Mudakonnade arvukus on Eestis viimaste kümnendite jooksul märkimisväärselt langenud peaasjalikult sobilike elupaikade kadumise tõttu. Selle ümara ja väikese kahepaikse kepsakama koivasirutuse nimel teevad talgulised läbi aasta erinevaid looduskaitselisi töid nende elupaikade parandamiseks.

„Harilik mudakonn enam nii harilik meie looduses pole. Liiki ohustab märgalade ja väikeveekogude vähesus, veekvaliteedi langus ja ka maastikumuutused. Kui pole piisavalt mosaiiksust põllulappide, aiamaade, metsatukkade ja niitude näol siis toitumisalad kaovad, elupaigad isoleeruvad ja mudakonni jääbki järjest vähemaks,“ ütles zooloog ja kahepaiksete uurija Riinu Rannap. Paraku on viimaste kümnete aastate jooksul mudakonnade arvukus Eestis kõvasti langenud. Mudakonnadel algab peagi sigimisaeg. See tähendab, et sigimispaikade ligidal võib kuulda isaste koputuse laadset häält, mida mudakonn ainsana Eesti kahepaiksetest teeb vee all. „Peagi toimuvatel mudakonnaretkedel lähemegi mudakonna eriskummalisi hääli kuulama,” lisas Rannap.

Eestimaa Looduse Fondi vabatahtlikud talgulised on läbi aastakümnete paljude liikide käekäigu parandamisel vaeva näinud. „Kahepaiksetel, kui ühel kiiremini hävival liigirühmal on püsima jäämiseks kindlasti vaja inimeste tuge. Vabatahtlikel on võimalus mudakonna elujärge parandada, aidates hooldada elupaiku ELFi talgutel Lohusuus, Piirissaarel ja Karulas. Ühed talgud saavad olema eriti eksklusiivsed, hõlmates endas lodjasõitu ja lodjal ööbimist,“ ütles ELFi talgukontori juht Kadri Aller. „Loodame, et seda pisikest konna näevad sel aastal paljud loodusesõbrad ja annavad sellest ELFile teada. Sest lisaks muudele tegevustele kogume ka mudakonnavaatlusi ning rahvapärimust Eesti kahepaiksetest,“ lisas Aller.

Teema-aastal on oodata mudakonna veebiloenguid ja retki Eesti kahepaikseid tundvate loodusteadlaste juhendamisel. Mudakonna aasta algab tasuta veebiseminariga, kuhu saavad kõik huvilised registreeruda talgulehel talgud.ee. Suvel keskenduvad ELFi vabatahtlikud looduskaitselistele töödele mudakonna elupaikades ning läbi terve aasta oodatakse mudakonna vaatlusi ning kahepaiksete rahvapärimust. Täpsem info on talgute kodulehel talgud.ee/teema/mudakonn.

Tänavuse teema-aasta logo on kujundanud kunstnik Ülle Ottokar. Mudakonna teema-aasta tegevusi rahastab LIFE-IP projekt "Loodusrikas Eesti" ning mudakonnatalgute toimumist toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) ja Tartu Mart Reiniku Kool.

Lisainfo: