KIKA jaekaubandusejuht Ksenia German aitab valida õiget liivakasti, õpetab, kuidas hoida seda puhtana ja millised on jätkusuutlikud alternatiivid kassiliivale.

Tähtis on ka liivakastile valitud koht

Spetsialist ütleb, et otsustades, milline liivakast sobib teie lemmikloomale, tuleks lähtuda looma vajadustest: „Peremehed saavad valida erineva suurusega, aga ka erinevat tüüpi liivakasti, näiteks lahtise või kinnise.

Kassikasvatajad teavad, et igal kassil on oma iseloom, mistõttu tuleks kassitualetti valides arvestada ka sellega. Kui teie neljajalgne sõber on uudishimulik, armastab mängida peitust ja leiab pidevalt nurgakese, kuhu end ära peita, on kinnine tualett parim lahendus, sest see võimaldab kassile privaatset ruumi asjatamiseks ja tekitab temas ka põnevust.

Kui teie kass ei ole uudishimulik või on suuremat tõugu, võiksite kaaluda avatud tualetti. Lisaks on see valik säästlikum. Avatud tualett sobib ka noortele kassipoegadele, kes alles õpivad kastis käima.“

German juhib tähelepanu sellele, et oluline pole mitte ainult liivakast ise, vaid ka selle asukoht. „Tavaliselt on kassitualeti jaoks parim koht vannituba, kuid oluline on mitte paigutada seda mürarikkasse kohta, näiteks pesumasina lähedusse. Kui elate mitme korrusega eramajas, tasub muretseda mitu liivakasti, et loom end mugavalt tunneks,“ soovitab ekspert.

Tuleb ette, et kass ei harju liivakasti kasutama või lõpetab selle kasutamise. „Tavaliselt juhtub see mitmel põhjusel. Kast ei pruugi loomale meeldida – see võib olla liiga väike või ebamugav. Ka kassiliiv ei pruugi sobida, näiteks ei absorbeeri see lõhnu või niiskena jääb karva ja käppade külge kinni ning põhjustab kassile ebamugavust. Samuti muutub ka kõige parema kasvatusega kasside käitumine stressi või haigusega, nii et urineerimine väljaspool ettenähtud kohta võib olla märk sellest, et loom tuleks viia loomaarsti juurde. Teine suur põhjus on see, et majas on rohkem kasse ja nad on hakanud märgistama oma territooriumi,“ räägib German.

Kuidas valida sobivaim kassiliiv?

Veterinaarapteeker räägib, et praegu pakutavate liivakastiliivade rohkus võib eksitada, seega tuleks tähelepanu pöörata mõnele põhipunktile: „Eelkõige tuleb arvestada graanuli suurusega – see on otseselt seotud imavusega ning hea imavus on oluline, et liiv karva külge ei kleepuks. Teiseks tingimuseks on looduslikkus – liiv ei tohi ärritada kasside tundlikke käpakesi ega tekitada allergiat, mis sageli juhtub keemiliste lisanditega toodete korral. Samuti on oluline lõhn, mis mitte ainult ei peaks olema värske, vaid ei tohiks levitada eluruumidesse ebameeldivat lõhna, eriti suvel, kui ilm on tavalisest soojem.“

Kassiliiva saab valida ka kassi konkreetsete vajaduste järgi. „Leiate näiteks noortele kassidele ette nähtud kassiliiva, mis ei ärrita haistmismeelt, aga ka mittetolmuvat liiva allergikutele või mittekleepuvat pikakarvalistele kassidele. Väga tundlike ja steriliseeritud kasside puhul on oluline, et liiv absorbeeriks ebameeldivaid lõhnu,“ tutvustab spetsialist liiva erinevaid liike. Ta rõhutab, et kui kassil pole mingeid erivajadusi, võib kassiliiva valida ka lõhna järgi: lavendli, aaloe, virsikute, kummeli või rohelise tee lõhnaga.

