Miks eelistada laevareisi?

Fotograaf ning kolme Ibiza podenco omanik Kristiina Tammik on oma koertega näitustele reisinud aastaid ning enamasti on ta seda teinud just laevaga. Lemmikloomadega reisimisel on kaasaskantavat kraami palju – loomade toit, nende pesad, tihti ka puur, reisidokumendid, jooginõud, rihmad jne. Laevaga reisimine annab Tammiku sõnul kõige selle pakkimisel ja transportimisel teatava vabaduse, sest kogu kraam on autos ja ei pea asjade pideva ümberpakkimise, kaalupiirangute ega rendiautode pärast muretsema.

Pikemate vahemaade puhul on Tammik reisinud ka lennukiga. Seal võib ette tulla aga mitmeid probleeme. „Minu koerte puhul on saatuslik nende suurus – nii suuri nõuetele vastavaid puure on sisuliselt võimatu leida,“ selgitab Tammik. Samuti lubatakse igale lennule liigist hoolimata vaid kaks looma. Seega on võimalus, et isegi kui inimesel on lennupilet olemas, ei saa koer koos temaga reisida.

Lemmikloomadega reisijatele oma kajutid

Laevadel piiranguid loomade arvu kohta ei ole ning soovi korral saavad nad koos omanikuga kajutis reisida. Laevafirma DFDS turundusspetsialist Kristiina Laaniste sõnul saab nende laevadel loomadega reisida nii tavakajutis, aga ka eraldi lemmikloomakajutis. Viimati Rootsis näitusel käies, ööbis Kristiina Tammik just viimases ja oli positiivselt üllatunud. „Meie kajut oli hiigelsuur! Ma pole kunagi varem midagi sellist näinud ning see kogemus oli fantastiline,“ kirjeldab Tammik.

Podencod laevareisil

Variant on ka lemmik laevasõidu ajaks sõidukisse jätta. „Looma saab muidugi eelnevalt administraatoriga kokkulepitud kellaaegadel autotekil ka vaatamas ning vajadusel jalutamas käia,“ lisab Laaniste. Sellise variandi puhul tasub lemmikule autosse kindlasti panna joogivesi ja vajadusel ka toitu. Sama soovitus kehtib tegelikult ka kajutis reisivate loomade kohta.

Arenemiskohana näeb Tammik lemmikloomakajutite lukustamise turvalisemaks muutmist. „Kajutitel võiks olla võimalus neid eraldi lukustada ka väljaspoolt, et neid seest nii kergelt avada ei saaks. Mõned koerad suudavad kahjuks kajutite ukse seestpoolt lahti teha,“ selgitab Tammik.

Laevas liikumisel on kindlad reeglid

Suurema osa reisist tuleb koertel veeta kajutis. Laeva üldaladel liikudes peavad koerad olema rihma otsas ning kandma suukorvi, seda ka välistekil reisijate keskel viibides. Väiksemat kasvu lemmikud võivad DFDS-i turundusspetsialisti sõnul olla ka transpordipuuris või -kotis ning seal suukorvi olema ei pea. Koeraomanik Kristiina Tammiku leiab laeva buffees või restoranis võiks olla eraldi ala, kuhu lemmikloomaomanikud on koos oma karvaste sõpradega oodatud. „See on normaalsus maa peal, miks ka mitte merel olles,“ arutleb Tammik.

Podencod laevareisil

Tiheda koertega reisijana hindab Tammik enim lemmikloomasõbraliku keskkonda ja mõistvat suhtumist, seda nii laevas kui sadamas. „Kevadel koeraga reisides mainis check-inis töötav naisterahvas, et üks koera vaktsiin aegub kuu pärast. Kuigi ise olen kuupäevadega kursis, siis minu arvates on sellised tähelepanekud erakordselt tänuväärsed.“ Tasub meeles hoida, et kõigil koertel, kes laeva tulevad, peab kindlasti olema tehtud vaktsiin marutaudi vastu ning omanikul kaasas koera pass, kus on info nõuetekohaste vaktsineerimiste kohta. DFDSi esindaja Kristiina Laaniste lisab, et alati tasub enne reisi Põllumajandus- ja Toiduamet veebilehelt üle kontrollida, millised nõuded sihtriigis lemmikloomadele kehtivad.

Kuhu teha „häda“?

Laeva välistekil on spetsiaalne ala, kuhu loomad oma hädad saavad teha. Laaniste teab aga juhtumitest, kus koerad on pidanud välisteki ala ikkagi siseruumiks ja ei ole julgenud seal ennast kergendada. „Sellistes olukordades on loomadele parem, kui merereis kestab võimalikult lühikest aega,“ räägib Laaniste, kes on ka ise varasemalt oma koeraga pikemaid reise ette võtnud. Üks lühemaid mereteid Rootsi on Paldiski-Kapellskär, mis kestab kõigest kümme tundi.

Erinevalt lennureisist on sadamate lähedal lihtsam leida ka kohta, kus enne ja pärast reisi koeraga hädavajalikud jalutuskäigud teha. „Kapellskäris asub sadamast umbes kilomeetri kaugusel Riddersholmi maastikukaitseala, kus nii enda kui ka koera jalgu pärast merereisi sirutada,“ räägib Tammik.

Podencod laevareisil

Reisijate hulgas ka eksootilised loomad DFDS turundusspetsialist Kristiina Laaniste sõnul on lisaks kassidele ja koertele tavapärased reisijad ka hobused, lehmad, lambad ja sead. Nemad veedavad reisi siiski autotekil, mitte kajutites. Reisijate hulka satub mõnikord ka eriti haruldasi loomi. „Eelmisel nädalal sõitis meie laeval üks lumeleopard, keda transporditi Eestist teise Euroopa loomaaeda,“ räägib Laaniste.

Omamoodi staarideks saab pidada ka Kristiina Tammiku koeri. Skandinaavia ühel suurimal näitusel Rootsi Võitja tunnistati üks tema koer tõu parimaks ning teine vastassugupoole parimaks koeraks. Võidud annavad koertele kvalifikatsiooni osaleda Inglismaal ühel maailma kõige suurejoonelisemal ja vanimal koertenäitusel Crufts. Ka sinna plaanib Tammiks reisida laevaga, mitte lennukiga, sest nii on reis mõnusam nii talle kui koertele.

Podencod laevareisil

Laevareisi meelespea:

- Koeral peab olema tehtud marutaudi vaktsiin.

- Võtta kaasa kauss, vajadusel pudelivesi, lemmiku pesa või puur, kakakotid.

- Hoia enda lähedal lemmiklooma reisidokumendid, kuhu on nõuetekohased vaktsineerimised ära märgitud.

- Kindlasti jaluta koer enne reisi ilusti ära.

- Laeva üldaladel liikudes peab koeral olema suukorv.