Lihastega seonduvaid muresid on erinevaid: spasmid, artrofeerumine, müasteenia, rebendid, müosiit jt. Spasme kohtan massaaži tehes vast kõige enam ja neid saab kenasti ennetada.

Mis on üldse lihased?

Kõige lihtsamalt öeldes, on lihased koed koera kehas, mis võimaldavad tal liikuda. Lisaks aitavad lihased koertel vältida kõõluste vigastusi. Kui lihased ei täida oma funktsiooni korralikult, ei seisa ka liigesed hästi paigal, lisaks ei saa terve keha püsida balansis, kui näiteks üks suur grupp lihaseid ei tööta selliselt nagu võiks. Algab kompenseerimine. Siit edasi tekib teiste lihaste ülekoormus, valu jne.

Paljud omanikud on võib- olla märganud koera kehal mingit tõmblust või värinat. Need ongi spasmid.- lihase kokkutõmbed, mis võivad olla ka valulikud ja tihti ongi.

Miks need tekivad?

Spasm võib tekkida kergesti ületreenimisel või on koer saanud hiljuti väikese vigastuse. Samuti võivad tekkepõhjused ulatuda kesknärvisüsteemist kuni lihtsalt vedelikupuuduseni. Üldiselt võime põhjuse leida ikkagi selles pinges, mis kehas erinevatesse lihastesse salvestunud on.

Ka seda saab vähendada, näiteks massaažiga, mis annab kogu kehale lõõgastumise võimaluse. Lisaks aitab massaaž üldist lihasjäikust ja pinget kõõlustelt vähendada. Õige lihaspikkusega tekib ka vigastusi vähem. Seega, on massaaž igati abiks lihaste hoidmisel ja nende düsfunktsionaalsuse ennetamisel.

Mida saad sina teha, kui märkad koera kehas spasme?

-jälgi, et koer on saanud piisavas koguses vedelikku.

-enne treeningut soojenda oma koera lihaseid korralikult, tee seda ka enne palli viskamist või mistahes intensiivset lihasetööd.

-lõpeta treening ja mäng enne, kui su koer on täiesti läbi. Lase koeral puhata peale intensiivset tegutsemist, ka üleaktiveerimine ei ole hea kehale ega närvisüsteemile.

- külasta aegajalt massööri, kes koera keha üle vaatab ja vajadusel lihaspingeid vabastab.

Hoiame keha täna, sest tänased valikud loovad meie homset.