Koer Cairo

Alustanud treeninguid sõjaväeteenistuskoerte koolis, jätkas Cairo oma karjääri ühes USA mereväe eliitüksuses – taktikalises väeosas Navy SEALS. Koer käis lähetustel nii Afganistanis kui Iraagis, kus sai ka haavata.

1.–2. mail 2011. aastal viidi Pakistanis Abbottabadi linna lähistel läbi operatsioon „Neptuni oda” (Neptune Spear), milles osales 80 eriüksuslast: 79 sõjaväelast ja üks koer, kelleks oli Cairo. Selle ülisalajase missiooniga taotleti al-Qaeda terroriorganisatsiooni juhi Osama bin Ladeni hävitamist.

Cairo etendas operatsioonis olulist rolli: koera ülesandeks oli aidata Ameerika sõjaväelastel hooneid miinidest puhastada, pomme ja lõhkeaineid leida, avastada võltsseinu ja salauksi, mille taha Osama bin Laden võis end peita, samuti leida üles vaenlase sõdureid. Lisaks tehti koerale ülesandeks valvata hoone välimist perimeetrit ja jälitada kõiki, kes üritavad põgeneda.

Operatsioon kestis 38 minutit ning seda vaatas otseülekandes USA tollane president Barack Obama ja tema rahvusliku julgeoleku meeskond. Missioon oli edukas: bin Laden tapeti ja kõik missioonil osalenud sõjaväelased jäid ellu. Osama bin Ladeni hävitamise operatsiooni kõiki üksikasju pole avalikustatud, kuid sõjaväeline juhtkond on tunnistanud, et operatsioon poleks olnud nii edukas, kui neid poleks aidanud julge koer.

Cairo otsis mitmeid tunde pomme ja terroriste kõige ohtlikumatest kohtadest. Koera õpetati vastaseid ründama ilma hirmu tundmata, nii et ta suutis iseenda eest seista. Eriüksuslasi abistanud Cairo kandis öönägemisprille, videokaamerat ja langevarjuga varustatud spetsiaalset ülitugevat kuulivesti. Langevarju oli vaja sellepärast, et koos sõduritega tuli ka Cairol helikopterist alla hüpata.

Kui USA president Barack Obama teatas bin Ladeni hävitamisest, siis tulid ameeriklased tänavatele, et tähistada maailma esiterroristi surma. President aga kiitis operatsiooni läbi viinud sõjaväelasi ja kui oli tutvunud Cairo kangelastegudega bin Ladeni tabamisel, siis ütles: „Ma tahan selle koeraga kohtuda”. See ka õnnestus, sest juba 6. mail 2011 sõitis Obama Kentuckysse Fort Campbelli kohtuma Osama bin Ladeni tapnud eriväelastega, misjärel tutvustati ülisalajase missiooni liikmetest nimepidi avalikkusele ainult üht: teenistuskoera Cairot. Ajakiri Time andis Cairole 2011. aasta parima looma (Animal of the Year) prestiižse tiitli.

Pärast pensionile jäämist hakkas Cairo nautima oma koerajuhi pere juures San Diegos rahulikku elu: ta aitas toitu tassida, maja valvata ja sõidutas oma seljas lapsi. Ta suri 12aastaselt 2. aprillil 2015. aastal, vahetult enne seda oli tal diagnoositud vähk.

Osama bin Ladeni tapnud eriüksuse liige Will Chesney tutvustas 2020. aastal raamatut „No Ordinary Dog: My Partner from the SEAL Teams to the Bin Laden Raid”, mis räägib Cairost, kes teenis Chesney juures kogu oma sõjaväekarjääri aja (alates 2008. aastast). „Ma olen talle nii palju võlgu,” ütles Chesney. „Sellepärast tahtsin raamatu kirjutada. Ta väärib seda.”