Ülemiste keskusesse tuleb Juht- ja Abikoerte kooli treener Veronika Malm koos "õpilasest koeraga" ning temaga liituvad vaegnägijad, kel kaasas ka oma ustavad abilised. Keskuse aatriumis kell 12–13 saab koertega tutvuda ja ka koeraomanikega juttu puhuda, leides vastused tekkivatele küsimustele, mis puudutavad elu juhtkoeraga.

Juht- ja Abikoerte kooli treener Veronika Malm ootab inimesi koertega tutvust tegema, kuid tuletab meelde, et koerte juuresolekul tasub hoiduda järskudest liigutustest ja mitte anda neile toitu. „Juhtkoeral on väga suur roll vaegnägija jaoks. Tänu juhtkoerale saab vaegnägija minna näiteks tööle, arstile, teatrisse jne. Samuti on koer pereliige ja seltsiline kodus. Kui vaegnägijal ei ole lähedast või tugiisikut, siis koos koeraga saab vaegnägija iseseisvalt minna, kuhu vaja. Kui teele satuvad takistused, oskab treenitud koer neid vältida,“ kirjeldas Malm koerte olulisust.

„Meie jaoks on oluline, et keskust oleks võimalik külastada kõigil huvilistel ja oleme mõelnud sellele, et vaegnägijate külastuskogemus oleks võimalikult mugav. Näiteks on keskuses Braille kirjas majaplaanid ning ka poe nimetused ustel. Samuti on Ülemiste keskuse koridoride seinte ääres erilise tekstuuriga põrandakattematerjal, mis mõjub kui põnev disainielement, kuid on tegelikult mõeldud selleks, et vaegnägijatel oleks lihtsam liigelda. Oluline on ka see, et kui keskuses liiguvad abikoertega vaegnägijad, teaksid ka kaaskülastajad, mida tohib koera juuresolekul teha ja mida mitte. Seega kannab üritus endas laiemat üldsuse harimise ja teadlikkuse kasvatamise eesmärki,“ sõnas Ülemiste keskuse turunduse ja vastutustundliku ettevõtluse valdkonnajuht Tiia Nõmm.

Põhja-Eesti Pimedate Ühingu kirjeldusel sobib juhtkoer teejuhiks hästi neile nägemispuudega inimestele, kes armastavad palju liikuda. Koera tunneb tänaval ära rakmete järgi, mis on vastavalt märgistatud. Reeglina saab nägemispuudega inimene juba üles kasvatatud ja välja õpetatud koera, kuid koera väljaõpetamine on aeganõudev protsess, võttes orienteeruvalt kaks aastat. Enim kasutatakse juhtkoertena just labradori retriivereid, sest neil on paindlik iseloom, sünnipärane vajadus inimesele meeldida ning viibida kogu aeg peremehe seltsis.