24. mail teisaldasid mupo Põhja-Tallinna piirkonna inspektorid Lasnamäel asuvasse romuparklasse punase romusõiduki Ford Focus Turnier. Kohalikud elanikud olid häirivast romust vabanemise nimel kirjutanud mitmeid avaldusi. Paraku näitas sõiduki omanik üles leiget koostööhuvi ja lõpuks otsustasid inspektorid auto ajutiselt romuparklasse teisaldada.

Eile mindi pärast teisalduse toimumist ootamatult autost huvitunud omanikuga kohale, et kokku leppida auto edasine saatus. Kohapeal selgus, et omanik oli kokku leppinud realiseerimisfirmaga, et romu viiakse ära 21. juunil.

Suur oli imestus, kui auto kapotti avades leiti eest linnupesa koos 7 pisikese täpilise munaga.

Linavästriku munad

„Kui me auto juurde tulime, siis lendas sealt ära üks väike pika sabaga lind, aga me ei osanud sellele hetkel suuremat tähelepanu pöörata,“ ütles mupo Põhja-Tallinna vaneminspektor Aivar Aug, kelle sõnul alustati pesa leidmisel kohe „taustauuringuga“.

„Surfamine Vikipeedias andis teadmise, et tegemist võib olla linavästrikuga, kes teeb tihti pesa inimtekkeliste objektide lähedusse – katusealusesse, puuriita ja nüüd siis romuauto kapoti alla,“ ütles Aug muigega. Andmed igatahes klappisid – linavästriku pesas on tavaliselt 5–6 helehallide laikude ja täppidega kaetud muna, mida hautakse umbes 13 päeva, sama palju aga viibivad pojad ka pesas.

„Kõik näitajad klapivad, nüüd on küsimus – kuidas edasi?“ mõtiskles Aug. “Vaevalt, et lind aru saab, kui me pesa kõrval asuva Volkswagen Passati kapotile teisaldaksime, pealegi jääks pesa kaitseta ja kohalikud kajakad teeksid seal kiiresti oma töö. Võõra auto kapoti alt ta aga pesa ilmselt üles ei leiaks ja munad oleks määratud hukule. Seega on ainuke võimalus pidada omanikuga läbirääkimisi, et ta romu teisaldust edasi lükkaks, ning parkla omanikuga, et too auto pikenenud hoiule lisatasu ei küsiks. Tallinn on Euroopa Roheline Pealinn 2023, aga tegelikult on palju olulisem inimlik dimensioon.“

Auto omanik nõustus mupo heatahtlike soovidega ja otsustas ootama koguni seni, kuni linnupojad pesast välja lendavad.

Vanarahvas on linavästrikku kutsunud paljude nimetustega: jäälõhkuja, linalind, jääpõrutaja, Jämejalg-Toomas, jääkilataja, jääpõtk, jäätallaja, väinapõks, kiitsakas, linapäästrik, linapääsuke, linapääsmik, linaõnnenäitaja, linaõnnetooja, linamõõtja, händlane, hännaline, tsibihärglane, pikahännamees, vibahänd, vitik, hällinaine ja tsibet.

Linavästrik on Läti rahvuslind.