Keskkonnasõbralikud alternatiivid

German märgib, et peremehed pööravad aina sagedamini tähelepanu keskkonnasõbralikele alternatiividele.

„Kassiliiva tuleb koristada iga päev ja täielikult välja vahetada iga kahe nädala tagant, mistõttu tekitab see koos kotikestega, mille sisse kasutatud liiv pannakse, suhteliselt palju jäätmeid. Peremehed, kes soovivad tagada mitte ainult oma lemmiklooma, vaid ka kogu planeedi heaolu, otsivad alternatiive. Üks populaarsemaid alternatiive on täiesti naturaalne ja vees lagunev kassiliiv, mis on valmistatud herneste kiudainest,“ räägib spetsialist.

Ta lisab, et sellist liiva on lihtne hooldada. „Kui kass on kasutanud tualetti, läheb kassiliiv kokku, seetõttu tuleb tervet kastitäit liiva vahetada harvemini – piisab vaid kokkujäänud liiva eemaldamisest. Kõige rõõmustavam on see, et see valik on 100% looduslik ja vees lagunev, nii et selle saab lihtsalt tualetist alla lasta. See mitte ainult ei säästa loodust, sest te ei kasuta kilekotte, vaid säästate ka aega,“ ütleb German.

Ekspert märgib, et naturaalsed tooted aitavad tagada looduse loomuliku tsükli: „Tooted liiguvad loodusest tagasi loodusesse, sel moel seda mitte reostades, vaid hoopis kaitstes.“

Kassitualeti hooldus

German kinnitab, et kassiliiva hoolduse kõrval on oluline tähelepanu pöörata ja kastile. Näiteks puidust või silikageelist toodet tuleks vahetada iga 3–5 päeva järel, olenevalt kassi urineerimissagedusest. Hernekiust toodet on soovitatav valada umbes 3-4 cm ja kuna igapäevaseks hoolduseks piisab klombis olevate tükkide eemaldamisest ja eemaldatud osa asemel uue toote lisamisest, võib tekkida vajadus kassi tualetis kogu liiv välja vahetada vaid korra kuus.

„Peske kasti leige jooksva vee all, loputage mitu korda õrnatoimelise pesuvahendi, vedelseebiga või kasutage spetsiaalseid pesuaineid, mis mitte ainult ei eemalda lõhnu, vaid on ka antibakteriaalse toimega,“ märgib ekspert ja lisab, et ei tohi unustada, et kassi haistmismeel on palju tundlikum kui inimestel, seega tualeti puhastamiseks ei piisa ainult veega loputamisest.

Kui kavatsete sõita puhkama

Germani sõnul on suvi puhkuste aeg, kuid lemmikloomad ei pruugi alati meiega kaasa reisida ja peremehed kardavad, et mõne päeva pärast naastes ootavad neid ees üllatused. Tema sõnul ei tohiks seda juhtuda, kui hoolitsete oma kassi mugavuste eest.

„Kui plaanite lühikest ehk paaripäevast suvepuhkust, lisage oma kassi liivakasti tavapärasest veidi rohkem graanuleid. Ostke söötja, mis annab ette sööta, ja jootja, mis varustab teie kassi värske veega. Kui on oodata sooja ilma, jätke kodus sisse mikroventilatsioon, kuid ärge avage aknaid – see on loomale ohtlik, kuna ta võib kinni jääda või välja kukkuda,“ hoiatab spetsialist, tuletades meelde, et kui lahkute kauemaks kui paariks päevaks, tuleks kass kaasa võtta või leida keegi, kes hoolitseb kassi eest siis, kui olete eemal.

Kui otsustate siiski reisida koos lemmikloomaga, soovitab ekspert hoolitseda kõige olulisemate reisitarvikute eest, mis aitavad tagada kassi mugavuse – kodu meenutav tekk, kandekott, reisijooginõu, mugav normideks eeljagatud konservtoit, kausid ja muidugi maiuspalad. Kui loom kardab reisida, ärge unustage ka stressivastast kaelarihma.