Helistaja lisas, et koeral polevat toitu ega vett ning tema käpad olevat katki. Omanike näol olevat tegemist inimestega, kes omagi eluga hädas, ning loomad nälgivat lausa surnuks.

ELLi vabatahtlik Marian startis Tallinnast esimesel võimalusel ning jõudis Raplamaale öö hakul. Soojalt teda vastu ei võetud. „Õue peal oli kaks kuuti, neist üks tühi ja teises värises jämedas ketis pisike koerake. Viki kartis nii väga, et ei julgenud kuudist isegi välja tulla,“ kirjeldas liidu lõuna piirkonna juht Kristi Metsa. „Kui alguses tundus, et pererahvas toast ka õue ei tule, siis mõne aja pärast väljus üsna kuraasikas ja valjuhäälne meesterahvas, kellele meie küsimused teps mitte ei meeldinud.“

Küsimusele, kuhu on jäänud teine koer, vastas mees, et surnud. Loomulikult eitas ta koera näljutamist ja teatas siis, et tal on noored koerad ennegi niisama ära surnud.

„Palusime tal Viki kuudist välja meelitada ning teda meile näidata. Näha oli, et koer oma peremeest väga kartis. Mees räuskas, et laseb koera lahti ja püüdku me teda siis ise, kui tahame,“ meenutas Metsa, kes oli sunnitud juhtunusse videokõne teel sekkuma. „Jäime enesele väga kindlaks, et koer vajab koheselt kliinikusse viimist ning ta tuleb meiega kaasa.“

Viki käpad

Häälte peale ilmus õuele veel teinegi tige meesterahvas ja vabatahtlik hakkas end juba ohustatuna tundma. Äreva sõneluse tagajärjel õnnestus tal koer siiski autosse toimetada ja alustada sõitu loomakliinikusse.

„Ei olnud isegi võimalust koerast rohkem teada saada, kui see, et ta on 12-aastane. Isegi nime ei öeldud. Peremees koera katkistes jalgades probleemi ei näinud ning küllap koerake oleks seal kuudis seni nälginud ja mädanema läinud, kuni vaglad kallal,“ rääkis Metsa, kelle sõnul ristiti koer Victoriaks, tähistamaks tema võitu ja ellujäämist.

Autos andis vabatahtlik Vikile veidi süüa ning koer lausa ahmis toitu sisse. Kiirabis sai Viki öö läbi vedelikteraapiat, tehti vereproovid, ultraheli ja põhjalik ülevaatus.

Kehakonditsioonilt oli ta kõhn (8,5 kg), põletikunäit lubatust kõrgem, mõned verenäitajad viitasid ka kehvale toitumisele.

Kuna tagant immitses verist vedelikku, siis oli ka kahtlus mädaemakale. Ultrahelis see kinnitust ei saanud ja ilmselt on koeral parasjagu jooksuaeg, kuid nädala pärast tuleb teema uuesti ultrahelis üle kontrollida.

Viki käpad

Ühel esijalal on kummaline luumoodustis ehk jääb ka kahtlus vanale luumurrule. Lisaks on ta jäsemetel verised haavandid, mille tekkepõhjus on ilmselt intensiivne lakkumine, kuid koerad ei laku ennast katki niisama, vaid tõenäoliselt valu tõttu.

Siiani ilmselt igal jooksuajal poeginud koer võib ka praegu tiine olla, kui tal tõesti on jooksuaeg ja mitte püometra. Õudne mõeldagi, et nii kõrges eas tuleks hakata kutsikaid kantseldama. Kliinikust kinnitati, et koer kardab meesterahvaid ja eriti kätt. Ilmselgelt viitab see pidevalt peksa saamisele meeste poolt.

Edasi viis Viki tee hoiukodusse, kus ta siiani viibib. Hoiukodu perenaisel Marilsil jätkus koera kohta üksnes sooje sõnu. „Kuigi ta kardab kätt väga ja on arglik, siis käisin temaga õhtust jalutuskäiku tegemas ja rihma otsas on ta väga viisakas. Talle väga meeldib jalutada nii kaua, kuni inimesed vastu ei tule,“ kirjeldas ta. „Tulevikus tal rihma otsas käimisega probleeme ei teki. Tegelikult talle meeldib ka pai, aga seda siis, kui ta saab aru, et keegi talle liiga ei tee. Tundub, et naisekäsi sobib talle rohkem.“

ELL kaalub ka politsei poole pöördumist pärast seda, kui loomakliinikust on saadud täielik anamnees.

Viki uuringud ja protseduurid kiirabis läksid maksma 452 eurot ning sellele lisandub veel uue ultraheli tegemine ning kiibistamine, parasiiditõrje jmt.

Viki ravile saate õla alla panna juba täna ka teie.

Selgitus „Viki“

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

EE181700017004664286 (Luminor Bank)

EE087700771003771380 (LHV Pank)

EE824204278617897405 (Coop Pank)

Annetustelefonid

9000 777 (5 eurot)

9000 888 (10 eurot)

*Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.