„Paljudel tänavakassidel on MTÜ hoole alla jõudes läbi elatud uskumatud ja hirmsad kogemused, mis on neid inimeste suhtes sallimatuks ja arglikuks teinud. Cats Help MTÜ hoiukodud on tähele pannud, et selliste juhtumite puhul on inimese ja metsiku kassi vaheliseks parimaks teesillutajaks üks leebe ja rahulik kodukass,“ selgitab MTÜ vabatahtlik Ingerliis Jüriado.

Järgnevalt toome teieni mõned tema poolt kirja pandud helged lood, milles selguvad isaste kasside suured südamed ja hoolitsemisinstinktid. Vabatahtlike sõnul on ette tulnud, et isased kassid püüavad kassipoegi isegi imetada.

Tolik: pätist paipoisiks

Hallitriibuline kass Joe on päästetud Keilast sel kevadel, tal oli tol hetkel tugev nohu, halvad hambad ja kõrvapõletik. Ta sai tänu ravile jagu nohust, valutekitavad hambad eemaldati, aga täiesti terve pole ta tänaseni. Sellegipoolest on tal suurepärane iseloom. Hetkel Joe elab hoiukodus, kus on ka teised kassid ning täidab seal tugikassi rolli.

Kõige viimasena saabus sinna ka täiskasvanud suur must-valge kass Kersalust. Kersalu nurrik oli kodukülas tuntud pätt, kes kakles teiste kassidega ja varastas inimestelt toitu. Külaelanikud proovisid hirmsate meetmetega Kersalu kassist lahti saada, aga õnneks püsis tal hing sees ja vabatahtlik sai ta loomakliinikusse sõidutada. Seal eemaldas veterinaar ta kerest õhupüssikuulid.

Joe ja Tolik

Hoiukodu andis Kersalu kassile nimeks Tolik. Tolik tunnistati väga metsikuks kassiks. Isegi loomaarstid pidasid mõistlikuks pärast kastreerimist ja paranemist ta tagasi tänavale isepäist elu elama lasta. Sellegipoolest soovis hoiukodu Tolikule kohanemiseks võimaluse anda.

Hoiukodus hoidis Tolik kohe leebe Joe ligi ning muutus teiste kasside suhtes viisakaks ja rahumeelseks. Tolik näeb Joes lepitajat tema ja maailma vahel, otsib temalt hellust ja sõprust, mida varem tunda pole saanud. Inimestega oli Tolik alguses väga ettevaatlik, täna ta pai veel küsima ei tule, aga suur mänguhuviline on küll.

Bandito: tänavalt onu Joe kaissu

Joel on ka teine kummardaja – Bandito, must-valge kass musta näomaskiga. Bandito päästsid vabatahtlikud Paldiskist teismelisena aasta alguses. Ka Paldiski Bandito oli metsk ja arglik. Esimestel kuudel hoiukodus istus toas liikumatuna, oli nagu vari.

Leebe Joe võttis ka noorukese kassipoisi oma hoolitseva tiiva alla. Joe hoolitseb noore hoiukodulise eest, peseb teda, jagab temaga oma konservi ja magab tema läheduses. Leebe Joe aitab tugikassina kõigil vähem ja rohkem metsikutel hoiukodulistel tänavaelu mured ja harjumused tasapisi seljatada ning tutvustab neile kodukassi kombeid. Joed ennast aga painavad tervisemured ning teda ootab ees kulukas osteotoomia.

Joe ja Bandito

Orak: kassipoja ja koera lepitaja

Hoiukodusse värskelt saabunud kassibeebi ehmatab koera peale kangestumiseni. Vanem isane kass Orak, kellel on koeraga head suhted, võtab tite ja koera sobitamise enda mureks. Teeb kassipojaga tutvust, nühkides ennast tema vastu. Siis läheb tite nähes koera juurde ja nühib ennast vastu teda, et tõestada koera ohutust.

Sujuvalt sai kassipoeg üle hirmust koera ees ja võib rahulikult ennast tema pessa magama sättida, varastada koera mänguasju, isegi koera sabaga mängida.

Jack ja Jim: kuidas kasutada liivakasti?

Ka isased Pätu ja Nurr võtavad enda uued hoiulised oma hoole alla. Kasivad neid, õpetavad selgeks kodukassi kombed ja annavad eeskuju.

Hoiukodu lapsehoidjad Jack ja Jim on kassibeebide üleskasvatamisel juba meistrid, kogemust jagub neil jagub. Nad õpetavad kassititad liivakasti kasutama, iseseisvalt sööma ja metsikumatel aitavad üle saada hirmust inimese ees.

Hoiukodu lapsehoidjad

Jack ja Jim on alati kõik hoiukodu beebid omaks võtnud. Nende eeskujul on väiksed hakanud liivakastis käima, iseseisvalt sööma ja kurjemad pojad on nende pealt õppinud, et inimese lähedust ei pea kartma.

Björn: räsituna leitud kiisu näitab algajatele kätte toidukausid

Tegu on umbes kolm aastat tagasi Paldiskist leitud elu näinud ja leides väga räsitud olnud kõutsiga.

Ta läheb alati julgelt uute tittede puuri juurde, lakub neid kohe, püüab kohe inimesega tutvustada ning näitab, kus on majas toidukausid, kus kemps ning parimad magamise asemed.

Björn adoptiivlastega

„Kuigi võiks ju arvata, et emased kassid on need, kes rohkem poegi tahavad, mis on ka tõsi, kui neil on omal parajasti pesakond, siis kuidagi vähemalt meie oma hoiukodudes oleme täheldanud, et just nimelt need räsitud kõutsid, kes ise õues palju poegi tootnud ning teiste isastega kakelnud, on need, kes kassipoegi armastavad ja nad kiirelt omaks võtavad,“ nendib Ingerliis Jüriado. „Samas too teine täiskasvanud isane kõrvale, on kohe draama. Samas, eks see sõltub ka palju vist kassi iseloomust.“

Cats Help MTÜ aitab aastas sadu tänavakasse ning ka kasse, kes on ootamatult oma kodust ilma jäänud. Nende sekka satub ka metsiku iseloomuga nurrikuid, kes esmapilgul võivad tunduda lootusetud inimesega harjuma.

Hoiukodu papad

Kui kass ei harju inimesega, jäävad hoiukodud täis kasse, keda keegi endale ei taha. Seetõttu on proovitud ja katsetatud igasugu erinevaid kohanemisviise, millest parim on juba hoiukodus harjunud sõbralik ja hoolitsev vurruline, kes võtab uustulnuka enda hoole alla.

Cats Help MTÜ tegemistele saad õla alla panna, tehes annetuse:

SWED: EE742200221071322431

SEB: EE091010220291056222

LHV:EE767700771005347958

paypal.me/catshelpmtu

900 0020 - kõne hind 5€

900 0001 - kõne hind 10€

900 0021 - kõne hind 25