Esimene võtmeküsimus on mõistagi kasvatus. Koeraomanikuna on sul vastutus mitte ainult oma kutsu ees, vaid ka inimeste ees, kellega ta kokku puutub. Seega veendu, et koer täidab kuulekalt kõiki käsklusi, mida talle annad, samuti peab ta aru saama keelamisest.

Kui sotsialiseerimine läheb üle kivide ja kändude, ei jää üle muud kui koer külaliste saabumiseks luku taha panna. Esmalt võib see küll karistusena tunduda, kuid pikemas perspektiivis mõjub distsiplineeriva vahendiga, eeldusel et seda tehakse koera suhtes lugupidaval moel.

Tee olemine koerale võimalikult mugavaks. Ruum, kus ta isolatsioonis viibi, peab olema avar, soovitavalt valgustatud. Jäta talle tema madrats või pesa, samuti joogi- ja söögikauss ning mõni mänguasi või närimiskont, millega tal tegelemist oleks.

Vahel piisab ka sellest, kui koer kinni panna vaid külaliste tervitamise ajaks, mil ta kõige rahutumalt käitub. Kui kutsutud juba rahulikult laua ääres istuvad, võib hästi käituva koera nende hulka lasta.

Et üritus rahulikumalt sujuks, võiks enne külaliste tulekut koeraga pikema jalutuskäigu ja mängud ette võtta - siis peab ta end rahulikumalt üleval.

Kui koera omaette paigutamine on hädavajalik, ei tohi seda mingil juhul teha närviliselt: temaga riieldes või teda tirides. Sellise käitumise tagajärjeks võib olla üksindusahistus.

Allikas: antena3.com