„Ma ei oska öelda, kui palju neid koeri seal oli. Ikka mitukümmend,“ lausus Loomapäästegrupi vabatahtlik Lenel Luhtaru, kelle sõnul päästetööd kestsid hommikul kella kümnest pärastlõunal poole viieni.

Appi tõttasid ka Räpina ja Värska päästekomando liikmed, kellel tuli majas põrand lahti lõhkuda, et põranda all pesitsevatele koertele ligipääs tagada. Tarvis läks isegi koppa koos juhiga. Loomapäästegrupp on neile väga tänulik.

Koertekoloonia päästmine

„Midagi ilusat seal polnud. Hais oli hingemattev, seega pidid päästjad kõige pealt aknad lahti saama. Koeri oli põranda all, põranda sees, toas, õues. Loodame, et saime kõik kätte,“ rääkis Luhtaru.

Lisaks elusatele koertele leiti diivanilt puur nelja surnud kutsikaga, samuti mitme täiskasvanud koera laibad. Vanu säilmeid, näiteks koerte kolpasid jagus ka pööningule. Kohalike elanike hinnangul võis koertekoloonia elanike varasem arv küündida isegi viiekümneni.

Koertekoloonia päästmine

„Ju see mõnest emasest koerast alguse sai, igal juhul olid nad siis järjest omavahel siginud,“ kirjeldas vabatahtlik. „Seda ei saa öelda, et nad nälga oleksid kannatanud - toitu neile ilmselt ette viidi. Agressiivsed nad samuti ei paistnud, pigem arad.“

Ellu jäänud koerad toimetati Tartu kodutute loomade varjupaika, kus selgub nende täpsem tervislik seisund ja edasine saatus. Lisaks jäi surnud peremehest maha lehm, kelle loomapäästjad laudast vabastasid ja varju alla viisid. Tema tulevik selgub hiljemalt teisipäevaks - just nii kaua lubas PTA talle aega anda, enne kui looma tapamajja toimetab.

Lehm koertekoloonias