Koerte ja kutsikate päästmine Järvamaal Kurisoos Mammu talus algas neljapäeva õhtul, kui loomakaitsjad said teate, et ühe maja juures jooksevad kutsikad koeraga sõiduteel ja üks kutsikas sai autolt löögi.

Allaajaja ei peatunud ja viga saanud kutsika korjas üles järgmine autojuht, kes jõudis raskelt viga saanud pisikesega kliiniku parklasse vahetult enne kutsika viimaseid hingetõmbeid.

Naine oli juhtunust šokeeritud ja otsustas, et viib kutsika surnukeha Mammu talu juurde tagasi, et omanikud selle maha mataksid ja ka näeksid, mis juhtunud oli.

Väärkoheldud ja päästetud kutsikad

Üks hea inimene läks samal õhtul veel vaatama, kas seal on ka inimesi, kuid maja ümber jooksid arglikud kutsikad emaga ja üks koertest oli ketis. Kui liidu vabatahtlik järgmisel päeval olukorda lahendama suundus, jooksid lahtiselt jäetud kutsikad peaaegu ka tema bussi alla.

Pilt, mis loomakaitsjale avanes, oli kohutav: aia taga vedeles ühe kutsika laip, mida mõned kutsikaid sõid. „Aed oli selline, et loomad said vabalt joosta sõiduteele. Osaliselt aed puudus. Maja asus üsna tiheda liiklusega tee ääres. Lisaks arglikele kutsikatele emaga oli õue peal ketis väga kõhn suur isane koer. Koertel puudus vesi ja toit. Isasel koeral puudus igasugune võimalus seda ka ise kusagilt hankida,“ kirjeldas liit ühismeedias.

Uurima hakates selgus, et koerad olid niisuguses olukorras viibinud vähemalt kaks nädalat, nende eest polnud keegi hoolitsenud.

Kutsikas, kes vajas kohest arstiabi

Loomakaitsjad püüdsid esmalt kinni neli kutsikat ja teavitasid nii põllumajandus- ja toiduametit kui politseid. „Ütlesime ametnikule, et meil tõesti on SOS-olukord, kus loomad vajavad kohe päästmist, ning palusime tal kohale tulla. Mees vastas, et tema sinna praegu küll sõitma ei hakka. Lühidalt öeldes ei arvanud ta, et koerte elu oleks suuremat väärt, kuna inimesed ka surevad,“ sedastas liit. „Ütles, et pangu me koerad siis seal kinnistul kuskile kinni ja tehku me vihje, mida ta läheb järgmisel nädalal kontrollima.“

PTA andis ka soovituse nälginud koerad kinni püüda ja vallaga kokkuleppele saades varjupaik neile järele kutsuda. Paraku vajas olukord tõesti operatiivset tegutsemist ning loomakaitsjad pidasid vajalikuks kohe sekkuda – seda enam, et omanikud polnud valmis appi tulema ka emakoera püüdmiseks. Viimast oli tema argliku loomuse tõttu keeruline tabada.

„Mainimist väärib see, et tegelikult oli emane koer Freia võetud varjupaigast neli aastat tagasi lepinguga, milles oli kirjas ka steriliseerimiskohustus,“ lisas liit. Viimaks õnnestus kõik alakaalus ja nälginud koerad kätte saada. Kaks kutsikat olid juba sellises olukorras, et neid tuli sundtoita.

Lõpuks saadi kätte ka emakoer, kes nälja tõttu lähedusest hiiri ja rotte püüdis. Loomade kiirabi kliinikusse jõudes selgus, et Freial on palavik ja võimalik borrelioos. Kohe, kui tema seisund paraneb, vajab ta hoiukodu. Lisaks kulub tema ravimisele suurem summa raha.

Emakoer Freia kliinikus

Loomakaitse liit palub heade inimeste abi:

Selgitus „FREYA“

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

EE181700017004664286 (Luminor Bank)

EE087700771003771380 (LHV Pank)

EE824204278617897405 (Coop Pank)

Annetustelefonid

9000 777 (5 eurot)

9000 888 (10 eurot)

*Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.

Kes soovib Freiale hoiukodu pakkuda, võiks helistada telefonile 51946146.