Kuhu lemmikloom autos paigutada, sõltub sellest, mitu inimest veel autos on ja kui palju ruumi jätkub.

„Kui lemmikloom on harjunud või omaniku soov on lemmikut hoida sõidu ajal autosalongis, siis on kõige mugavam kasutada transpordikatet. Katteid on erinevaid mudeleid ja suuruseid. Üks valik on esiistmele panna ühekohaline kate, see sobib pigem väiksematele koertele, teine valik on tagaistmele paigaldatav kate. Kuna kate ise on ilma turvaelementideta, on võimalik võtta koerale spetsiaalsed traksid, mida saab kinnitada turvavöö aasa sisse ning selle abil ennetada koera ringi jooksmist sõidu ajal,“ selgitab Katharine Grunthal, PetCity tootespetsialist.

„Tagaistmete katted on tavaliselt reguleeritavad lukuga ehk kui on suurem koer, saab teda mahutada tervele tagaistme alale või kui on vaja, et inimene mahuks ka tagaistmele, siis saab lukkude abil katet lühendada. Lisaks on tagaistmete puhul alati oluline omanikul mõelda, kas ta tahab, et ukse küljepaneelid oleksid kinni kaetud või mitte, sest osad mudelid pakuvad seda ja osadel puudub see võimalus. Uksepaneelide katmine ennetab võimaluse, et plastik saab kriimustada, mustaks vms,“ soovitab Grunthal.

Kui koeral on juba traksid olemas, siis on alternatiivina olemas ka turvarihm, mille saab kinnitada trakside külge ja teise otsa auto turvavöö hoidjasse. Kuna turvarihm on reguleeritava pikkusega, siis on alati võimalik omanikul otsustada kui palju ta tahab, et lemmikloom saaks mööda tagaistmeid liikuda.

„Eraldi võimalus on transpordipuurid. Kõige paremad on pooleldi plastmassist ja pooleldi metallist. Transpordipuuriga on oluline jälgida suuruseid, lubatud looma kaalu, mudeli lõiget ja kummalt poolt puur avaneb. Mõned inimesed eelistavad puuri kinnitada tagaistmele, mõned pagasiruumi. See sõltub ka sellest, kui suure lemmikloomaga tegu. Kui valida väiksemale kassile/koerale puuri, siis üldjuhul on sobilikud puurid, mida saab tagaistme või esiistme peale panna ja turvavööga kinnitada. Praktikas olen märganud, et kallakuga puurid sobivad pagasiruumi paremini, kuid oleneb taaskord kasutajatest ja harjumustest,“ lisab Grunthal.

Oluline nüanss puuri valikul on see, et lemmikloom saaks puuris tõusta, ennast ümber keerata ja natuke liikuda, kuid ta ei tohi seal ringi joosta, muidu pole puur enam turvaline. Lisavarustusena saab alati osta mugavuseks puuri sisse mati või kui on kaks lemmiklooma, siis suure puuri sisse on võimalik panna vahesein, et mitte omada kahte eraldi puuri.

Katharine Grunthal tuletab meelde, et lemmiklooma heaoluks on vajalik ka toidu-jooginõu. Neid on võimalik mugavalt kinnitada ka puuri uste külge. Mõne suurema transpordipuuri puhul on kausid juba ka komplektis.

Lisaks on alati hea, kui on võimalus harjutada koera juba enne pikemaid reise autosõitudega. Koerad võivad tunda iiveldust, kui nad ei ole harjunud autosõiduga, harjutamine ennetab seda probleemi. Looma heaoluks on ka vaja teha pika sõidu ajal pause – teha väike pissipaus või lihtsalt mõned liigutused väljaspool autot, pakkuda juua.