KIKA jaekaubanduse osakonna juhataja Ksenia Germani sõnul võib niisugust kasvu seostada sellega, et loomaomanikud muutuvad aina teadlikumaks ja loomarõivaid ei peeta enam üksnes moeasjaks – mõnele tõule on riideid vaja.

Ksenia German toob välja, mis tõugu koeri tuleb kindlasti riietada, millised rõivad on kõige kasulikumad ja kuidas valida õiged riideesemed.

Mitte ainult kuvandi küsimus

Ksenia Germani väitel hakkab aina rohkem loomaomanikke ajapikku mõistma, et lemmikloomade rõivad ei ole üksnes kuvandi küsimus – tihtipeale on need vajalikud ja aitavad looma külmetumise eest kaitsta.

„Koera- ja kassiriided ei ole ette nähtud pelgalt kaunistuseks või tähelepanu tõmbamiseks. Need on kasulikud, sellepärast teeb rõõmu, et inimesed hakkavad sellest vähehaaval aru saama. Nagu inimese, nii on ka loomarõivaste peamine funktsioon kaitsta külma, niiskuse ja nendest tingitud haiguste eest ning nõnda lihtsustada ka pererahva elu – kui lemmikloom on terve ja õnnelik, ei teki tema pärast muret,“ ütleb Ksenia German.

Ta täheldab, et loomaomanikud soetavad üha sagedamini sooje ja praktilisi rõivaid, nagu kombinesoone ja vihmamantleid, et pakkuda lemmikloomale igakülgset mugavustunnet – mitte üksnes sooja, vaid ka kaitset niiskuse eest. Kui loomale valitakse moodne, kuid ebamugav riideese, siis pikapeale ei taha ta enam midagi selga panna, sest iga rõivaese meenutab talle ebameeldivat kogemust.

Vajalik mitte ainult väikesetõulistele koertele

Ksenia Germani sõnul diagnoosivad veterinaararstid soojadel ja niisketel talvedel sagedamini loomade külmetushaiguseid, seega rõivad on vajalikud mitte ainult suurte miinuskraadide korral. Soojade ja niiskuskindlate rõivaste eest peaksid iseäranis hoolt kandma väikeste lühikarvaliste tõugude kasvatajad, ent unustada ei tasu ka keskmist ja suuremat kasvu koeri.

„Näiteks sellist tõugu koerad nagu siberi haskid, Alaska malamuudid, kääbusspitsid, berni alpi karjakoerad ja samojeedi koerad säilitavad oma kehasoojust naturaalselt, sellepärast võib soe riietus koguni ülekuumenemist põhjustada, kuid ka nende jaoks on soovituslik vihmamantel, et karva niiskuse eest kaitsta. See aitab vältida erinevaid nahahaiguseid, näiteks seent ja ekseemi. Pealegi, õuest tuppa tulles piisab koera käppade pesemisest ja salviga määrimisest – ta ei vaja kümblust ega kuivatust,“ jagab Ksenia German soovitusi.

Lühikarvalist tõugu koeri soovitab Tuminauskaitė koguni kihiti riietada: „Sellised koerad on ülimalt külmatundlikud ning hakkavad jaheda ilmaga tihtipeale isegi lühikesel jalutuskäigul värisema ja tunnevad end ebamugavalt, sellepärast on soe riietus nende tervise kaitsmiseks vajalik. Kaaluda tasub ka käppade kaitset – spetsiaalsete veekindlate sokkide või jalatsite soetamist.“

Millised rõivad peavad lemmiklooma kapis kindlasti olema?

Et elame üpris vihmarohkel maal, peab Ksenia German arvates iga lemmiklooma kappi kuuluma vähemalt üks kombinesoon või vihmamantel.

„Vihmase ja niiske ilmaga on parim valik vihmamantel, mis kaitseb nii sademete kui ka tuule eest. Kui ilm muutub jahedamaks ja sademeid jääb vähemaks, on sobivaim rõivaese kombinesoon, mis katab kogu koera keha, seega kaitseb ka lume kleepumise eest karva külge. Eelistada tasub selliseid rõivaid, millel on helkurdetailid, sest need pakuvad sügis- ja talveõhtutel veelgi enam kaitset,“ võrdleb Ksenia German.

Ksenia German juhib tähelepanu sellele, et väga oluline on kaitsta ka lemmiklooma käppasid: „Ühed kasulikumad vahendid loomakäppade tervise säilitamiseks ja käreda külma eest kaitsmiseks on käpapalsam, sokid ja jalatsid. Kui te ei kaitse lemmiklooma käppi vähemalt ühel loetletud viisidest, siis teele puistatava killustiku ja soola pärast ohustab käppasid naha ketendamine, lõhenemine, haavade ja valu teke. Pöörake iseäranis tähelepanu sellele, kas loom lakub neid sageli. Kui jah, siis vaadake, ega käpad ei puneta, sest see võib olla märk põletikust või seenest.“

Kuidas valida sobilik riideese?

Mõnikord juhtub, et omanik ostab lemmikloomale rõivaid ilma selga proovimata või mõõdab valesti. Ksenia German sõnutsi võib siis tekkida vajadus ebasobivad rõivad tagastada.

„Et seda ei juhtuks ja ei peaks liiga väikest või liiga suurt rõivaeset tagastama, peame täpselt ära mõõtma lemmiklooma selja pikkuse, kaela ja rinna ümbermõõdu. Oluline on pöörata tähelepanu sellele, et eri tootjatel on erinevad suurused, sellepärast tuleb ostmisel alati suuruste tabelist lähtuda,“

hoiatab Ksenia German ja lisab, et lemmikloomaga võib otse poodi tulla ja talle riideid kohapeal selga proovida.

„Tuleb mõista, et looma mõõtmed muutuvad tema kasvades pidevalt. Kutsika mõõtmed võivad muutuda lausa mõne nädalaga. Sellepärast on oluline looma mõõteandmeid pidevalt värskendada. Samuti on väga tähtis valida sellised rõivad, mis ei oleks liiga väikesed ega liiga suured. Ebasobiva suurusega rõivaese hakkab looma liikumist piirama,“ jutustab Ksenia German kõige sagedamini ette tulevatest vigadest.

Ka jalatsitel ja sokkidel on suurused, mis jaotuvad enamasti XS–XL. Sobiva suuruse valimiseks tuleb õigesti mõõta looma käpa pikkus ja laius. Käpa pikkuse mõõtmisel tuleb mõõdud võtta küüneotstest kuni käpa tagaosani. Siis saate tootja antud tabelite põhjal kergesti loomale sobiva suuruse valida.

Rõivad ei ole üksnes külma aastaaja jaoks

Ksenia German meenutab, et lemmikloomad vajavad rõivaid ka muul kui külmal aastaajal või karmi, vihmase ilmaga.

„Kuum päikesekiirgus kuivatab ja pleegitab mitte ainult inimeste, vaid ka loomade karva, sellepärast pange loomale ereda päikese korral selga kerge särk, mis kaitseb teie looma karva otsese kiirguse ja pleekimise eest. Vihmamantel lihtsustab jalutusrutiini ka suvel ja kevadel, sest naastes piisab vaid käppade puhastamisest. Säästetud aja võite pühendada koos mängimisele. Niisiis leiab talveks soetatud vihmamantel suurepäraselt kasutust ka ilma soojenedes,“ võtab Ksenia German teema kokku.