Kui mõni lemmikloom rõõmustab, kui näeb kodus üha sagedamini uusi ja tuttavaid nägusid, siis teistele tekitab see stressi. KIKA esindaja – jaekaubanduse osakonna juhataja Ksenia German räägib, kuidas lemmiklooma ärevust märgata ja millele tasub tähelepanu pöörata, et pühadeaeg oleks hubane ja meeldiv nii sulle kui sinu lemmikloomale.

Muutunud ümbrus ja külalised

KIKA esindaja sõnul võib pühadeperiood lemmiklooma ümbrust tugevalt mõjutada. Näiteks, erinevad kaunistused ja lambikesed võivad olla teile jõulumeeleolu loomiseks olulised, aga kuidas teada saada, kas need ei tee teie neljajalgse sõbra elu keeruliseks?

„Jõulupuu, kingitused ja kaunistused võivad takistada teie lemmiklooma juurdepääsu toidule, veele või liivakastidele. See on eriti oluline vanemate loomade puhul, kellel on raskem liikuda ja teel olevaid takistusi ületada, samuti võivad uuendused olla hirmutavad, mistõttu on väga oluline hinnata, kui palju ja kuidas oma kodu kaunistate ning kuidas see mõjutab lemmikloomade mugavust“, märgib Ksenia German.

Kuigi mõned lemmikloomad naudivad tähelepanu ja neile meeldib paitamine, siis teisi võib see päris ära ehmatada. „Ebatavaline sagimine kodus, üha erinevad näod iga päev või sagedasemad külaskäigud teiste juurde võivad lemmiklooma mitte ainult väsitada, vaid ka ärevust tekitada, mistõttu on pidusaginas oluline mitte unustada pöörata loomale tavapärasest mitte vähem tähelepanu – ärge kiirustage jalutuskäikude ajal ja nautige koos veedetud aega,“ annab ekspert nõu.

Kuidas aru saada, kas teie lemmikloom tunneb ärevust?

Ksenia German sõnul on pühade ajal eriti oluline jälgida lemmiklooma reaktsioone ja muutunud harjumusi, mis võivad anda märku tajutavast stressist.

„Kui näete, et koer või kass hakkab kodus mööblit kriipima, mänguasju või muid asju kahjustama, võib see olla esimene märk sellest, et ta ei tunne end turvaliselt. Mõnikord muutub käitumine äärmiselt ohtlikuks – üksi jäetud lemmikloom võib välja pääsemiseks närida aedikut või ust, rikkuda kardinaid või isegi ennast vigastada,“ hoiatab ekspert.

Ksenia Germani sõnul väljendub kasside kogetud stress enamasti liivakasti kasutamisest keeldumises – loom võib hakata urineerima mööblile või seintele, roojama voodile või põrandale. Samuti võivad koera või kassi pingeid reeta suurenenud agressiivsus, värinad, sagedane soov peitu pugeda või söögiisu vähenemine.

Mida teha, et pühadeaeg meeldiv oleks?

German märgib, et kaks meedet võivad aidata lemmikloomal pühadeperioodist tingitud stressist üle saada.

„Kõigepealt pöörake oma neljajalgsele pereliikmele rohkem tähelepanu. Püüdke hoida nii palju kui võimalik tema tavapärast rutiini, pühendada rohkem aega mänguks või värskes õhus jalutuskäikudeks ning kui majja saabuvad külalised, siis öelge neile, milline nende käitumine on vastuvõetav ka lemmikloomale – võib-olla ta ei taha, et teda silitataks ja see võib olla agressiooni põhjuseks,“ soovitab Ksenia German.

Samuti võivad teie lemmiklooma ärevust leevendada spetsiaalselt selleks valmistatud tooted, näiteks stressivastased kaelarihmad või rahustavad magamisasemed: „Sellised kaelarihmad on looduslik vahend stressi vastu võitlemiseks, sest need on loodud eeterlike õlide baasil, samuti võib aidata pühadeaegsest pingest üle saada ka lõhnav ase, näiteks lavendlilõhnaline, millel on rahustav mõju.“

Asjatundja sõnul võiks stressivastane kaelarihm või lõhnav ase olla ka suurepärane jõulukink, mis sobiks uue aasta vastuvõtmiseks, mil ilutulestiku tekitatud müra hirmutab koeri ja kasse.

„Aastavahetuse tähistamise ajal jooksevad paljud hirmunud lemmikloomad omanike juurest ära, nii et ärge oma lemmikut õue viige, parem pange talle kaela stressivastane kaelarihm ja jätke koju ning, mis kõige tähtsam, ärge jätke hirmunud looma üksi ja jälgige tema enesetunnet,“ märgib KIKA esindaja.

Kõige ohtlikumad toiduained pidulaualt

Lisaks pühadesaginast tulenevatele väljakutsetele ei tohi unustada lemmikloomade hooldamise üht olulisemat reeglit: oma koerale või kassile ei tohi anda toitu inimeste toidulaualt. Ksenia Germani sõnul võivad neile mittesobivad toidud lemmiklooma haigeks teha, nii et kui kavatsete teda hellitada, siis on parem varuda koju loomadele mõeldud täisväärtuslikku sööta ja looduslikke maiuspalasid.

„Mõned traditsioonilised jõulutoidud võivad olla loomadele lausa surmavalt ohtlikud. Eriti tuleks vältida šokolaadi, pähkleid, viinamarju ja rosinaid ning küüslauku ja sibulat,“ tutvustab Ksenia German suurimat ohtu kujutavaid tooteid.

Ta lisab, et kui lemmikul õnnestub siiski midagi laualt näpata, siis on esmaabiks vulkaanilise päritoluga klinoptiloliidi ja kaltsiumkriidi toidulisandid, mille eest peavad omanikud hoolitsema ja mis aitavad maohäirete korral ja nende ennetamisel, aga ka toksiinide väljutamisel.

„Pühad on tore aeg koosviibimiseks sõprade ja perega, kuid peate olema tähelepanelikud – kui jätate oma lemmiklooma hooletusse ega pööra tähelepanu tema saadetud signaalidele, siis võivad kogetud stressil olla psühholoogilised tagajärjed, sobimatul toidul aga ka füüsilised tagajärjed, nagu oksendamine või kõhulahtisus.“

Pidage meeles, et töötava veterinaarkliiniku leidmine jõulude või aastavahetuse ajal võib olla äärmiselt keeruline, seega kaitske oma neljajalgseid sõpru ja võtke pühad vastu muretult,“ soovitab Ksenia German.