1. Siberi husky

Mõõtude poolest keskmike hulka kuuluv tõug on suurepärane töökoer. Isegi jääl ja lumel töötades suudab ta terveks jääda, olles samas sõbralik ja ergas seltsiline. Husky võib hüpata kuni 180 sentimeetri kõrgusele. Tema vetthülgav karv säästab teda ka kõige karmimates tingimustes.

2. Rodeesia ridgeback

See vastupidav koer on suurepäraseks sõbraks igaühele. Algselt aretati tõug lõvide küttimiseks, mis tähendab, et neil on kadestamisväärne, lausa sportlasele omane võhm. Ka psüühika on neil koertel võimas: nad on kartmatud valvekoerad.

3. Iiri hundikoer

Mänguline, aktiivne ja kasvult üks kõrgemaid tõuge. On suuteline pikka aega jooksma väga suurel kiirusel. Vajalik on füüsiline aktiivsus vähemalt 40 minutit päevas.

4. Bernhardiin

Selle koera algseks ülesandeks oli vigastatute transportimine, mis eeldab tohutut füüsilist jõudu. Sel põhjusel on ta sobilik ka teiste kehalist pingutust nõudvate soorituste täitmiseks. Bernhardiinil võtab täiskasvanuks saamine aega: paar esimest eluaastat käitub ta nagu hiiglaslik kutsikas. Oma võimsa karvastiku tõttu ei talu ta tugevat kuumust.

5. Rottweiler

Võimsa kehaehitusega koer vajab enesekindla peremehe kätt. Kunagi oli ta inimesel abiks kaubaveol, nüüd kasutatakse teda sageli politsei teenistuses. Ka pimedate juhtkoertena on neil ajaloo jooksul tulnud töötada. Rottweilerid olid abiks ka Maailma Kaubanduskeskuse katastroofi järgsel inimeste transportimisel.

6. Kaukaasia lambakoer

Lihaseline koer on pärit Kaukasuse mägedest, kus teda kasutati karude ja huntide peletamiseks. Praegugi peetakse neid valvekoertena. Selle visa hiiglase voorus on ka suurepärane vastupidavus kõikvõimalikes ilmastikuoludes. Vajab palju tähelepanu ja suurt füüsilist koormust.

7. Argentiina dogi

Koer, kelle missiooniks on olnud lahingute pidamine metssigade ja tiigritega, ei saagi olla muud kui väga atleetlik ja suurepärase lõhnatajuga. On oma inimeste suhtes väga kaitsev ja valmis alati vapralt välja astuma. Kasutatakse ka politsei- ja sõjaväeteenistuses.

8. Ameerika pitbullterjer

Enne perekoeraks aretamist oli tema ülesandeks härgade valvamine. Tugeva füüsise tõttu on neid kasutatud ka koertevõitluses. Tänapäeval on nad suurepärased agility-koerad. Kui seda tõugu koera jaoks piisavalt aega pole, ei maksta teda endale soetada.

9. Kangal

Algselt Türgist pärit, kiskjatega võitlemiseks aretatud massiivse luustikuga tõug. Tal on suur pea ja suured kõrvad, samuti muljetavaldava pikkusega saba. Suudab hästi valvata kariloomade üle, on kiire, vastupidav ja tema lõugade jõud on tohutu.

10. Tiibeti mastif

Kunagi Tiibetis valvekoera ametit pidanud koer ei ole kallaletikkujale just mugavaim vastane. Lisaks tohutule jõule on tal ka väga arenenud kaitsjainsinkt omade suhtes. Suure kasvu tõttu on teda pea võimatu korteris pidada, samuti vajab ta palju kehalist aktiivsust - iseäranis hommikupoolikuti. Pikad jalutuskäigud aitavad agressiivsuse vastu kõige paremini.

Allikas: Animalexpert