Koerte arv on kogu maailmas teinud drastilise hüppe ning koos sellega on muutunud ka koerte positsioon ühiskonnas. Vanasti suhtuti koera kui majavalvurisse ning ketikoerad olid pigem igapäevased nähtused.

Inimeste majandusliku seisu paranemisega suhtutakse koerasse kui ustavasse seltsilisesse, terapeuti ning täisväärtuslikku pereliikmesse. See omakorda mõjutab suuresti lemmikloomaturgu ning täna võime rääkida täiesti uudsest valdkonnast – koerte moest.

Koerte moetrendid 2022/2023

Kui kakskümmend aastat tagasi oleks keegi küsinud, kas võib tööle kontorisse, sõbra sünnipäevale või restorani hommikusöögile oma truu sõbra Pontu kaasa võtta, siis oleks küsija ilmselt saanud nii mõnegi halvustava pilgu või terava märkuse osaliseks.

Tänasel päeval on koerte kaasamine igapäevategevustesse täiesti tavapärane nähtus - kontorikoerad maandavad töötajate stressi ning toovad halli argipäeva palju rõõmu. Koer on täisväärtuslik pereliige ning soovime, et ka meie karvane sõber saaks osa meie jaoks olulistest elusündmustest – olgu selleks pulmapidu, sünnipäev või beebi katsikud.

Koertest on saanud meie elustiili suur osa ning see on omakorda muutnud suuresti koertetarvete kontseptsiooni – rohkem on tähelepanu hakatud pöörama toodete esteetilisele väljanägemisele ning kokkusobivusele oma riietusega ning interjööriga. Tootevalikusse on lisandunud erinevad koertele mõeldud aksessuaarid (kaelarätikud, lipsud, personaalse kirjaga tooted), mis muudavad inimeste fotosessioonid ning pühad lõbusamaks ning meeldejäävamaks.

Koerte moetrendid 2022/2023

Koerte riided – kas praktiline vajadus või uus moeröögatus?

Iganenud arvamus on, et koeri riietatakse vaid enda lõbuks, mitte praktilisest vajadusest. Kuna soovime koera oma igapäevaellu võimalikult palju kaasata, siis on viimastel aastatel kasvanud just pisemate koerte osakaal.

Inimesed ei ole ainsad, keda külmal talvel erinevad haigused kimbutavad – ka koerte immuunsus on krõbeda pakasega nõrgem ning vastuvõtlikum mitmetele erinevatele külmetushaigustele või külmakahjustustele. Vajadus koerte riiete järgi sõltub suuresti koerast – tema suurusest, eripäradest ning karvkattest.

Väiksematel lühikese karvkattega koertel on raskem säilitada kehasoojust kui paksu karvkattega suurtel koertel. Kindlasti ei ole mõistlik Siberi husky’t esimeste külmakraadide saabudes paksu vammusesse mässida, kuid näiteks lühikarvaline prantsuse buldog vajaks juba -10 külmakraadiga küll soojemat kampsunit, pusa või jopet.

Koerte moetrendid 2022/2023

Siinkohal mängib rolli ka õues viibitud aeg – mida kauem koer külmaga õues viibib, seda olulisem on, et ta soojas püsiks. Kindlasti tuleb meeles pidada ka seda, et soojad riided on mõeldud siiski ainult õues viibimiseks ning ei sobi kandmiseks tubastes tingimustes, kuna koer võib kiirelt üle kuumeneda.

Teine praktiline vajadus koerte riiete järele tekib Eesti sombuste ja vihmaste ilmadega nii kevadel kui ka sügisel. Väiksemad koerad on tihtipeale majapidamises privilegeeritud ning nad on oma valdusi laiendanud voodi ja/või diivani näol. See omakorda tähendab, et väga olulisel kohal on ka meie lemmikloomade hügieen.

Õhukesed vihmajoped kaitsevad koera karvkatet pori ja mustuse eest ning kaob vajadus koera mitu korda päevas pesemiseks, mis tegelikult ei ole ka koera karvkattele ning nahale hea. Porise vihmajope saab peale jalutuskäiku seljast ära võtta ning jooksva vee all kiirelt puhtaks loputada. See hõlbustab eriti just väga karvaste koerte pererahva elu, kuna koera pesemine, kuivatamine ja kammimine on üpriski aeganõudev tegevus.

Koerte moetrendid 2022/2023

Riiete valikul on väga oluline, et koer tunneks end rõivaesemes vabalt ning turvaliselt ning see ei piiraks kuidagi koera liikumist. See tähendab, et õigesti valitud tooted ei sooni ega pigista, ei piira koera hingamist ning ei tekita allergilist reaktsiooni. Koerale jopet või kampsunit selga pannes soovime teda kaitsta väliskeskkonna mõjude eest, mitte koera karistada või talle muudmoodi ebamugavustunnet või traumat tekitada.

Lisaks tasuks mõelda, et milleks uus rõivaese soetatakse – kas tegemist on pigem uhkema „linnajopega“ või soovid kasutada seda igapäevastel jalutuskäikudel mitu korda päevas? Viimasel juhul on eriti oluline kindlaks teha, et rõivaeset oleks mugav ja kiire koerale selga panna ning seljast ära võtta, vastasel korral jääb see lihtsalt kappi seisma ning ei leia kasutust.

Aksessuaarid koertele

Aina enam populaarsust koguvad ka koertele mõeldud aksessuaarid – lipsud ning kaelarätikud. Koerte aksessuaare saame kokku sobitada enda rõivastusega, mis mõjub kauni tervikuna ning täiendab justkui mingil moel meie enda rõivakomplekti. Need ei põhjusta koerale mitte mingisugust ebamugavustunnet, kuid lisavad fotodele mitu grammi särtsu ning tekitavad alati palju elevust kahejalgsete seas.

Kelmikad ja pilkupüüdvad koerte aksessuaarid on eriti populaarsed just enne pühasid või tähtpäevi nagu jõulud, sõbrapäev või Halloween, kuid sobivad ideaalselt koera kaunistama ka erinevatel sündmustel, pidudel ning linnakäikudel.

Koerte moetrendid 2022/2023

Disainerrihmad

Ammu on möödas ajad, kui Pontu kandis kulunud nöörijuppi või roostes ketti. Tänapäeval on poeriiulid täis väga palju erinevaid rihmasid, et meie lemmikute jalutuskäigud oleksid võimalikud mugavad ning turvalised.

Lisaks funktsionaalsusele on koerterihmade valikul väga olulisel kohal tänapäeval nende esteetiline väljanägemine. Koerte rihmad on justkui osa meie enda riietusest ning soovime nendega väljendada oma stiili ning kreatiivsust. Hetkel on kõige populaarsemad silmapaistvad loomamustrid, kuid ka tagasihoidlikumad musta-valgekirjud rihmad. Värvitoonidest tõstaksime kindlasti esile ka neutraalsemad oliivirohelised ning lavendlitooni rihmakomplektid.

Koerte moetrendid 2022/2023

Kuna koerte rihmad, riided ja aksessuaarid on justkui osa meie enda rõivastusest ja stiilist, siis aina enam hakkab koerte moemaailm liikuma käsikäes inimeste moemaailmaga ning sealsed trendid hakkavad domineerima ka koerte moemaailmas. Lisaks koguvad aina enam populaarsust omanikule ja koerale mõeldud ühesugused rõivakomplektid.