõi hetkeks kinni.

Enne jalutama asumist võiks teha kas toas või koera autost välja võttes mõned soojendusharjutused. Nendeks sobivad hästi näiteks keerutamised, kaheksakujulised liikumised, külgsuunas liikumised, tagurdamised, istu-seisa, seisa-lama harjutused. Kui koer läheb libedale vastu juba sooja kerega, siis on lihased elastsemad, keha reaktsioonikiirus parem ning vigastusterisk on seeläbi väiksem.

Austraalia lambakoer Bo on Mari juhendamisel tegemas kaheksa harjutust.

Libedaga paremini toimetulekuks saab oma koera ka kogu ülejäänud aasta ette valmistada, tehes temaga kehatunnetuse ja koordinatsiooniharjutusi, mis aitavad parandada lihaste reaktsioonikiirust; ning treenides keha toetavat lihaskonda, eriti stabiliseerivat funktsiooni täitvaid lihaseid. Teadlik treening aitab uskumatult palju vähendada koera "kohmakust" ning libastumist libedatel pindadel.

Austraalia lambakoer Pipi võimlemas.

Libedal liikumine on füüsiliselt koormav ja ohtlik nii meile endile kui ka meie koertele. Libedal perioodil liikudes on vigastuste risk suur. Ära võta asjatuid riske ja hoia oma koera. Vali jalutusrada hoolikalt, tee enne jalutamist soojendusharjutusi ja väldi libedal mängimist.

Seda kõike ikka selleks, et koerad püsiksid terved ja saaksid aktiivset elu nautida nii kaua kui võimalik. Ohutut koertega jalutamist!