Koerte keha eest hoolitsemine on oluline, eriti praegusel ajal, kus me kasutame koerte kehavõimekust rohkem kui varem - agility võistlused, teenistuskoerad, rallikuulekus, jahikoerad jne. Me võime küsida, mida massaaž kehale juurde annab? Natuke muditakse siit ja sealt, aga kas sellel on kehale üldse mingit mõju?

Selleks, et massaaži olemusest aru saada, on oluline mõista füsioloogilisi mõjusid kehale.

Toon välja 10 olulisemat fakti, miks massaaž kasulik on:

1.Lihaspinge vähenemine

Massaaž stimuleerib lõõgastunud olekut. See on füsioloogiline seisund, kus hingamis ja südamerütm aeglustuvad, vererõhk langeb, stress hormoonid vähenevad, mis omakorda viib serotoniini taseme tõusuni ning see tekitab õnnetunnet ja lõõgastunud olekut. Lõõgastunud olek vähendab koera kehas stressitaset. Lõõgastunud olekus terveneb koera keha kõige kiiremini.

2.Valulikkuse ja väsimuse vähenemine

Massaaž suurendab verevarustust, mis toob kaasa rohkem hapnikku ja toitainete jõudmist kudedesse. Samuti aitab see ainevahetusjääke kudedest välja mobiliseerida. Piimhape, mis kehas seisab, tekitab lihastes valulikkust, kuid massaaž vähendab piimhappe taset. Teate ju küll, mis tunne on end liigutada kui lihased on nii valusad? Koertel on täpselt sama tunne.

3. Päästikpunktide vähenemine

Päästik- ja trigerpunkte saab kõrvaldada või oluliselt vähendada stimulatsiooniga massaaži ajal. Massaaž mõjutab päästikpunkt mõlemas- nii lihastes kui ka fastsiates. Päästikpunktid on ülitundlikud ja valulikud nahaalused lihaskoes asuvad „sõlmed“, millele survet avaldades on valu tunda lokaalselt punktis ning kiirgavat valu punkti ümbritsevates piirkondades. Lihas, milles asub trigerpunkt, ei suuda normaalselt lõdvestuda. See toob endaga kaasa piirkonna verevarustuse halvenemise ja omakorda intensiivistab trigerpunkti tihenemist, mis suurendab selle valulikkust.

4.Lihaskiudude rühmade eraldamine

Spetsiaalsed massaaživõtted eraldavad lihaskiudusid, mis omakorda vähendab müospasmi. Müospasm on lihase või lihasrühma äkiline tahtmatu kontraktsioon (tõmblus või kramp), mis on koerale ebamugav või valulik. Seda võivad põhjustada liigne treeningkoormus, stress või vedelikupuudus kehas. Massaažil on võime läbi lihaste lõdvestamiste müospasme vähendada.

5.Soorituse paranemine ja nõrkade lihaste tugevdamine

Massaaž aitab ennetada lihasartroofiat. Lihasatroofia ehk lihaste kõhetumise korral muutub üks lihas või lihasgrupp väiksemaks egai jõua enam piisavalt tööd teha (kokku tõmbuda). Massaaž aga soodustab lihaskokkutõmbeid.

Massaaž aitab tugevdada nõrku lihaseid läbi lihaste spindlite aktiivsuse, mis massaažiseansi ajal suureneb. Lihaste spindlitel on ka närviühendused, mis kontrollivad nende tundlikkust. Gamma spindli silmuse kaudu kontrollivad lihaspoldid ka lihase pikkust ja sellega seotud lihaste kokkutõmbeid. Kui lihased pikenevad, venivad spindlid.

6.Jääkainete vabastamine kehast

Massaaž parandab vere- ja lümfiringlust läbi pehmete kudede manipuleerimise. Parem ringlus toob toitaineid rakkudesse ja eemaldab jäägid. Kehas kogunevad jääkained võivad tekitada ka väsimustunnet. Kui mõtled, miks su koer viimasel ajal väsinud on, siis ei pruugi tema lümfisüsteem oma tööd täisvõimekuse juures teha ja mure võib olla jääkainete kogunemises kehasse.

7.Tasakaalu paranemine

Massaaž stimuleerib keha proprioretseptoreid ehk kuuendat meelt. Need asuvad tavaliselt lihastes, kõõlustes ja liigestes. Need on närvilõpmed, mis ütlevad kehale, kus miski ruumis asub. Näiteks kui sulged silmad, siis saad oma nina ikka katsuda ilma seda nägemata. Koer saab astuda üle kivi, mida ta eraldi ei vaata, kuid läbi nende neuronite teab, et seal on.

8.Liikumisulatuse paranemine

Massaaž aitab vähendada lihaspingeid. Kui lihaspinge kaob, paraneb jäsemete liikumisulatus. Liigeseliikuvust kontrollib omakorda lihasliikuvus. Kui lihas on jäik, on sellest mõjutatud ka liiges, mis ei saa optimaalselt liikuda. Lihtne. Hoia lihas massaaži ja venitustega elastne, püsivad ka liigesed tervemad.

9.Vereringe paranemine

Keha reageerib massaažile veresoonte laienemisega. See omakorda aitab parandada vereringet ja alandab vererõhku. On tõestatud, et massaaži ajal saab keha 3 korda rohkem verd kui puhkeseisundis. Verevarustuse kiirenemise korral jõuavad toitained paremini kudedesse.

10.Naha seisundi paranemine

Massaaž tõstab naha temperatuuri läbi vereringe kiirendamise ja aitab nahani tuua ka toitaineid, mis stimuleerib nahanäärmeid, parandades tekstuuri ja selle konditsiooni.

Massaaž on heaks abiks ka adhesiooni korral. Adhesioon on teatud tüüpi armkude, mis moodustuvad kehaosi ühendavas koes. Need armid tekivad kõige sagedamini kudede vigastuste tõttu. Adhesioonid tõmbavad kudesid, millega nad on ühendatud. See võib põhjustada liikumispiiranguid ja kroonilist valulikkust. Erinevate massaaživõtetega saab adhesiooni ehk armkudet vähendada.