Linnud õpivad. Nad lahendavad uusi ülesandeid ja leiutavad vanade asemele uudseid lahendusi. Nad oskavad loendada. Nad valmistavad ja kasutavad tööriistu. Nad matkivad üksteise käitumist ja mäletavad, kuhu nad asjad panid.

Kas teadsid, et on olemas linnuliik, kes lahendab klassikalise mõistatuse sama kiiresti kui viieaastane laps, ja linde, kes suudavad loendada ja lahendada lihtsaid matemaatikaülesandeid? Ja linde, kes end muusika rütmis liigutavad?

Tänase päeva puhul tõstame pjedestaalile kõige lihtsamad linnalinnud tuvid . Kas teadsid, et tuvid tajuvad ilu samamoodi nagu meiegi?

Jaapani teadlane Shigeru Watanabe sai Ig Nobeli auhinna avastuse eest, et ka linnud võivad olla võimelised eristama asju inimese ilumääratluste alusel. Oma uuringu tarvis õpetas ta välja kaheksa tuvi tegema vahet Picasso ja Monet' töödel. Tuvid ei suutnud mitte ainult valida välja uusi Monet'sid või Picassosid, nad tegid ka vahet impressionistidel ja kubistidel. Niisiis, linnuaju pole mingi solvang.

Head tarkusepäeva kõigile!

Postituses kasutatud info pärineb Jennifer Ackermani raamatust „Geniaalsed linnud“. Tlk Helen Urbanik. Kirjastus Tänapäev, 2018.