Nädalavahetusel märkas Jamori peremees Eino, et loom hoiab tagumist käppa kummaliselt L-tähe kujuliselt keha all. Ilmselt oli Jamor oma õe Limboga mängides pahasti kukkunud.

„Kiirustasime kohe Tallinna kiirabikliinikusse, kus kohapeal kahjuks ortopeedi ei olnud, kuid loom sai esimese valuvaigistava tableti ja paluti esmaspäeval uuesti helistada, kui ortopeed kohal on. Mina jonni ei jätnud, kihutasime edasi PetCity kliinikusse, kus Jamor sai 24 tundi kestva valuvaigistava süsti ja valvearstid konsulteerisid ortopeediga, tehti röntgenpilt,“ jutustab Eino.

Röntgenpiltidest selgus, et Jamoril on hüppeliigese nihestus, sidekoed puruks ja lisaks ka luumurd. „Ortopeed ütles kohe, et seis on väga halb, aga paraku tema nii rasket operatsiooni läbi ei vii ning vajalike plaatide tellimine, et operatsioon teostada, võtab aega umbes kuu aega, sellist aega aga meil oodata ei ole. Teised kohalikud kliinikud eksootikutega ei tegele,“ räägib Eino.

Jamor operatsioonilaual

Seega tuli pöörduda Tartu maaülikooli kliiniku poole, kus Jamor täna asjatundlike loomaarstide käe all mitu tundi kestnud operatsiooni läbis. Pärast kella 14 andsid veterinaarid Aleksander Semjonov, Rainer Hõim ja Ants Kuks teada, et lõikus läks hästi ning õhtupoolikul võib Jamor ettevaatlikult alustada tagasiteed koju.

„Nihestunud liiges pandi tagasi paika ning fikseeriti jäigaks. Luude sisse pandi metallvarras ning väliselt pandi ka välisfiksaator, mis hoiab luid õiges asendis nii kaua, kui sidekude ei moodusta sees kapslit, mis hakkab seda hoidma,“ kirjeldavad arstid.

Jamor operatsioonilaual

Prognoos on nende sõnul hetkeseisuga ettevaatlik, kuna metsloom võib puuris fiksaatorit vigastada. Eino ei heida aga meelt ja lubab oma lemmikule õhtul kiiresti puidust puuri ehitada. „Nüüd peame suutma kodus hoida nii, et ta ei liiguks, sest niisugused loomad on väga rahutud sellises olekus ja tahavad välja saada – ei talu väikest puuri,“ selgitab Eino, kellel on õnneks piisavalt kogemusi eksootiliste loomade kasvatamisel.

Serval Jamor on tema jaoks teise ringi loom, kelle varasem saatus oli õnnetu ja jäi tema tervist mõjutama pikaks ajaks. Eelmine omanik oli kaslast täiesti valesti toitnud, mistõttu tema luud olid esmalt justkui paberist. Kui Jamor Einoni jõudis, oli tal mitu luumurdu, mõned neist valesti kokku kasvanud.

Vitamiinide, füsioteraapia ja ravimitega sai Eino oma lemmiku viimaks nii kaugele, et ta on seni suutnud täisväärtuslikku elu elada. Nüüd aga juhtus äpardus siis, kui Jamor möllas oma õe Limboga, kes samuti hobitalus peavarju leiab.

Jamor taastumas

Haruldase looma operatsioon kujunes kulukaks: selle maksumus on peaaegu 2500 eurot, lisanduvad veel hilisemad taastusravikulud. Hobitalu palub heasoovlikke loomasõpru end võimaluse korral toetada. Seda saab teha pangakontole: Eino Roosioks EE341010011828396221, selgituseks „Jamori operatsioon“.

Jaga
Kommentaarid