„Saime päeval kõne Kallaste linna elanikult, kes ütles, et tema arvates on naabrite koeraga midagi valesti. Koer olla juba mitu päeva kuudi juures kinni ja saab seal vaevu liikuda. Ta ei pääsevat isegi kuudist eemale ja teeb ka oma hädad otse kuudisuu ette,“ kirjeldas ELL-i Lõuna-Eesti piirkonna juht Kristi Metsa.

Koer olevat võetud suvel ning siis olla talle kohe kaela pandud elektriline kaelarihm. Majal korralikku aeda pole ning mõnekuist kutsikat pidavat kinni hoidma elekter. Koerake oli vahepeal ka jooksu saanud, tagasi jõudes sai ta omanikult tümitada. Seda olid nõus tunnistama lausa mitu inimest.

Loomakaitsjad sõitsid ruttu kohale ja leidsid hoovist eest kuuditaolise, kaltsuga kaetud kasti, kuid esiti ei näinudki kedagi. Pika kutsumise peale pistis kaltsu tagant välja pea imearmas kutsikanägu. Alles titekarva kandev koerake üritas kuudist välja tulla, kuid see polnud võimalik.

Ta oli sinise paelaga kaelapidi kuudipiida külge kinnitatud ning toiduks leotatud sai tõstetud lausa kuuti sisse. Veeämbrini ta muidugi ei ulatanud.

Tommi ei ulatunud isegi veeämbrini

„Kutsikale lähedale minnes hakkasime tundma rõvedat mädahaisu. Proovisime kaelas katsuda kaelarihma ja see oli nii kõvasti ümber kaela, et isegi väike sõrm sinna vahele ei mahtunud. Ehmatuseks oli kõri peal tunda mingi suurem kobakas ja see osutus elektriliseks kaelarihmaks,“ kirjeldas Metsa.

Tema sõnul tuli kaelarihm välja tõmmata mädanevast kõrist. Kõige pikemad raudnagad olid kuni lõpuni kõri piirkonda sisse mädanenud ja selle eemaldamisel hakkas aukudest voolama haisvat mäda, mis määris ka koera rinnakukarvad.

„Sel hetkel oleks tahtnud päriselt omaniku kätte saada, kuid vaatamata akendele ja ustele kolkimisele kedagi välja ei tulnud,“ lisas ta. Seega tõsteti karjuv koer autosse ja sõideti kiiresti maaülikooli loomakliinikusse.

Tommi

Hiljem õnnestus perenaisega ühendust saada ning too tunnistas, et oli teinud vigu. „Kui küsisime, kuidas on võimalik, et kaelarihma raudnagad on mädanenud kaela sisse, siis ta vastas, et seda ta küll ei märganud,“ vahendas Metsa. „Kutsikas olla võetud valvuriks. Keda küll valvas see alla meetrise paela küljes mädanev seitsmekuune sõbralik koer, kes lasi ennast süles ära viia, ei teagi.“

Praegu taastub Tommi nimeline noor koer hoiukodus. Haavad on hakanud paranema, kuid päriskodu on talle vara otsima hakata, sest tema käitumisraskused on märkimisväärsed. „[Koeral on] toiduagressioon teiste koerte vastu ja kui seda välja ei ravi, võib see muutuda agressiooniks inimese vastu. Teisi koeri ei tohi söötmise ajal isegi nägemisulatuses olla. Lisaks pole ta üldse kasvatust saanud kuulekuse mõttes ja arg on ta ka,“ iseloomustas Metsa laikalaadset noort koera, kes nüüd õpib koeraks olemise ametit hoiukodu teiste koerte käest.

Suureks sõbraks on Tommile Rodo – Märjamaa ebaseaduslikust koertekasvandusest suvel võõrandatud koer, kelle lapsepõlv möödus sõnnikukihi sees puuris istudes.

Kuna viimasel ajal on avalikkuseni jõudnuid mitmeid uskumatuid ketikoerte juhtumeid, plaanib Eestimaa loomakaitse liit lähiajal rahvaalgatust selle nähtusega võitlemiseks. Samuti palutakse inimeste abi ja tähelepanelikkust: liidule tuleks teada anda ning võimalusel saata koos aadressiga pilte ja videoid koertest, kes keti otsas piinlevad.

Eestimaa loomakaitse liidu e-post on info@loomakaitse.eu, telefon 5194 6146, organisatsiooniga saab suhelda ka Facebooki sõnumite kaudu.