Koera käpad teevad meie lemmikjalajälgi. Käpad on ju kehaosad, mida koerad pidevalt kasutavad. Millele tähelepanu aga pöörata, et need käpad oleksid terved ja käiksid rõõmsalt edasi?


Küünte pikkus

Küüsi peab lõikama! On omanikke, kes väidavad, et nende koerte küüned ei kasva, nad närivad ise küüsi, kulutavad väga hästi asfaldil ära jne. Esiteks, ei ole koera, kelle küüned ÜLDSE ei kasvaks. Mõnel kiirelt, mõnel aeglasemalt.

Teiseks, kui koer pidevalt oma küünte kallal on ja nende vastu huvi tunneb, on seal tavaliselt põhjus ja tihti on põhjuseks valu. Kolmandaks, jalutamine asfaldil suurt efekti küünte kulumisel ei oma ja pikaajaline jooksusamm asfaldil koera liigestele pikemas perspektiivis head ei tee.

Stephanie Seger, (koerte käitumisspetsialist ja mikrobioloog, Dog Nailpro meetodi looja) välja toonud mitu huvitavad fakti:

-valu

Varvas toetub kõvale pinnale, surudes pika küüne tagasi vastu pehmet küüne padjandit. See omakorda paneb suure surve varba liigestele, mis võivad varba küljele suruda, põhjustades joostes suurt valu.

-loomuliku asendi muutumine

Koerad teevad kõik selleks, et valu varjata ja kompenseerivad oma liikumist sel viisil, mis ei ole enam tasakaalus teiste kehaosadega. Lisaks: kui muutub käpaasend, muutub ka liigeste asend.

Kui sul on kinga sees kivi, kas sa võtad selle kohe välja või keerad oma varbaid krussi, et varbaid kiviga kohandada? Koertel pole kingi, mida nad ära saaks võtta...

-vigastused

Kui sa peaksid käima pikemat aega teatud asendis, mis pole su kehale loomulik, siis sa hakkad lõpuks käima viltu. Samamoodi tekivad ka koerte kõnnakus muutused, mis võivad viia vigastuseni. Kui keha ei ole tasakaalus, siis on vigastused kerged tulema.

Padjandite vaheliste karvade pikkus

On tõugusid, kelle varvaste vahel karvad pikaks ei kasva. Veab neil! Küll on aga ka selliseid koeri, kellel need padjandite vahelised karvad pidevalt kasvavad ja oma loomulikus pikkuses ulatuvad ka padjanditeni, kus padjandid on lõpuks karvade all peidus.

Miks see hea käppadele ei ole? Padjandid peaksid saama täita oma ülesannet selleks, milleks nad loodud on. Padjandid on loodud täiendavaks pehmenduseks luudele, kõõlustele ja sidemetele ning kaitseks põrutuste eest. Padjandid vähendavad ka pinnaga hõõrdumist, kui teie koer jalutab. Padjandites on paksud rasvkoe kihid, mis kaitsevad koera jala sisemisi kudesid äärmuslike ilmastikutemperatuuride eest, kuna need kihid ei juhi külma ega kuumust nii kiiresti läbi.

Miks padjandite vahelisi karvu peaks lõikama? Veterinaar Janice Huntingford, mitmete kliinikute omanik toob välja mõned olulised punktid:

  • Karvad korjavad kergelt prahti, mis sinna kinni jäävad ja see võib põhjustada koerale valu, kui ta mingile tükile peab pidevalt peale astuma.

  • Pikad karvad, mis talla alla jäävad, sikutavad karva. See põhjustab samuti valu.

  • Karvad on libedad! Karvadele peale astudes, ei ole pinna haare nii hea. Tänu libisemisele võivad tekkida mitmed vigastused. Eriti raske on tõusta ja kõndida vanematel koertel, kellel liikumine niigi vaevaline. Sageli eelistavad nad mitte liikuda parketil või libedal pinnasel, sest tunnevad end seal ebakindlalt.

  • Pikad karvad tekitavad käpa alla lumepalle. Kogunev lumi tekitab koera käppadele valu ja kõndimisel ebamugavust.

  • Liigsed karvad hoiavad ülearust niiskust, mis võib tekitada erinevaid nahahaigusi ja põletikke.

Käpapadjandite hooldamine

Kõige levinumaks viisiks padjandite hooldamisel on käpavaha kasutamine. Vahasid on erinevaid ja selleks, et välja valida koera jaoks puhas ja looduslik toode, peab omanik teadma, millised koostisained koertele ohutud on. Eestis on mitmeid käpavaha tootjaid, üks looduslikest valikutest on näiteks Loomale Pai „Käpale Pai“ vaha.

Miks käpavaha kasulik on?

  • Erinevatel pinnastel käimisel kaitseb vaha padjandeid nahakahjustuste eest.

  • Samuti aitab hoida eemal liigset kuumust ja niiskust.

  • Vaha niisutab padjandeid ja ennetab lõhenemist.

  • On oluline, et padjandid oleksid pehmed ja elastsed. Elastsed ja niisutatud padjandid hoiavad samuti paremat haaret libeda pinnaga (parkett), mis omakorda aitab ennetada libisemist.

    Vaata lähemalt: https://www.facebook.com/Loomalepai