Põhiliseks probleemiks on sobimatu puur. Merisead, liivahiired, tšintšiljad, rotid, küülikud, hiired, deegud on seltskondlikud loomad ning naudivad üksteisega aja veetmist- nad lausa vajavad seda. Seetõttu peab neil olemas olema vastavalt liigile sobiva suurusega puur. Hamstrid on uhked ja isepäised loomad, nemad ei soovi endale puuri kaaslast (see aga ei tähenda, et neil pole palju ruumi vaja- vastupidi, see on neile väga vajalik).

Minimaalsed puurimõõdud kahe looma puhul on järgmised:

Merisigadele: 120x60cm

Hiirelistele: 60x80 cm

Tšinšiljadele: 80x80x100cm

Rottidele: 80x80x60 cm

Küülikutele: pikkus 120cm+

Hamstrile: Üksiku looma puhul 50x70x40 cm

Deegudele: 70x70x50 cm

Paaris elavatest loomade pidamisel peavad kindlasti puuris olema vaid samasoolised loomad, kuna nende loomuses ja instinktides on kombeks tihedalt paljuneda. Kui ongi soov hakata teadlikult aretusega tegelema, siis on selleks hoopis teised võtted ning väga spetsiifilised liigiomased vajadused, mida tuleb kindlasti silmas pidada. Vastasel juhul võib oma tegevusega teha palju kurja nii loomale kui ka inimeste emotsioonidele.

Vigastused. Merisea, hamstri ja küülikute puurides ei tohi olla korruseid. Nad ei ole ronijad, vaid võivad ronimise käigus ennast vigastada. Samuti on suureks ohuallikaks heinaküna - selle seest ei saa piisavas koguses heina kätte ja lisaks sellele võivad loomad sinna sisse ronides end vigastada. Vale pinnakatte valik võib tekitada näriliste tundlikele ja pehmetele jalgadele muresid, tuleb valida iga liigi puhul sobiv allapanu.

Allapanuks on parim varinat pehme materjal, mille peale astuks hea meelega ka inimese jalg, näiteks fliisriie, puuvillane riie, saepuru. Merisead, tšintšiljad ja küülikud oskavad edukalt kasutada pissinurka - see teeb koristamise väga palju lihtsamaks.

Pesakastid. Merisigadele, rottidele, deegudele, tšintšiljadele, hamstritele meeldib ennast peita, see on neile loomuomane ning selleks tuleb tekitada vastavad võimalused. Peidupaigad saab väga kergelt meisterdada käepärastest vahenditest, näiteks pappkastist. Lemmikloomapoodides müüakse ka erinevas suuruses puidust majakesi.

Toitumine. Merisigade, tšintšiljade ja küülikute põhitoiduks on hein. Soovitame seda panna suures koguses korraga lihtsalt ühte puuri nurka. Kui soovid olla kaval ja lihtsamini läbi saada, siis tekita heinakast. Hamster, rott, hiir, liivahiir ja deegu toituvad põhiliselt graanulitest. Väldi igasuguseid graanultoite mis on värvilised- ütle „ei“ värvilistele toitudele. Kõige kasulikumad on ühevärvilised graanulid, neis sisalduvad vajalikud vitamiinid ja lisaained. Lisaks muule vajab näriline ka lisatoitu värske söögi näol.

Paljud närilised on öise eluviisiga ja muutuvad alles õhtul aktiivseteks. Rottidele, hiirtele, deegudele ja tšintšiljadele meeldib ronida, seetõttu peab puuris olema korrused, kus peal saaksid nad hullata ja ringi möllata, hüpata.

Hamstritele ja liivahiirtele meeldib kaevata, seepärast sobib nende puuriks ka sügavam klaasist terraarium mille põhja saab puistata paksu kihi saepuru. Jooksurattad võiksid olla puuris hamstritel, tšintšiljadel, deegudel vastavalt liigipõhisele suurusele. Joogipudeliteks soovitame klaaspudeleid, kuna noid ei anna katki närida. Sööginõuks võiks kõigil olla raske savist kausike. Kindlasti tuleks puuri panna lehtpuuoksi, välja arvatud luuviljaliste ja lepapuu omi, et loomad saaksid neid närides oma hambaid kulutada.

Allikas: MTÜ Väikeste Loomade Abi