Kasside heaolu eest hoolitsemisel võib juhtnöörideks võtta ISFM-i (International Society of Feline Medicine) poolt seatud viis olulist alustala. Nendeks viieks alustalaks on:

  • turvalise koha võimaldamine;

  • mitme ja üksteisest eraldatud keskkonnaressursi pakkumine: toit, vesi, tualett, kratsimis- ja mängualad ning puhke- või magamisalad;

  • võimalus mängimiseks ja küttimiskäitumiseks (või selle jäljendamiseks);

  • positiivse, järjepideva ja etteaimatava inimesepoolse suhtluse pakkumine;

  • kassi haistmismeele olulisust austava keskkonna pakkumine.

Inimese ja kassi suhe algas umbkaudu 10 000 aastat tagasi ja paljud tänase kodukassi käitumismallid pärinevad tema eellaselt Felis lybica’lt ehk Aafrika metskassilt.

Kass on üksik kiskja, kes on loodud jahtima. Tänapäeval elavad aga väga paljud kodukassid linnakorteris, kus lemmikule loomuomase keskkonna kujundamine võib olla paras väljakutse. Samas on see dr. Lombi sõnul mitte valikuline, vaid kohustuslik, et lemmikloom tunneks end kodus hästi.

Kassil peab olema ligipääs toidule ja veele, häda tegemiseks liivakastile, puhkus- ja magamisasemetele, aga ka võimalusele liikuda kõrgematel tasanditel, jahtida, mängida ja turnida. Ka inimese tähelepanu on üks keskkonnaressurssidest, mida lemmik järjepidevalt vajab.

Kassi elukeskkonna teadlik kujundamine, pidades silmas tema iseloomu ja talle loomuomast, aitab ära hoida mitmeid käitumis- ja terviseprobleeme. See maandab kassi stressitaset ja tugevdab sidet omaniku ning kassi vahel. Kokkuvõtteks on õnnelikumad nii kass kui ka omanik.

Eriti oluline on pöörata keskkonnavajadustele tähelepanu mitme kassiga leibkondades, sest nagu juba mainitud, on kass siiski üksik kiskja, kellele reeglina ei meeldi oma ressursse teistega jagada. Kassil peab olema ligipääs kõigile eelmainitud ressurssidele ilma konkurentsita, vastasel juhul kogeb ta stressi. Pidev stress ja võitlus ressursside pärast viib aga soovimatu käitumise ja terviseprobleemideni, mis tähelepanuta jäädes võivad süveneda tõsisteks haigusteks. Sageli on paraku nii, et kassi elukeskkonna rikastamisele pööratakse tähelepanu aga alles siis, kui lemmik hakkab näitama rahulolematuse märke või on märgata terviseprobleeme.

Catio – muinasjutumaa toakassile

Üks väga hea viis kodukassile loomuomase keskkonna pakkumiseks ja tema heaolu suurendamiseks on kinnine õueaedik, maailmas tuntud ka kui catio. Aedik võimaldab kassil kogeda õueelu turvalises keskkonnas. Kujundades aediku kassi soove arvestades, saab lemmik seal turnida, joosta, mängida, nuuskida, end peita, küüsi teritada ja olla … lihtsalt kass. Spetsiaalselt kassidele mõeldud aedikut on võimalik rajada nii kortermaja rõdule kui ka eramaja aeda. Tuleb ainult tagada aediku turvalisus ja mugav sissepääs kassile ning lasta loovusel lennata.

Kassid armastavad seda, aga ka pererahval on õueelu nautivat kassi põnev jälgida.


Mida silmas pidada?

1. Asukoha valimine

Õueaedik peaks asetsema kohas, kuhu kass iseseisvalt ja mugavalt igal ajal pääseb kas läbi mõne akna või ukse. Kassid on kontrollifriigid. Ennustatav, tuttavlik keskkond ja selge rutiin on nende heaolu tagamiseks väga olulised, mistõttu peaks kass saama aedikut kasutada hetkel, mil tal selleks soov tekib. Kassiaediku asukoha valimisel tuleks silmas pidada ka seda, et kass saaks olla nii päikese käes kui ka varjulises kohas, kui õues liialt palavaks läheb.

2. Võimalus mängida ja jahtida

Kassi heaolu tagamiseks peab lemmikule pakkuma ka võimalusi mängimiseks, mistõttu võiks aedikus olla erinevaid lelusid ja võimalusi küttimiskäitumise jäljendamiseks ning ümbruskonna jälgimiseks. Illustreerimaks mängu ja küttmiskäitumise olulisust kassi jaoks, võib tuua näite, et metskass sööb 10-20 väikest saaki päevas. Umbes pooled tema küttimistsüklitest ebaõnnestuvad, mis tähendab, et katseid teeb ta päevas umbes 20-40. Kui kassile ei pakuta selleks piisavalt võimalusi või sellist käitumist pärsitakse, võib tulemuseks olla rasvumine ja frustratsioon. See omakorda võib väljenduda stressiga seotud käitumisprobleemidena, haigustena või valesti suunatud agressiooniga.

3. Puhkamis- ja magamisasemed ning turvakoht

Aedikusse võiks planeerida erinevaid puhkenurki ja magamisasemeid, nii avatud kui ka suletud variante, päikese käes peesitamise ja varjumise võimalusi, erineva soojusjuhtivusega pindasid. Kassile meeldivad valikuvõimalused. Isegi, kui kassil on puhkeasemeid, mida ta ei kasuta, ei tasu neid ära võtta, sest just see võimaldab kassil ise valida, milliseid ta kasutab. Dr. Lombi sõnul loovad valikuvõimalused kassile kontrollitunde oma ümbruskonna üle.

