Mullu Suurbritannias läbi viidud uuring näitas, et koguni kolmandik küsitletutest kulutab suurema summa oma lemmikloomale kui sõbrale jõulukingi ostmiseks. Uuringu tulemuste põhjal jäi loomale tehtava kingituse hind vahemikku 26–45 naela. Sama palju kulutatakse ka lähedase pereliikme peale (sõbrale ostetakse kink 11–25 naela eest).

Koguni 16% vastanutest kinnitasid, et on lemmiklooma kingitusele kulutanud rohkem kui oma teise poole kingile. Veel huvitavam on see, et partneriga võrreldes ostsid koerale või kassile kallima kingituse sagedamini mehed.

Ameerika lemmikloomatoodete assotsiatsiooni andmetel on oodata, et ainuüksi ameeriklased kulutavad tänavu neljajalgsete sõprade jõulukingitustele umbes 60 miljardit dollarit.

Pererahva uskumatud valikud

KIKA jaekaubanduse osakonna juhataja Ksenia German väidab, et mitte üksnes lemmikloomade omanikud, vaid ka loomatoodete valmistajad muutuvad iga aastaga aina leidlikumaks.

„Ehkki Eestis ei ole sellised tooted veel populaarsed, võivad välisriikides loomaomanikud oma neljajalgsetele pereliikmetele jõuludeks kinkida näiteks päikeseprillid, kui nad elavad soojas kohas, samuti spetsiaalsed küünelakkimisvahendid või just lemmikloomale mõeldud pühadejoogid,“ räägib Ksenia German ainulaadsetest loomakingitustest.

Huvitav on ka see, et mõni loomakasvataja hoolitseb pühade ajal oma koera või kassi eest ka muud moodi kui ainult kingitustega: „Mõne aasta eest Inglismaal läbi viidud uuring näitas, et üle poole loomaomanikest riputavad lemmikloomale üles eraldi jõulusoki, koguni 34% hangivad talle spetsiaalse loomade advendikalendri ning 29% kirjutavad oma lemmikloomale jõulukaardi vaatamata sellele, et too ei oska lugeda,“ ütleb KIKA esindaja ja märgib, et meil käituvad loomaomanikud esialgu mõneti tagasihoidlikumalt.

Siiski, kui olete otsustanud oma lemmiklooma pühade ajal rõõmustada, soovitab KIKA esindaja enda või lähedase loomale hankida praktilised kingitused.

Lemmikloomale ja peremehele

Kui otsite kingitust mitte ainult lemmikloomale, vaid soovite ühtaegu rõõmustada ka tema peremeest, soovitab Ksenia German valida interjööri kaunistava kingituse.

„Selleks võiks olla armas pleed, kena uus kauss, mugav lamamisase või kraapimispuu. Ka vastutustundlikult valitud allapanukastist võib saada kaunis interjööridetail,“ loetleb loomade asjatundja esemeid, mis võivad ruumi elavdada.

Tema sõnul ei pane te mööda ka siis, kui valite kingiks koduaroomi: „Paljudele meist meeldib ruume lõhnastada, kuid tihtipeale ei ole eri aroomitoodete koostis loomasõbralik. Kui soovitusi arvesse võtta, võib õigesti valitud naturaalne eeterlik õli, selle aurustamiseks kasutatav ultrahelidifuusor või pihustatav koduaroom olla võrratu kingitus, mis võimaldab pererahval koos lemmikloomaga ohutult aroomteraapiat nautida.“

Praktilised kingitused

Lemmikut saab rõõmustada ka nii, kui lisate tema kappi mõne rõivaeseme ja igapäevaellu mänguasja,“ räägib Ksenia German.

„Näiteks koertel võiks olla mitu erinevat mänguasja – pehme plüüslelu, pall, näritav mänguasi ja nöör. Kassidele meeldivad nööri otsas rippuvad mänguasjad, väikesed pallid ja uuenduslikud nutimänguasjad, mis ise liiguvad või häält teevad,“ loetleb KIKA esindaja. Rõivastest rääkides on tema sõnul kõige tähtsam kanda hoolt lemmiklooma vihmakeebi eest, lühikarvaliste loomade puhul aga soojema kampsuni, vesti või kombinesooni eest. Samuti kuluvad jaheda ilmaga ära spetsiaalsed libisemiskindla tallaga sokid. Pühade ajal tahaks end aga ehte lüüa, niisiis saab lemmiklooma garderoobi uuendada uhkete jõuluriiete ja -aksessuaaridega.

„Jõuluaeg on võrratu aeg värskenduseks, sellepärast võite kasutada puhku, et soetada mugav jalutusrihm, traksid või muud jalutustarvikud,“ soovitab KIKA esindaja.

Parim kingitus on tervis

Ksenia German ei kahtle, et parim kingitus on siiski tervis, sellepärast soovitab ta lähemalt uurida funktsionaalsete maiuspalade, toidulisandite ja toidu riiuleid.

„Hellitada looma kvaliteetse toiduga on alati väärt valik. Pühade puhul saadud maiuspalad aitavad vähendada looma tungi laua äärde trügida ja härda pilguga laualt toitu anuda. Ühtlasi võimaldab see peremehel kergemini keelduda selle palutava pala ohverdamisest. Niisiis on see kasulik mõlemale poolele,“ on KIKA esindaja veendunud. Ta lisab, et oluline on valida üksnes naturaalse koostisega ning kasulike ainetega rikastatud toit, toidulisandid või maiuspalad, mis mitte ainult ei rõõmusta neljajalgset sõpra, vaid ka tugevdavad tema immuunsüsteemi.

Ksenia German tuletab meelde, et lemmiklooma tervise valemi moodustavad 80% tasakaalustatud toit ja 20% igapäevane hooldus, kuhu peab kuuluma naturaalne kosmeetika – šampoon, palsam, käpasalv ja muud tooted, nagu kamm või hari. Niisiis võib seegi olla praktiline ja tore kingitus.