"Loom niimoodi ei tee, see pidi olema inimene," sõnas Eestimaa loomakaitse liidu juhatuse liige Kristi Metsa, kelle poole täna pöördus anonüümne teataja. Informaatori sõnul oli ta leidnud viis luike, kellelt olid pead otsas lõigatud ja neid tulistatud.

Paraku asus kõne vastu võtja kohas, kus oli halb kuuldavus ning suunas helistaja edasi Eesti metsloomaühingule, kuhu aga siiani helistatud pole. Igaüht, kes omab infot tapetud lindude kohta, palutakse helistada numbrile 51946146.

Mai alguses leiti Järvamaalt seitse jõhkralt tapetud toonekurge. „Seda on raske sõnadesse panna, mis vaatepilt avanes. See oli võigas. See tegu on nii õõvastav ja ma ei suuda mõista, milline inimene on seda teinud,” rääkis Eesti metsloomaühingu juhatuse liige Virge Võsujalg Maalehele.

Juhtunu osas on juurdluse algatanud keskkonnaamet, samuti otsitakse võika teo toime panijat metsloomaühingu kaudu. Leidjale on lubatud 5000 euro suurust tasu.

Keskkonnaameti Harju järelevalvebüroo juhataja asetäitja Kristi Melk, kes ise laupäeval kohapeal käis, kinnitas, et masstapmist pole põhjust kahtlustada.

„Hiljutised uudised Järvamaal surnuks tulistatud toonekurgedest on kõigil värskelt meeles ja suhteliselt väikese vahemaa juures nii mitme luige surnukeha leidmine ongi ebatavaline. Võib ainult tunnustada asjalikku kuuenda klassi noormeest, kes lindude leidmisest teada andis ja oli valmis ka meiega uuesti randa tulema, et leitud linnud ette näidata."

Tema sõnul avanes kohapeal avanes pilt mitmest erineva lagunemisastmega, seega erinevatel aegadel surnud nelja luige surnukehast. "Näiteks ühel juhul oli rannas vaid tiivaluud koos sulgedega. Teisel juhul oli osaliselt lagunenud luige surnukehal puudu pea, kuid see oli nähtavalt rebenenud või rebitud. Laguneva surnukeha puhul on selline pilt looduses kiskjate ja muude loodusjõudude tegevuse tagajärjel tavapärane. Kolmas luik, mille leidsime kivide vahelt merest oli olnud jahedas vees ning puudusid välised vigastused, ka luige pea oli alles. Lõikejälgi või kuuliauke lindude kehadel ei olnud," ütleb ta. "Selle põhjal, mida nägime, ei ole mingit põhjust kahtlustada Vääna rannas luikede hukkumise taga inimest.

Melk lisas, et kolme linnu surnukehad võttis Keskkonnaamet kaasa, et Põllumajandus-ja Toiduamet saaks võtta linnugripi proovid.