Paljudes maailma riikides seostatakse kevadkoristust usupühade ja talvejärgse koristamisega. Ka Eesti ei ole erand – see on tavaliselt seotud ülestõusmispühadega ning paljud alustavad oma kodu põhjalikuma koristamisega juba märtsis, kui esimesed päikesekiired välja tulevad.

Kellel on kodus koer või kass, sellel tuleb majapidamistöid teha aastaringselt, kuid kevadkoristuse puhul tasub tähele panna, et majas on mitmeid kohti, millele loomaomanikud piisavalt tähelepanu ei pööra – mis need on ja mida puhastamisel silmas pidada, vastab KIKA jaekaubanduse osakonna juhataja Ksenia German.

Magamisaseme hooldus

Ksenia Germani väitel on üks lemmikloomade kõige sagedamini kasutatavatest kohtadest magamisase, mis nõuab ka erilist hoolt.

„Teie lemmiklooma lamamisasemele võib koguneda palju mustust, karvu, baktereid ja tolmulestasid ning viimased võivad lemmikloomadel põhjustada ka allergilise reaktsiooni. Kui magamisaset korralikult ei puhastata, ei saa ilmselt ka kodus ebameeldivast lõhnast lahti. Kui asemelt saab katte eemaldada, siis tuleks seda osa regulaarselt, umbes iga kuu, pesta kõrgel temperatuuril või vastavalt tootja juhendile – nii eemaldatakse selles olevad bakterid ja mustus ning lõhn on alati värske,“ räägib hooldusest Ksenia German.

Ta lisab, et magamisase on soovitatav uue vastu välja vahetada umbes üks kord aastas (kui aga lamamisaseme katet ei ole võimalik eemaldada, siis isegi mitu korda aastas): „Nagu kulub inimeste mööbel, nii kulub ka koera või kassi lamamisase ning kevad on suurepärane aeg oma lemmikut rõõmustada ja samal ajal ka kodu interjööri värskendada.“

Mänguasjad on bakterite lemmikpaik

Ksenia Germani andmetel on lemmikloomade mänguasjad teine bakterite levimise koht.

„Loomade näritavad mänguasjad saavad sageli märjaks, neile hakkab külge kleepuma tolm või väikesed prahitükid ning samal ajal võivad levida bakterid ja tekkida ebameeldiv lõhn. Eriti vastutustundlikult tuleks hoolitseda nende mänguasjade eest, millega lemmikloomale meeldib mängida õues. Asjatundja soovitab, et kui tootja märgib, et mänguasja võib pesta, siis tuleb seda teha võimalikult sageli, sest need on närimisest pidevalt märjad – ja tuletab meelde, et koerad ja kassid on oma olemuselt kiskjad, nii saame mänguasjadega rahuldada nende instinkte – hammustamist ja rebimist - , mistõttu peab teil olema palju erinevaid mänguasju.

„Paljud arvavad, et koerale või kassile piisab ühest mänguasjast. See aga ei vasta tõele. Ei ole ju olemas sellist last, kes on üles kasvanud ühe nuku või autoga, sest sama asjaga mängimine on lihtsalt igav. Sama kehtib ka lemmiklooma kohta. Lisaks võib vanade rebenenud mänguasjadega mängimine loomale isegi ohtlikuks osutuda, kuna on oht lämbuda ja ohtlikke kilde alla neelata.

Rohkemate erinevate mänguasjade olemasolu on oluline ka nende funktsioonide tõttu – ühed aitavad hambakattu puhastada, teised on motoorsete oskuste arendamiseks ja kolmandad lihtsalt lõbutsemiseks. Silmas tuleks pidada ka juba mainitud baktereid – mida kauem lemmikloom sama mänguasjaga mängib, seda rohkem baktereid koguneb, mistõttu tuleb seda sageli pesta ja puhastada või üldse uuega asendada.“

Kõige rohkem hooldust vajab kassi tualett

Ksenia Germani sõnul vajab kodus arvatavasti kõige pidevamat hoolt kassi tualett.

