Pargimuru või rannaliiv kutsuvad koeri maas püherdama siis, kui see on osa mängust - ka teiste koertega lõbutsedes. See on osa meelelahutusest. Samuti võib koer nii käitudes kutsuda peremeest mängima. Kui koer julgeb demonstreerida oma muidu haavatavat kõhupiirkonda, tähistab see usaldust ümbritsejate suhtes.

Tähelepanelik tasub olla, kui koer liiga tihti maas püherdab. See võib anda märku asjaolust, et ta selg sügeleb, mis omakorda võib olla põhjustatud näiteks täidest või kirpudest. Välistada ei tasu ka allergiat.

Püherdamisele kalduvad koerad ka väga palava ilmaga - see on üks moodustest, kuidas oma kehatemperatuuri veidi alandada. Tavaliselt otsib koer siis jahedama pinna - kivid, marmorpõrand, märg muru sobivad hästi.

Püherdamine võib olla ka märk enesekaitsest. Rünnaku korral saadab koer signaali, et annab nelja käppa taeva poole visates tugevamale alla.

Ja lõppude lõpuks: maapinnal end veeretama sunnib ka jahiinstnikt. Sellisel juhul valib koer eriti haisva materjali, näiteks väljaheited. Eesmärgiks on peita oma isiklikku lõhna, et jahiobjektid teda selle kaudu ei tuvastaks.

Allikas: El Confidencial