Eestlaste lemmikpüha, jaanipäev, ei ole enam mägede taga. Arvestades hetkeolukorda ei ole küll teada, kuidas sel suvel need pidustused peetud saavad, kuid tõenäoliselt jaanituled paljudes kohtades süütamata ei jää.
Hetkel käivad hoogsad kevadtööd. Lõigatakse puid tagasi, koristatakse hoove ja aedu. Korrastustööde käigus tekib palju materjali, mis kogutakse hunnikusse just jaanitule tarbeks.

Need hunnikud on aga pesitsuse perioodil meie lindudele, närilistele ja ka siilidele heaks kohaks, kus oma järglased ilmale tuua.
Tee meie väikestele sõpradele üks suur teene ning kogu oma jaanilõkesse mõeldud materjal lõkkekohast natuke eemale. Jaanipäeva eel saab materjali ilusti lõkkekohale ümber tõsta ja seega vältida nende väikeste elusolendite hukku, kes sinna pesa on teinud. Sellest võib kujuneda kogu pere vahva ühistegemine, mis on õpetlik nii täiskasvanutele kui ka lastele.

Samas pea ka meeles seda, et kui avastad ümbertõstmise käigus kellegi pesa siis pesarahu rikkuda ei tohi ja tegevus tuleb lõpetada!
Võimalik on ka lõkkekohale kogutud materjal katta kile või koormakattega. Sel juhul peaks sulgema ka ligipääsu närilistele ja siilidele, kes kile alt sisse saavad pugeda. Meie linnud, loomad on nutikad ja leiavad kiiresti endale uue ja loodetavasti ka ohutuma koha, kus järglasi ilmale tuua.

Palun austame pesarahu ja elu, mis on niigi habras!
Enne, kui tikust tuld tõmbate, võtke palun hetk mõtlemiseks!