„Sõltuvalt omanike valikust, võib selle hooldus veidi erineda. Näiteks puitlaastud või silikoonist allapanu tuleks täielikult asendada uuega iga 3–5 päeva järel, olenevalt sellest, kui sageli kass urineerib. Soovitatav on lisada umbes 3–4 cm naturaalsest hernekiust allapanu ja kuna igapäevaseks hoolduseks piisab tekkinud klompide eemaldamisest ja lihtsalt sellise koguse lisamisest, kui palju on korraga eemaldatud, siis on võib-olla vaja allapanu täielik vahetus ja kassi tualeti pesemine ette võtta ainult üks kord kuus, selgitab hoolduse reegleid Ksenia German.

Allapanu vahetamisel on oluline mitte unustada kasti pesemist: „Tuleb meeles pidada, et kassi haistmismeel on inimese omast palju tundlikum, seega ei piisa ainult tualeti veega loputamisest. Kassiliiva kast tuleks puhtaks pesta vedelseebi ja pesuvahendiga leige voolava vee all ja loputada mitu korda. Samuti soovitame kasutada pihustit, mis sisaldab PRO-BACTERIA ensüüme, mis aitab eemaldada uriini ja rooja lõhnad kiiresti ja tõhusalt, sest selle vahendi valem „sööb“ uriinivalku.“

Asjatundja sõnul tuleks kassi tualett uue vastu välja vahetada umbes igal aastal, sest isegi korraliku hoolduse korral kulub see ära, kass tüdineb sellest ja võib majas soovimatutesse kohtadesse urineerima hakata.

Kuidas eemaldada plekid?

Spetsiaalseid puhastusvahendeid ja pihusteid on soovitav kasutada mitte ainult kassi tualeti puhastamiseks.

„Lemmikloomadele meeldib ennast mööbli vastu hõõruda, nii et mööbli polster kattub sageli mitte ainult lemmikloomade karvade ja kõõma, vaid ka plekkidega. Spetsiaalse otsikuga tolmuimeja aitab eemaldada karvu ja prahti, kuid kanga värskendamiseks on soovitatav kasutada spetsiaalseid pleki- ja lõhnaspreisid,“ soovitab ekspert.

Ksenia German märgib, et lemmikloomade jäetud mustust võib olla ka maja seintel ja põrandaliistudel ning ka neis kohtades võib kasuks tulla plekke ja lõhna eemaldav pihusti. Pihustage, pühkige niiske lapiga ja nautige puhast kodu.

Hoidke õhk puhas ja värske

Ksenia Germani sõnul unustavad lemmikloomaomanikud sageli ühe koha – ventilatsiooniavade – puhastamise, kuid kui need on määrdunud, ei saa te kodus värsket õhku nautida.

„Teie kodu ventilatsiooniavad võivad ummistuda lemmikloomade karvadest ja tolmust, mis võib halvendada õhu kvaliteeti ja suurendada allergilisi reaktsioone nii teile kui ka teie neljajalgsele sõbrale, mistõttu on oluline mitte unustada ka ventilatsiooniavade puhastamist,“ annab ekspert nõu, lisades, et puhtust ja korda aitavad kodus hoida ka korduvkasutatavad mähkmed ja lapid.

Ksenia Germani sõnul aitab pärast kodu kevadpuhastust, kui on puhtaks tehtud kõik kohad, mida te ei pruugi iga päev puhastada, puhtust ja värskust kauem nautida eeterlike õlide aurutamine. Siiski on oluline valida looduslikud segud, mis on loomadele kahjutud.

Ekspert tuletab meelde, et lemmiklooma tervislik seisund on seotud 80% toitumisega (toidus peab olema 80% kuivsööta, umbes 10–12% konserveeritud sööta, 3–5% maiuseid ja 1–3% toidulisandeid) ja sõltub 20% looma hooldusest (kosmeetika, hügieen, loomaarsti hooldus). Siiski soovitab ta mõelda mitte ainult oma lemmiklooma hooldamisele, vaid ka kodu koristamisele – kui mäletate, et puhastada tuleb kõik need kohad, mis tavaliselt vähem tähelepanu pälvivad, mööbel ja lemmikloomade mänguasjad, siis loote tervema ja puhtama keskkonna mitte ainult endale, vaid ka oma neljajalgsele sõbrale.