Hiljuti sai liit kaebuse, et väidetavalt peetavat ühte pisikest koera jämedas ketis, teine koer olevat ka ketis ning majapidamises peetakse lisaks koertele parte, küülikuid ja kanu kahtlastes tingimustes.

Venemaalt koeri Eestisse toov MTÜ oli loovutanud paljulapselisse perre ühe koera ning jutt oli alguses ilus olnud - laste arvgi oluliselt väiksem tegelikkusest. Kuna loovutajad küsivad loomast ka hiljem pilte ja videoid, siis need pereema poolt ka saadeti.

„Piltidel nähtu pani kõigil häirekella tööle, sest ühes videos oli küülik pandud loovutatud koera selga istuma ja omanik filmis seda eemalt. Samuti lasti äsja perre loovutatud koer aiatasa kinnistule lahtiselt jooksma, muretsemata, et ta põgeneda võiks,“ avaldas ELL sotsiaalmeedias.

MTÜ esindaja läks kohale ja koer võeti tagasi ning teatati Eesti Loomakaitse Liidule teistest väärkoheldud loomadest. Seepeale läksid liidu vabatahtlikud kohale, leidmaks kõigepealt eest pisikest lühikarvalist koera, kelle jaoks kaela pandud kett oli ilmselgelt liiga raske.

Nestori nimelise koera püsivaks elupaigaks oli laste turnimispuu alla paigutatud traktorirehv sinna sisse topitud kaltsudega. Teine koer vireles samuti lühemas ketis, kui lubatud. Koer olla võetud Tartu varjupaigast. Maja ümber jooksis ringi ka hulk kasse.

Nestori eluase

Teisel koeral ei olnud isegi kaelarihma, vaid jäme kett oli seotud otse kaela ümber. See on seadusega keelatud ning vabatahtlikud palusid panna koerale kaelarihma. Pererahvas lubas kõik puudused nädala lõpuks likvideerida.

Kui olukorda uuesti kontrollima mindi, vedeles pisike Nestor taas ketis ning magas endiselt rehvi sees. Teisele koerale oli pandud kaelarihm, kuid tema ketipikkus oli sama.

Sel korral oli vabatahtlikel aega kontrollida ka teisi linde ja loomi ning nähtu oli šokeeriv: pardid uppusid muda, rooja ja vee sisse. Pisikeses aedikus polnud mitte ühtegi kuiva kohta ning seda polnud ka puurilobudikus.

Teisel pool maja märkasid kontrollijad maas pisikesi puurilaadseid ehitisi ning ehmatuseks leidsid seest pisikese musta küüliku, kel polnud grammigi heina ega muud toitu ning pardid, kellest üks oli pori sees imepisikeses puuris ilma vee ja toiduta ning teine samuti veidi suuremas putkas ilma vee ja toiduta poris.

Partide eluase

Kohal viibinud meesterahvad karjusid loomakaitsjate peale ja blokeerisid samas nende väljasõidutee, rõhutades, et tegu on eravaldusega. Pisikestes puurides olevate partide ja tillukese küüliku kohta ütles perenaine, et nemad süüakse täna õhtul ära.

Loomakaitsjad otsustasid appi kutsuda Põllumajandus- ja Toiduameti, kes samuti nentisid trööstitut olukorda.

Päeva šokeeriv lõpp-vaatus saabus enne loomakaitsjate lahkumist, kui nad märkasid, et ketist vabastatud suurem koer maja taga mingi puurilaadse asjanduse ümber klähvides ja kraapides jookseb. Kõrval seisev noormees (sama pere laps) väitis, et ju seal on siis ka keegi sees, mõni part ehk. Küsimuse peale, kas ta siis ei tea oma pere loomi, kes, kus asub, kehitas ta õlgu.

„Vaatasime õudusega hetke, kuidas koer järjest intensiivsemalt üritas kedagi sealt kätte saada ning palusime noormehel koer minema viia. Selle peale vastas ta, et las koer lõbutseb,“ kirjeldab ELL sotsiaalmeedias. Lähemal vaatlusel selgus, et koer oli puuri alla augu kaevanud ja üritab rünnata hirmunult ringi jooksvat küülikut.

Loomakaitsjad loodavad siiralt, et PTA ametnike käik pole pelgalt mõttetute ettekirjutuste jada, mida hiljem keegi isegi ei kontrolli, vaid ette võetakse loomade ja lindude võõrandamine.

„Oleme valmis vajadusel olema abiks neile uute kodude leidmisel, kuid selle pere laste kasvatamine jääb endiselt kahjuks samadele inimestele, kuigi ka lastekaitsel võiks sinna lähiajal asja olla,“ resümeerib liit.

Hätta sattunud loomi saab nende kaudu aidata järgnevalt:

Selgitus „Loomade päästmiseks“

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

EE181700017004664286 (Luminor Bank)

EE087700771003771380 (LHV Pank)

EE824204278617897405 (Coop Pank)

Annetustelefonid

9000 777 (5.-)

9000 888 (10.-)

*Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.