Emashüljes imetab poega ainult kolm nädalat ja hülgepiima rasvasisaldus on kuni 58 protsenti. Lisaks kõigele sel ajal emashüljes ei toitu. Kas pole hämmastav?

Kui suur võib olla imetamisperioodil emashülge kaalukaotus?

Jüssi tõdeb, et nagu arvata võib, on kaalumine keeruline, aga arvutused näitavad et imetava emaslooma kaalukadu võib küündida kuni nelja kiloni ööpäevas, kuid hülgepoeg võtab kaalus sama ajaga juurde vähemalt kaks kilo.

Mõned hülgepoegadest käituvad tema sõnul „piimavarastena“, lootes mõnelt teiselt emaselt lisa imeda, kuid riskivad seejuures võõra emase poolt hammustatud saada, mis võib noorele hülgele raskeks vigastuseks osutuda.

Hülgepoega imetab emasloom 17 kuni 19 päeva jooksul. Kui hülgepoja sünnikaal on 11-12 kilo, siis võiks noore hülge kaal võõrutamise ajaks olla umbes poolsada kilogrammi.

"Kuid vahel võib võõrutamise ajal noorlooma kaal olla isegi suurem sest oleme aastate eest kaalunud ka üle 65 kilo kaalunud poegi," märgib Jüssi.

Kui väidetakse, et emasloom kaotab poegimise ja imetamise ajal ligi poole oma kehakaalust, siis eriti mööda ei pane. Enne poegimist kaaluvad emashülged keskmiselt 200 kilo ringis.

Hüljeste loomulikuks poegimispaigaks on jääväli merel, aga jää puudumisel peavad suured imetajad poegima väikesaartel. Kitsastes tingimustes põhjustab see hüljestel stressi sest emashüljes koos pojaga vajavad enda ümber vähemalt kehapikkuse jagu ruumi. Maalapil, kus hülged tihedalt koos levivad kergemine kõikvõimalikud tõved, mis ka  suvel pesitsenud lindudest sinna jäänud.