Täna avaldatud kaadrid paljastavad lindude võikad elutingimused Lidlit varustava Hispaania ettevõttega Sada seotud broilerifarmides.

Videos on näha, kuidas farmitöötajad linde vägivaldselt kohtlevad. Näiteks tapavad nad haigeid tibusid neid vastu ämbreid pekstes. Töötajad viskavad ämbritesse ka elusaid linde, põhjustades nende piinarikka surma. Filmitud materjal pärineb farmist, mille toodangut müüakse Lidli jaekettides. Kaadrite põhjal on farm rikkunud Hispaania loomakaitseseadust.

Videomaterjal paljastab ka lindude ebasanitaarsed elu- ja piinarikkad transporditingimused. Linde laetakse transpordikastidesse viisil, mis põhjustab raskeid vigastusi. Videos on näha koristamata laipu ja agoonias linde, kes on haiged või tõsiste väärarengutega, mis takistavad liikumist ning ligipääsu veele ja toidule.

„50 aasta pikkuse aretuse tulemusel kasvavad lihatööstuse kanabroilerid täna neli korda kiiremini kui varem. Ebaloomulikult kiire kasv põhjustab raskeid haigusi ja väärarenguid,“ kommenteeris Nähtamatute Loomade kanade heaolukampaania juht Mari-Liis Jaik. „Kutsume üles Lidlit kogu Euroopas liituma rahvusvahelise algatusega European Chicken Commitment ja seeläbi loobuma julmal viisil kasvatatud kanaliha müümisest,“ lisas Jaik.

Probleemi adresseerimiseks kutsuvad Euroopa loomakaitseorganisatsioonid, sealhulgas Nähtamatud Loomad, üles Lidli jaekette liituma rahvusvahelise algatusega European Chicken Commitment. Selle jaoks on algatatud #LidlAnimalScandal kampaania. Loomakaitseorganisatsioonid nõuavad tõsiste heaoluprobleemide vähendamist, võttes kasutusele konkreetsed meetmed, sealhulgas kiiresti kasvavate tõugude väljavahetamine aeglasemini kasvavate naturaalsete kanatõugude vastu.
Rahvusvahelise algatusega European Chicken Commitment on liitunud enam kui 300 Euroopa ettevõtet.

Lidl on üks väheseid suurtest supermarketite kettidest, kes ei ole veel algatusega liitunud. Lidl Eesti teatas hiljuti, et loobub 2025. aasta lõpuks täielikult puurikanade munade müügist ja nende kasutamisest oma toodetes.

Lidli avalike suhete spetsialist Kaspar Kütt kinnitas, et kaubanduskett mõistab selgelt hukka videos näidatud väärkohtlemise ja astub välja loomadevastase julmuse vastu. „Videos näidatud tingimused on vastuvõetamatud,“ lausus ta. „Meil pole hetkel kindlat teavet video päritolu kohta ja tegeleme selle välja selgitamisega. Päris kindlasti ei jõua pressiteates viidatud farmidest kanaliha Eestis asuvatesse Lidli poodidesse.“

Ta lisas, et Lidl on valmis rääkima European Chicken Commitmenti esindajatega. „Küll aga rõhutame, et tegemist on rahvusvahelise tasandi suhtlusega, milles osaleb Lidl tervikuna, mitte Lidl Eesti,“ rõhutas ta.

Jaga
Kommentaarid