Läbi esmaspäevahommikuse udu koitis viimaks päev, mil jääkarud Friida ja Rasputin taas teineteise seltsi lubati. Friida, kes peale varahommikust värskendavat kümblust end kohe jälle mõnusalt porikaruks oli püherdanud, tormas luugi avanedes jooksujalu Raspile vastu.

Taaskohtumine oli tormiline ja väsitas viimaks mõlemad päris ära. Jääkarud jäävad kokku nagu eelnevatelgi aastatel.

Kahel korral on Friidalt ja Raspilt püütud ka järeltulijaid saada, kuid katsed on siiani kahjuks ebaõnnestunud: 2021. aastal suri poegimisel nende esimene laps, aasta hiljem kõik kolm poega.

Neist kõige nõrgem elas vaid ühe ööpäeva, teised kaks surid enne esimese elunädala täitumist. Eesti maaülikoolis tehtud lahangu ja kliiniliste uuringute tulemusel peetakse jääkarupoegade surma põhjustajateks raskest sünnitusest tulenevat ajukelmepõletikku ja veremürgitust.

Pesakasti kaamera vahendusel oli näha, et esimesed kaks jääkarupoega sündisid pooleteisttunnise vahega ning kolmas üheksa tunni pärast. Pausid poegade sündimise vahel olid ebanormaalselt pikad. See võis põhjustada hapnikupuudust ja sellest tingitud närvisüsteemi kahjustusi.

Tallinna loomaaia direktor Tiit Maran ütles, et kurvalt lõppenud poegimise üheks teguriks võis olla ka Friida vanus. Sellest hoolimata loodab loomaaed temalt ja ta paariliselt Rasputinilt veel poegi saada. Seda enam, et hiljuti kinnitasid Taanist pärit viljakusspetsialistid pärast põhjalikke uuringuid, et Friida tervisega on kõik korras ja kahe jääkaru omavaheline klapp suurepärane.