Möödunud nädalal sai Cats Help abipalve Kiviõlist, kus oli leitud vaid pisut üle ühe kilo kaaluv kass. 1 kilo on 3-kuuse kassipoja kaal, kuid sellel kassil oli vanust juba 6 kuud.. Kiisu oli ülinäljane, apaatne ning kõigest vaevu elus.

„Leidja turgutas teda ise nii palju, kui sai, ning viis ka Kiviõlis arstile. Paraku tundus kassi seisund sedavõrd tõsine olevat, et otsustati meiega ühendust võtta ning omakorda kontakteerusime Haabersti Loomakliinikuga, kes oli valmis laupäeva õhtul, väljaspool tööaega vastu võtma ja talle esmaabi osutama,“ rääkis MTÜ vabatahtlik Evelyn Taaler. „Me arvasime, et kass on lihtsalt pikalt tänaval olnud ja nälginud, aga selleks, mis avastati, me valmis ei olnud.“

Loomaarst David Sargsyan vaatas kassipoja üle ja konstateeris: „Päris hull juhtum. Seda näeme üsna harva, vast korra aastas umbes. Ma arvan, et ikkagi on tegemist sekundaarse hüperparatüroidismiga - halvast toitumisest tingitud kaltsiumi ja fosfori suhte muutusega organismis - ning see põhjustas luude struktuuri muutumist.“

Lucky röntgenipilt

Luustik oli veterinaari sõnul täiesti muutunud kogu organismis: deformeerunud selgroog, vaagen, kannaluud ehk siis midagi sarnast inimeste põetava rahhiidiga, See omakorda põhjustas luude murdumist ja nende valesti kokku kasvamist.

„Ehk siis kassi on toidetud ilmselt nii-öelda ,, kodutoiduga“ - vorst ja inimtoidu ülejäägid ning nüüd on tulemus käes,“ nentis Taaler. „Kuidas ikka veel ei saada aru, et kass ei ole inimene. Ta on kiskja ning ta vajab liha ning mitte ka vaid puhast liha, vaid tervet saaklooma.“

Teda pahandab inimeste ükskõikne suhtumine kasside söötmisse. „Palju kuuleme ka seda, et vanasti ei olnud mingeid spetsiaalseid toite kassidel ja kassid elasid ning olid õnnelikud. Palun, siin on siis see õnnelik kass! Ehk siis inimesed, kes ei paku oma kassile täisväärtuslikku toitu, need ka ei hooli oma kassist ning neil ei ole vahet, kas ta on elus ja piinades või surnud!“

Ta toonistas, et kassi ei pea toitma loomapoe krõbinatega, aga sel juhul tuleb kassile võimaldada talle loomuomast toitu ning seda ka õigetes kogustes. Ka odavad poe krõbinad kuuluvad samasse kategooriasse: neis ei ole piisavalt kassile vajalikke vitamiine ega toitaineid ning nii tekivadki terviseprobleemid.

Hetkel on kiisupoiss, kelle nimeks sai Lucky, Haabersti Loomakliiniku puuris, kuhu jääb ilmselt nädala lõpuni, samuti vajab ta lähitulevikus kindlasti veel lisauuringuid ja kliinikuvisiite.

Kassi tulevikust sai arstidega pikalt räägitud. „Ega siin polegi midagi teha hetkel. Uusi luid talle ei kasvata. Ta saab oma eluga hakkama, eks ta jääbki lonkama, aga ta peab saama lihtsalt kvaliteetset toitu ning vitamiine,“ möönis Taaler.

Lucky ise on tema sõnul sõbralik ja armas, võitnud ka kõigi kliiniku töötajate südamed. „Ta vajaks väga kliinikust hoiukodusse või ehk ka päriskoju minekut. Jah, kui kõik vaatavad vaid tõulaadseid, karvaseid ja värvilisi kassipoegi ning hulluvad nende peale, siis ehk on ka kellegi südames ruumi hoopis teist moodi väga väga erilisele kiisule?“ küsis ta.

Annetada saab Lucky raviks:

CATS HELP MTÜ

SWED: EE742200221071322431

SEB: EE091010220291056222

LHV:EE767700771005347958

paypal.me/catshelpmtu

900 0020 - kõne hind 5€

900 0001 - kõne hind 10€

900 0021 - kõne hind 25€