Möödunud nädalal keeldus Narva piirivalve augustis Mariupoli sõjakoldest põgenenud paarile Eestis kaitset andmast, kui nad ei hülga oma kassi. Peale esimest luhtunud piiriületuskatset pöördus paar vabatahtlike soovitusel inimõiguste keskuse juristi Uljana Ponomarjova poole, kelle arvates peab olema õigus rahvusvahelist kaitset küsida kõigil inimestel ja sellest ei tohi piirivalve keelduda.

Kaitse taotlejate suhtes tuleb alustada vähemalt menetlust ning riik peab otsustama pärast põhjalikku taustauuringut, kas taotlejatel on kaitseks õigus või mitte. Teisel piiriületuskatsel lubati paarile kaitse anda aastaks, kuid ainult selle hinnaga, et jätavad maha oma lemmiklooma.

Uljana Ponomarjova arvates peaks rahvusvahelise kaitse taotlejatel olema võimalus põgeneda koos oma lemmikloomadega kui inimene kaitset taotleb: ta on stressirohkes olukorras ja põgeneb oma elu päästmiseks, mitte lõbuks. Ametiasutused peavad isikuid sellises olukorras aitama ja selgitama põhjalikult ja konkreetselt mis nendest ja nende lemmikloomadest saab.

Kahjuks puudub Eestis majutuskeskus kaitse taotlejatele, kuhu on lubatud ka loomad. Uljana Ponomarjova leiab, et viimane aeg on selline keskus luua. Rahvusvahelise kaitse taotlejatel ei ole võimalik kaitset oodates kuus kuud töötada ja kui nad elavad väljaspool majutuskeskust, siis riik ei toeta ka rahaliselt. Seega pannakse kaitset taotlevad inimesed, kes on niigi stressirohkes olukorras, väga ebameeldivasse olukorda. Kaitset taotlenud perekonna võttis vastu koos kassiga Soome riik.

Jaga
Kommentaarid