Kuidas ära tunda, et koer on ärritunud?

Koer keerab pea sinu suunalt ära või keerab end kogu kehaga sinust eemale.

Sellega näitab koer harilikult, et ta ei ole teisele ohtlik, aga ei soovi ka hetkel suhelda. Kui inimene või teine koer pressib end sealjuures peale, siis on pahandus lihtne tulema, sest suhtlust soovib siinkohal ainult üks pool.

Kui Sul on kodus kaks koera või lähete koos teiste koertega jalutama ja mängima, peaksid kindlasti seda märki jälgima ka koerte mängu puhul. Kui koerad on nägude ja kehadega üksteise poole suunatud ja mäng on võrdne on suure tõenäosusega kõik hästi. Kui aga üks koer hakkab kehakeelega teisest eemale hoidma, on aeg teha mängus time-out.

Koeral on näha silmavalgeid, justkui oleks silmad pärani lahti või ta hoopis kissitab silmi.

See võib viidata, et koer tunneb end tugevalt stressis ja võib-olla ohustatuna. See on koera poolt selge märk, et oht temast eemalduks. Inglise keeles kutsutakse sellist pilku „whale eye“ või „half moon eye“‘ ning sellele võib järgneda koera rünnak, kui see olukord jätkub. Harilikult käib selline märguanne koos keelega limpsimisega üle nina või pea ära keeramisega.

Vaata, mis koera ümber võib seda olukorda tekitada. Kas koer võib-olla kaitseb oma ressurssi (mänguasi, toidupala) lapse eest? Võib-olla ei taha koer, et teda parasjagu kallistatakse või katsutakse kohast, mis talle ei meeldi?

Koer hingeldab

Kui just toas või õues koera jaoks palav pole, siis võib lõõtsutamine samuti olla märk stressist. Tihti on ka koera keel kaardus ülespoole.

Koer limpsab keelega üle oma koonu

Tihti käib see käsikäes eelmises lõigus räägitud silmavalgete näitamisega.

Tardumine ehk kogu keha jääb jäigalt seisma

See võib näidata, et koeral on väga ebamugav või ta on hirmul ja olukord võib päris ruttu viia rünnakuni. Kui koer tardub, otsustab ta, mida järgmiseks teha.

Raputamine

Koerad rullivad end muru sees, raputavad peale ujumist ja see ei ole miskit, mis näitab koera puhul stressi. Küll aga ärevas olukorras raputavad koerad endalt nö stressi maha. Näiteks kui jalutuse käigus on reaktiivne koer märganud teist koera või tekitab mingi olukord temas ebamugavust, siis kas oled märganud, et koer raputab end kohe peale seda? Sellist käitumist võib näha ka näiteks peale koeraga arsti juures käiku või peale küüntelõikust. Sellega raputab ta endalt nö pingeid maha.

Kõigepealt peab inimene oskama märgata neid kõige pisemaidki detaile oma koera käitumises.

Märgata, kas ta haigutab, sest on väsinud või haigutab, sest olukord on raske? Kas ta limpsab keelt seepärast, et Sul on käes hea maius ja ta tahab seda saada või seepärast, et miski tekitab temas stressi?

Kui koeral on hea ja pingevaba olla on ta nägu ja keha lõdvestunud, kõrvad loomulikus asendis, ta on rahulik või vastupidi mänguline. Tihti magab õnnelik koer, käpad taeva poole, paljastades oma kõhu.

Kui koer näitab stressimärke, vii ta võimalusel natuke lihtsamasse keskkonda, sest antud hetkel on seda tema jaoks natuke palju.

Võimalusel eemalda stressitekitajad ja kui oled parasjagu jalutamas, vali mõni lihtsam ja loomulikum koht.

Küll aga ära torma teda lohutama nagu Sa teeksid inimese puhul, vaid mõju pigem rahulikult ja enesekindlalt ja ole lihtsalt olemas. Mõnes situatsioonis võid ka mõtteid mujale viia lihtsamate talle tuttavate harjutustega. Selliselt näitad talle, et olukord ei ole nii raske kui tundub.

Kui stressimärgid on pidevad, veendu veterinaari külastades, et ta tervis oleks korras. Koerad on väga head valu varjajad!

Loe lähemalt: https://hapster.ee/