Turvaline koht võimaldab kassil eemalduda olukorrast, mida ta peab ohtlikuks, võõraks või mis talle ei meeldi. Aedikus asuv turvakoht võiks olla privaatne, eraldatud ja asuda kõrgemal. Kuigi kass tunneb end kõrgemal turvalisemalt, tuleb kohtade planeerimise osas aga silmas pidada kassi vanust. Haigete või vanade ja ka kassipoegade jaoks peaks võimaldama turvapaigale kergema ligipääsu.

4. Turnimine

Kassiaedikusse tuleks kindlasti planeerida ka mitmeid võimalusi turnimiseks ja kraapimiseks. Eelistatud aedik on kõrge, võimaldamaks kassil ka erinevate tasandite vahel liikuda, kas mööda puutüvesid, jämedaid oksi või näiteks mööda takunööriga kaetud poste.

Aedikusse tasub planeerida ka riiuleid, mida kass saab kasutada nii liikumiseks kui ka puhkamiseks. Riiulid peaksid dr. Lombi sõnul olema minimaalselt 30 cm laiad ja nii pikad, et kass saaks seal end välja sirutada.

5. Liivakastiala

Aedikus võiks asetseda ka liivakastiala. See omakorda vähendab uriinilõhnu toas. Õue liivakasti panema ei pea, vaid selle võib asendada ka liiva-mullaseguse alaga. Liivakastide puhul kehtib reegel, et neid võiks olla nii mitu, kui mitu kassi on peres + 1 liivakast. Nende asukohti ei tohiks dr. Lombi sõnul muuta, sest kassid hindavad tuttavlikku keskkonda ja ressursside ümberpaigutamine tekitab kassile kontrolli kadumise tunde. Liivakastiala tasub paigutada jooginõudest võimalikult kaugele ja varjatud kohta, et kass tunneks end turvaliselt.

6. Jook ja söök

Õueaedikusse tuleks kindlasti paigaldada jooginõu või kassidele mõeldud purskkaev. Jooginõu puhul tasub jälgida, et see oleks nii suur, et kassi vurrud ei puutuks vastu nõu servasid ja jooginõu oleks triiki vett täis.

Pilkupüüdev kassiaedik Jõgevamaal

Ka Eestis muutuvad kassiaedikud järjest populaarsemaks. Jõgevamaal elav Merle Torim pakub kodu 13 kassile, kellest kolm on hoiukodukassid ja Merle juures ajutist peavarju leidnud. Tema maja küljes on suur ja ruumikas väliaedik, kus kassid oma suva järgi käia saavad.

Kassiaediku rajamise idee tuli Merlel Soomes elades. „Soomes olid kassiaedikud üsna populaarsed ja sealt sain ka idee. Juba seal elades ehitasime kassidele aediku, toona oli meil neli kassi,” meenutab Merle.

Merle, millest sa aediku rajamist alustasid ja kui keeruline seda teha oli?

Eelmine kassiaedik oli meil metallist ja ümber ehitatud koeraaedikust, kuid see oli ainult 9 ruutmeetrit ja 1,8 meetrit kõrge. Mulle ei meeldinud ka metalne välimus. Mitu aastat pidasin plaani teha uus, korralik ja suurem aedik, kuid abikaasa ei võtnud vedu. Eelmise aasta suvel see lõpuks õnnestus. Mõelda tuli valmis suurus ja materjali kulu (ennekõike puit ja sobilik võrk).

Meie praeguse aediku suurus on umbkaudu 16 ruutmeetrit ja kõrgus umbes 4 meetrit. Aedik on ehitatud maja seina külge ja kassid saavad sinna vannitoa akna kaudu.

Millega kassiaediku sisustanud oled?

Aediku sisustamine on tegelikult veel pooleli. Abikaasa koos oma sõbraga tegid eelmisel suvel kassidele suure ronimispuu. Sel aastal on plaanis teha ka riiulid ronimiseks ja peesitamiseks.

Ideaalis näen, et aediku seintel võiksid veel olla riiulid ronimiseks ja katusel ka pleksiklaas vähemalt pooles ulatuses. Aknast sisse-välja ronimiseks võiks seal olla kassiredel ja ilmselt veel ka paar ronimispuud.

Kui palju ühe kassiaediku rajamine maksta võib?

Puitmaterjal oli meil umbes 300–400 € ja võrk umbes 200 €, lisaks kruvid, puidukaitsevahend jms.

Mida soovitad aediku tegemisel silmas pidada?

Kindlasti tasub jälgida, et võrk igalt poolt korralikult kinni saab, et kassid kuskilt välja ei pääseks.

Kuidas sinu kassid aediku omaks võtsid ja sellega kohanesid, kas kasside käitumises on midagi ka muutunud?

Minu kassid on aastaid niimoodi väliaedikus käinud ja kevade poole hakkavad nad juba väljas käimise vastu huvi üles näitama. Talvisel perioodil nad aedikusse ei pääse, aga kui ilmad kannatavad, siis saavad sinna minna nii, nagu ise soovivad. Nad käivad seal oma suva järgi.

Kassiaediku rajamisel peaks Merle sõnul eeskätt mõtlema ohutusele ja sellele, kust kaudu kassid aedikusse võimalikult mugavalt käia saavad. Ideid soovitab ta ammutada sotsiaalmeediaplatvormilt Pinterest. Head nõu kasside eest hoolitsemisel annab kindlasti ka Koertekool Krati veebipõhine kassikursus, mida viib läbi Laura Kiiroja.

Allikas: Varjupaikade MTÜ blogi